Belediye başkan adaylığı konuşmak için çok erken

Güncelleme Tarihi:

Belediye başkan adaylığı konuşmak için çok erken
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2006 00:00

Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in Çankaya Belediye Başkanlığı’na adaylığı ile ilgili ’bakan düzeyinde’ ilk açıklama, Ankara Hürriyet’e konuk olan Devlet Bakanı Prof. Dr. BeşirAtalay’dan geldi:

"Geçtiğimiz seçimde de neredeyse son günlere kadar aday belirlenememişti Çankaya için. İnsanların faaliyetleri olabilir, açıklamaları olabilir. Bu Büyükşehir Belediye Başkanımızın oğlu da olabilir. Ama bunlar için çok erken buluyorum ben ve bir değerlendirme de yapmak da istemiyorum. Başkaları da çıkabilir, ’Ben iddialıyım Çankaya’da’ diyebilir."

Son günlerde bir diğer gündem maddesi de, yoğun yağışlarla birlikte tartışma konusu olan kent altyapısı. Bir sorun görüyor musunuz?

- Ankara’nın sorunları var ve bu nedenle Ankara’yı bütün sorunları çözülmüş bir kent olarak görmüyoruz. Bu belediyelerin, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı iyi çalışmaları yadsımak anlamında değil elbette. İyi gayretler var, çok iyi şeyler yapıldı. Özellikle altyapı ile ilgili şehrin merkezi kesimlerinde ve Ankara’nın dışa açılan ana caddelerine çok güzel şeyler yapıldı. Sosyal alanlar arttı, yeşil alanlar eskiden daha sınırlıydı. Altyapı ile ilgili birçok sorun var. Özellikle bizim 2. bölge dediğimiz alanda, altyapı sorunu çok fazladır. Yenimahalle’de, Mamak’ta, belediye başkanlarımız iyi gayretler içindedir. Ben doğrusu, özellikle de Altındağ’a çok üzülürüm. Altındağ’ın 60 civarında mahalle muhtarlığı vardır. Onlarla da toplantı yaptım ve dinliyorum. Halen bu devirde yaşamamanız gereken şeyler var orada. Altyapı ile ilgili yapılması gereken, tamamlanması gereken işler var. Dolayısıyla Ankara’nın sorunları halen çok fazla. Özellikle de Ankara Başkent ama, bilir misiniz gecekondu oranı en yüksek illerden biridir. Belki de en yükseği idi bir ara. Biz Devlet Planlama Teşkilatı’ndayken gecekondularda 15 yıl kadar önce bir araştırma yaptırmıştık. İstanbul, İzmir ve Ankara, üç büyük şehir mukayesesi şeklindeydi. Ankara bu iller içinde en yükseği idi. Gecekondulaşmanın bu kadar yoğun olduğu bir ilde, altyapı problemlerini kısa sürede çözemezsiniz. Ana merkezleri ya da yeni gelişen alanları, örneğin Turan Güneş Bulvarı, Oran tarafını gibi, çözersiniz ama o eski yerleri çözmek epey zaman alacak. Şentepe’yi, Yenimahalle’nin Şentepesi’ni çözmek çok zaman istiyor.

ÇANKAYA İLE DİYALOĞUMUZ İYİ

Başkent’te belediyelerin kendi aralarında bir uyumu olduğunu düşünüyor musunuz?

-
Şehir merkezinde ilçe belediyeler arasında büyük yardımlaşma var. Diyelim ki bir ilçe belediye başkanımız bir cadde açıyor, eski konutlar yıkılıyor, yeni apartmanlar yapılıyor. Onun asfaltını yardımlaşarak yapıyorlar. Ama altyapısını ASKİ’nin yapması gerekiyor. Altyapı dediğimiz, daha çok kanalizasyon gibi şeyler. Dolayısıyla o yardımlaşmanın biraz daha yoğun olması gerekiyor. Onu da şu manada olumlu görüyorum ben. Büyükşehir ve yedi merkez ilçe belediye başkanının aynı partiden olması, diyaloglarını da daha da arttırıyor. Şu anda Çankaya’da da iyi zannediyorum, epey diyalog var, yani eskisi gibi değil. Çankaya’da daha diyalog kuran ve şehir kaygılarıyla bu ilişkilere bakan bir belediye başkanı var. Bu bütünlük çok önemli. Yani bu yeni sistem, büyükşehir sistemi bu manada kırılganlıklar da getirdi. Eğer ilçe belediyeleri ile büyükşehir arasında büyük kopukluklar olursa, şehir bundan zarar görüyor.

ANKARALILIĞI SORGULARDIM

Sosyal araştırmalar ve özellikle de kamuoyu araştırmaları konusunda önemli bir isim olduğunuz biliniyor. Böyle bir araştırma Ankara için yapılırsa, hangi konu başlığının önceliği olmalı sizce?

