"Beni şaşırtan şey..."

Güncelleme Tarihi:

Beni şaşırtan şey...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2012 15:44

A Milli Takım Başantrenörlüğü'nü bırakan Orhun Ene'nin durumuna değinen Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, Ene'nin kararının kendisini şaşırttığını dile getirdi.

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, 2013 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde mücadele edecek A Milli Takım'ın aday kadrosunun başantrenör Bogdan Tanjevic'in görüşleri doğrultusunda belirlendiğini söyledi.

Turgay Demirel, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda TBF Genel Sekreteri Ali Özsoy, A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay ve Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş'ın katılımıyla 2013 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde mücadele edecek milli takımın aday kadrosunun açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Hidayet Türkoğlu, Ömer Onan, Kerem Tunçeri, Ersan İlyasova gibi tecrübeli oyuncuların kadroda olmadığını dile getirdi.

“Olimpiyat elemeleri oynuyor olsaydık ya da oyunlara gitseydik bu oyuncuların çoğu kadroda olacaktı. Elemeler nispeten daha kolay olacağı için gençlerden kurulu bir takım oldu” diyen Demirel, Barış Ermiş, Engin Atsür ve Kenan Sipahi gibi oyuncuların kadroda olmaması konusunda ise şöyle konuştu:

“Barış Ermiş'in olmaması teknik bir konu. Bu kadro yapılırken Tanjevic'in görüşleri değerlendirildi. Zannediyorum Ümit Milli Takım maçlarından sonra Şafak Edge, kadroya dahil edilecek. Barış kadroya bu nedenle dahil edilmedi. Kenan Sipahi ise kadroda olması istenen bir isim. Genç takımımız da bu sene Avrupa Şampiyonası'nda iddialı. Kenan, önemli bir oyuncu. Bu organizasyonlar aynı döneme geldiği için kadroda yer almadı.”

Başantrenör Bogdan Tanjevic'in daha önce olduğu gibi aday kadroda bulunan genç oyuncuları iyi hazırlayacağını vurgulayan Demirel, “Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkını elde edeceğimizi ümit ediyorum” derken, NBA'de 3 Türk oyuncunun daha seçilmesi ile ilgili olarak ise “Oyuncuların NBA tarafından fark edilmesi bizi memnun ediyor. Doğru zamanda, doğru kulüplere gitmeleri çok önemli. NBA oyuncularına baktığımızda erken giden, yanlış kulübe transfer olan ve bazı sezonlarını boşa geçiren oyuncular oluyor. İnşallah bu hataya düşmezler” diye konuştu.
Başkan Demirel, aday kadroda olmayan ancak davet edebilecekleri oyuncuların da bulunduğunu anlatarak, “Öyle bir ihtimal var. Sonuçta turnuva oynamıyoruz. Her an kadroya yeni oyuncu dahil etme olasılığı bulunuyor” dedi.

“Orhun Ene beni şaşırttı”

Elemeler öncesi A Milli Takım Başantrenörlüğü'nü bırakan Orhun Ene'nin durumuna değinen Turgay Demirel, Ene'nin kararının kendisini şaşırttığını dile getirdi. Milli takımın programını uzun süreli yaptıklarını vurgulayan Turgay Demirel, şöyle konuştu:

“Tanjevic'in göreve başlamasıyla, Orhun Ene ve Levent Topsakal'ı da getirdik. Orhun Ene 6 yıl hizmet verdi. Altyapı milli takımlarında da çalıştı. Sistemimiz içinde yetişmiş önemli bir proje olarak değerlendiriyorduk. Şubat ayında görevi verdiğimizde, kendisine kariyer planlaması yaptığımızı söylemiştim. Yapılanma belliydi. Ene, koordinatör olarak devam eden Tanjevic'e bağlı olarak çalışacaktı. Beni şaşırtan şey, bir sene sonra bu sistemde başarılı olamayacağını söylemesi oldu. Mevcut sistemimiz, felsefemiz bizi dünya ikincisi yapmıştı. Bir üst çıtaya taşımak için kendi içimizde yapılanmanın bizi buraya getireceğini ifade ettik. Herhalde başka düşünceler içinde, karar verdi. Bunu ifade etti. Mevcut sistem içinde başarılı olamayacağını söyledi. Ben de 'Madem böyle düşünecektin, 1 sene önce söyleseydin' dedim.”

Orhun Ene ile 4 yıllık bir planlama yaptıklarını kaydeden Turgay Demirel, “Kendisi devam etmek istemediğini ve bu sistem içerisinde başarılı olamayacağını düşündüğünü söyledi. Basketbol felsefesinin farklı olduğunu aktardı. Bizi şaşkınlık içinde bıraktı. Uzun vadeli projeler yapan bizlerin beklemediği bir durumdu. Saygı duymak durumundaydık” dedi.

“Elemeler boyunca Tanjevic bize yardımcı olacak”

Orhun Ene'nin ayrılmasının ardından Bogdan Tanjevic'in elemeler boyunca takımın başında olacağını ifade eden Demirel, Tanjevic'in fedakarlık yapmasının da kendileri için anlamlı olduğunu dile getirdi.
Ene'nin ardından antrenör arayışına girdiklerini belirten Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle Los Angeles Lakers'ta görev yapan Ettore Messina'nın Avrupa'ya dönme ihtimali ve Türk takımlarından birinde çalışmasının söz konusu olması nedeniyle, menajeri aracılığıyla konuştuk. Görüşmelerde, Türkiye'ye gelmesi halinde yapabileceğini ancak hemen bu yaz olmayacağını, bir sezon geçtikten sonra çalışmasının doğru olacağını söyledi. Karar vermek için süreci uzattık. Ancak daha sonra Messina'nın CSKA Moskova ile anlaşması nedeniyle en azından elemeler boyunca yeniden Tanjevic ile çalışma kararı aldık. Teknik koordinatörlük görevinin yanı sıra antrenör de olması için ricacı olduk. Daha önce sağlık sorunları oldu, ama fedakarlık yaptı. Görevi kabul etmesi, olumlu oldu. Çünkü Avrupa Şampiyonası Elemeleri'ne katılacak milli takım, genç oyunculardan kurulu bir takım.”

