Belediye otelleri yakın takibe aldı

Güncelleme Tarihi:

Belediye otelleri yakın takibe aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2007 00:00

Büyükşehir Belediye Başkanlığı, lüks otelleri hijyen ve enfeksiyon anlamında denetleyecek.Ankara Valiliği tarafından 24 ilçe kaymakamlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği’ne gönderilen yazıda, turistlerin sağlığı açısından otellerin denetlenmesini istedi.

Turist sağlığı konusunda yapılan araştırmalarda, yatak içinde oluşan canlı organizmaların bıraktığı dışkı, ter ve deri döküntülerinin yoğunlaştığı, yatak içinin temizlenmemesi nedeniyle, toz halinde halı, perde ve koltuklarda toplandığı ve klima sistemleri ile solunum yolları rahatsızlıklarına yol açtığı vurgulanan yazıda, şöyle denildi:

"Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği, seyahat edecek turistin bu konuda korunması için gerekli önlemlerin alınmasını istemekte ve hatta turistik yörelerde görülen lejyoner ile hepatit türü hastalıkları, anılan örgüt titizlikle takip etmektedir. Bu çerçevede oteller yatak, halı, parke temizliğine önem vermelidir. Turist sağlığı ve enfeksiyon kapılmaması açısından, yiyecek ve içeceklerin hijyenik ortamda tüketiciye sunulması, yüzme havuzları ile yatak halı ve parke temizliği aksatılmamalıdır."

ÖNCE UYARI, SONRA DENETİM

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Fatih Hatipoğlu da otel yöneticileri ile toplantı yaptıklarını belirterek, başta yataklar olmak üzere, halı, parke ve diğer zeminlerde oluşan canlı organizmaların temizlenmesi, ilaçlanması ve hijyenin sağlandığını gösterir belge alınmasını isteyeceklerini bildirdi.

Yatak enfeksiyonları nedeniyle aralarında hepatitin de yer aldığı çok sayıda bulaşıcı hastalığa yakalanma olasılığı bulunduğunu bildiren Hatipoğlu, Avrupa’daki konaklama tesislerindeki yatakların, enfeksiyondan korunmak için 3 yılda bir yenilendiğini anlattı.

Türkiye’de ise durumun böyle olmadığını ve yatak enfeksiyonlarının sıklıkla görülebildiğini ifade eden Hatipoğlu, "Ülke ekonomisine katkısı büyük olan turizm sektöründe, yerli ve yabancı turistin rahat, huzurlu ve hijyenik ortamda tatilini yapmalarını sağlamak için, belediye olarak görevimizi yerine getireceğiz. Otel yöneticilerini önce bilgilendirecek ve uyarıda bulunacağız ve ardından denetleyeceğiz" diye konuştu.

Yatak hijyeni konusunun ülkede yeni olduğunu belirten Hatipoğlu, Türkiye genelinde bunu yapan 1-2 firma olduğunu söyledi. Otel işletmecilerinin bu firmalarla temasa geçeceğini ifade eden Hatipoğlu, "Firmalar otellere giderek, hijyen anlamında gerekli çalışmayı yapacak ve işletmelere belge verecekler. Yaptırmayanlara yasalar çerçevesinde ceza uygulanacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!