- Belki vatandaşların Ankara ile ilgili görüşleri, sorunları nasıl değerlendirdikleri, en başta hangi sorunları gördükleri araştırılabilir. Gerçi bu mahallelere, ilçelere göre değişebilir de. Şu anda 7 merkez ilçemiz var. Bu tür şeyleri de doğrusu ilçe belediyeleri yapıyorlar. Yapılanlarla ilgili toplumun değerlendirmesini alıyorlar. Herhalde ben, biraz da Ankaralılığı sorgulardım. Büyük şehirlerde biliyorsunuz, şehir sahiplenmesi biraz daha az oluyor. Göç çok olduğu için, hemşerilik kuruluşları dernekleri hep kendi şehirlerini daha çok gündemde tutuyorlar. Bir Ankaralı olarak, doğrusu Ankaralılığı ön plana alan, o manada bilinci yoklayan, insanların Ankaralılık tasavvurunu, Ankara bağlılığını da tespit eden, katı sorular yerine yumuşak bir araştırma iyi olabilir diye düşünüyorum.

ADAYLIK KONUŞMAK İÇİN ERKEN

Partinizin Çankaya’ya ayrı bir önem verdiği biliniyor. Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek de, bu ilçe belediye başkanlığı için adaylığını açıkladı ve seçim çalışması başlattı. Bu konuda görüşünüz nedir?

- Ben Çankaya Belediye seçimlerinde geçen dönem aktif çalıştım. İyi de bir adayımız vardı. Yaklaşık 25 yıldır Çankaya sınırları içinde, Bahçelievler Emek bölgesinde oturuyorum. Önceki dönemde bilhassa oturduğumuz sokaklarda, mahallede, semte belediye hizmetleri çok yetersizdi. Çok şikayetçiydik. Biraz önce de ifade ettiğim gibi, eskiye göre daha iyi diyalogları olan bir belediye başkanı
var ve bu önemli. Ama gelecek için bizim arzumuz, bu seçimde parti olarak Çankaya’yı almaktır. Ancak aday konusunda bir şey söylemek için çok erkendir. Geçtiğimiz seçimde de neredeyse son günlere kadar aday belirlenememişti Çankaya için. İnsanların faaliyetleri olabilir, açıklamaları olabilir. Bu Büyükşehir Belediye Başkanımızın oğlu da olabilir. Ama bunlar için çok erken buluyorum ben ve bir değerlendirme de yapmak da istemiyorum. Başkaları da çıkabilir, ’Ben iddialıyım Çankaya’da diyebilir. O ancak seçim ortamının getirdiği değerlendirmelerde netleşir ki, daha iki buçuk yıl var yerel seçimlere.

Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz Sayın Bakan...

-
Çok teşekkürler. Bu Ankara eki önemli. Çok teşekkür ediyoruz ve bunu Ankara’ya hizmet olarak görüyoruz. Şehrin sorunları, şehirde olup bitenler ne kadar çok duyurulursa, o şehir o kadar şehir oluyor. Şehirde yaşayanlar kendi şehirlerinde olup bitenleri ne kadar paylaşırlarsa, o zaman şehir gelişiyor. Başkentler gözbebeğidir. Daha büyük, daha güzel şehirler olabilir ama, Ankara bizim için çok güzel. Bu vesile ile Ankaralı hemşerilerimin Ramazan Bayramı’nı da kutluyorum.

Ankara sorunları zaman alacak

"Biz Devlet Planlama Teşkilatı’ndayken, gecekondularda 15 yıl kadar önce bir araştırma yaptırmıştık. Üç büyük şehir mukayesesi şeklindeydi ve Ankara, bu iller içinde oran olarak en yükseği idi. Gecekondulaşmanın bu kadar yoğun olduğu bir ilde, altyapı problemlerini kısa sürede çözemezsiniz. Ana merkezleri ya da yeni gelişen alanları çözersiniz ama, o eski yerleri çözmek epey zaman alacak. Örneğin Şentepe’yi, Yenimahalle’nin Şentepesi’ni çözmek çok zaman istiyor."

Eryılmaz ile diyalogumuz iyi

"Büyükşehir ve yedi merkez ilçe belediye başkanının aynı partiden olması, diyaloglarını daha da arttırıyor. Şu anda Çankaya’da da iyi zannediyorum, epey diyalog var. Yani eskisi gibi değil. Çankaya’da daha diyalog kuran ve şehir kaygılarıyla bu ilişkilere bakan bir belediye başkanı var. Bu bütünlük çok önemli."

Şehir sahiplenmesi daha fazla olmalı

"Büyük şehirlerde biliyorsunuz, şehir sahiplenmesi biraz daha az oluyor. Göç çok olduğu için, hemşerilik kuruluşları dernekleri hep kendi şehirlerini daha çok gündemde tutuyorlar. Bir Ankaralı olarak, doğrusu Ankaralılığı ön plana alan, o manada bilinci yoklayan, insanların Ankara tasavvurunu, Ankara bağlılığını da tespit eden, katı sorular yerine yumuşak bir araştırma iyi olabilir diye düşünüyorum."

YARIN ’MİSAFİR ODASI’NDA ADALET BAKANI CEMİL ÇİÇEK VAR
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!