Başkan Demirel, Tanjevic'in sağlık durumuna rağmen görevi kabul etmesinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı. Turgay Demirel; Hidayet Türkoğlu, Kerem Tunçeri, Ömer Onan ve Ersan İlyasova gibi takımın ilk 5'inde yer alan oyuncuların gelmemesi ile ilgili soruyu ise “Tecrübeli oyuncuların hepsi davet edildi. Ancak onların izin istekleri oldu. Biz de kendilerine saygı duyduk. Sakat oyuncular vardı” dedi.

Teknik kadroda değişiklik

A Milli Takım'da Bogdan Tanjevic'in yanı sıra teknik kadroda yeni isimler yer aldı. TBF Başkanı Demirel, milli takımda Hasan Özmeriç ve Mustafa Derin'in yardımcı antrenör olarak görev yapacaklarını açıkladı.
Teknik kadroda yer alması beklenen, ancak görev almayan Ufuk Sarıca ile ilgili soruyu ise Demirel, “Ufuk Sarıca ile Tanjevic'in yardımcısı olması için konuştuk. Kendisi kulüp takımlarında başantrenörlük bekliyordu. Karşıyaka ile anlaştı. O nedenle affını istedi” diye yanıtladı.

Antrenör arayışları

Başkan Demirel, elemeler sürecinde mevcut yapılanmayla gideceklerini ve takımın başantrenörü konusundaki çalışmalarına kasım ayından itibaren başlayacaklarını söyledi.

Teknik kadro konusunu şu anda düşünmediklerini vurgulayan Demirel, “Elemeler boyunca Tanjevic'ten bize yardımcı olmasını istedik. Kasım ayından sonra antrenör konusuna karar vereceğiz. Dünya ikincisi olmuş ve FIBA sıralamasında 6. sırada yer alan milli takımda, antrenör konusunda hassas olmak gerekiyor. Sadece yönetim kurulunun değil, Tanjevic'in de görüşlerini alıyoruz. Tanjevic, özellikle Orhun Ene'nin seçilmesini, çok arzulamıştı. Bu konuda, ısrarcı olmuştu. Yine önümüzdeki süreçte, kendisinden görüşler alacağız. O, Türk antrenörün görev almasını tercih ettiğini söylüyor. Bu konuda fikirleri de var. Ama paylaşmak için çok erken. Tabi sadece onun düşündükleri değil, bizim tercihlerimiz de önemli” diye konuştu.
TBF Genel Sekreteri Ali Özsoy ise eleme maçlarının 2'sini Ankara'da, diğer karşılaşmaları da Kayseri ile İstanbul'da oynayacaklarını dile getirdi.

Erdenay: “Geleceğin iskeletini oluşturacak milli takım”

A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay ise oluşturulan kadronun geleceğin milli takım iskeletini oluşturacak özelliklere sahip olduğunu ifade etti. Genç bir kadroya sahip olduklarını anımsatan Erdenay, şöyle konuştu:
“Tecrübeli oyuncularla konuştuğumuzda, izin istediler. Yorulmuşlardı. İlk 5'imizde Hidayet Türkoğlu, Ömer Onan, Ömer Aşık ve Ersan İlyasova yok. Kerem Gönlüm de izin istedi. Oğuz Savaş, sakatlığı nedeniyle kadroda yer almadı. Bu isimler milli takımı sırtlayan oyuncular. Bazı mazeretlerle geldiler. Başkanla konuştular. Başkan da izin verdi. Yine de kadroya baktığımızda çok yetenekli, şansı iyi değerlendirecek oyuncular var. Geleceğin iskeletini oluşturacak oyuncular bulunuyor. Onlara tecrübe kazandırmak çok önemli.”

Eleme grubundaki rakiplerinden İtalya'nın çok güçlü olduğuna dikkati çeken Harun Erdenay, “Portekiz ve Belarus son Avrupa Şampiyonası'na katıldı. Çekler, gençlerle geliyor. Bu kadroyla başaracak güçteyiz. İtalya'nın bizi zorlayacağını düşünüyorum. Tanjevic gençleri iyi motive eden bir antrenör. Topa baskı yapan, 40 dakika koşan bir ekiple oynamayı düşünüyoruz. İlk iki sırayı alarak şampiyonaya doğrudan gideceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Takım kaptanı Ender Arslan

Tecrübeli oyuncuların bulunmadığı milli takımda, kaptanlık görevini Ender Arslan'ın yapacağı bildirildi. TBF Başkanı Demirel, Ender'in kaptanlığı yapacağını vurgularken, A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay da en çok milli olan oyuncunun bu görevi üstleneceğini söyledi.Gelenek olarak en çok milli olan oyuncuya kaptanlığın verildiğini hatırlatan Erdenay, “Daha önce Orhun Ene olmuştu. Onun ardından ben üstlendim. Benden sonra İbrahim Kutluay pazubandı aldı. Daha sonra Hidayet bu görevi üstlendi. En çok milli olan ve tecrübeli oyuncuyu kaptan olarak açıklayacağız” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!