Belediye tesisine yikim karari!

Güncelleme Tarihi:

Belediye tesisine yikim karari
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Buyuksehir'in yaptirdigi ve isletmesini belediye sirketi Beltur'un ustlendigi Kucuk Camlica Tesisleri, Anitlar Kurulu kararinca yikilacak. Gecen ay acilan tesis iki yilda insa edildi. Anitlar Kurulu, tesisin birinci derece dogal sit alani olan bolgedeki uygulama kosullarina uygun olmadigini ve projenin kendi onayi alinmadan yapildigini belirtti.

Ulkede doga ya da kultur acisindan korunmasi gereken yapilari, bolgeleri tespit ve kontrol etmekle gorevli Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurullari (eski adiyla Anitlar Kurulu) ile, bu kurullari cok yavas calistigi, gonderilen projeleri yillarca beklettigi icin elestiren Buyuksehir Belediyesi arasindaki cekisme ilginc bir noktaya geldi:

Istanbul 3 Numarali Tabiat ve Kultur Varliklarini Koruma Kurulu, Buyuksehir Belediyesi'nin Camlica'da yeni biten sosyal tesislerinin yikilmasina karar verdi!

Bulgurlu Mahallesi Kucuk Camlica korulugunda insa edilen Buyuksehir Belediyesi tesisleri 17 ve 18'inci yuzyil Osmanli mimarisi esas alinarak tasarlandi. Ahsap karkastan yapilan yapilar bodrumla birlikte iki kat olarak insa edildi. Insaat yaklasik iki yil surdu ve gecen ay hizmete basladi. Tesislerin isletmesini, Buyuksehir Belediyesi'nin bu tur tesisleri (ornegin Yildiz Parki, Emirgan Korusu, Hidiv Kasri vb.) isleten sirketi Beltur ustlendi.

Buyuksehir Belediyesi bu tesisler icin hazirladigi projeyi Anitlar Kurulu'na sunmusti. Ancak bir karara baglanmadan insaat basladi, tesis bitirildi ve hizmete acildi.

Temel zaten atilmisti

Uc No'lu Koruma Kurulu 1 Temmuz'da projeyi karara bagladi ve tesisin yikilmasina karar verildi. Gerekceli kararda soyle deniliyor: ‘‘...Dogal SIT alanlarindaki uygulama sartlari gereklerine uyulmadan, kurulumuzun izni ve onayi olmadan yapilan uygulamalara iliskin, sonradan kurulumuza sunulan projenin incelenemeyecegine, yasal surece uyulmadan yapilan yapilarin yiktirilmasina, ilgililer hakkinda 2863 sayili yasanin 65. maddesi geregince islem yaptirilmasina karar verildi.’’

Isin ilginc yonu, karar 1 Temmuz'da alinmis olmasina ragmen, dun Buyuksehir Belediyesi, Uskudar Belediyesi ve Beltur'u aradigimizda, yetkililerin karardan haberi olmadigi ortaya cikti.

Karardan telefonumuz uzerine haberdar olan Buyuksehir Belediyesi Yapi Isleri Muduru Ishak Dincer, projenin imar planlarina isletildigini, kendi donemlerinden once baska amaclarla zaten temellerin atilmis oldugunu soyledi. Mevcut temellerin uzerine yapi cikildigindan Belediye kurul kararini beklemeye gerek gormedi. Yapilar Belediye tarafindan yapilirken, cevre duzenlemesi taseron bir firmaya ihale edildi. Uskudar Belediyesi yetkilileri projenin Buyuksehir tarafindan yurutuldugunu, kendilerinin konuyla ilgilerinin olmadigini soyluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!