Bel incelten diyet

Güncelleme Tarihi:

Bel incelten diyet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2010 10:15

Bazı püf noktalarına dikkat edildiğinde bel incelmesi sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

 
 Haberler Anında Cebinizde Hürriyet Mobil

 Haberler Anında Bilgisayarınızda Haber Alarmı

 Haber Kaçırmaya Son Hürriyet Mind

 Sitene Haber Ekle Kazan Bumerang

Bölgesel incelme planları, yani göbek eriten, kalça incelten diyetler pek işe yaramasalar da beslenmede bazı püf noktalarına dikkat edildiğinde beklenenden daha fazla bel incelmesi sağlanabileceğini gösteren bulgular var.


Bu bulgular şimdilik az sayıda çalışmalarda elde edilmiş. Henüz yeteri kadar onaylanmış olmasalar bile bu basit tüyoları bilmenizde, hatta denemenizde yarar var!

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışmada, düşük kalorili beslenme planları yapılırken tam tahıllara ağırlık verildiğinde (karbonhidrat seçimlerinde tam tahıllar tercih edildiğinde) bel çevresindeki yağların daha çok eridiği gözlenmiş. Bunun sebebi olarak da tam tahılların insülin direncini tahrik etmemeleri gösteriliyor.
Yoğurdun ön planda tutulduğu diyetlerde de bel çevresinde beklenenden daha çok incelme oluyor. Yağsız veya yarım yağlı yoğurda dayalı protein seçimleri, bel-karın bölgesinden yağ kaybını hızlandırıyor. Tam yağlı yoğurtla daha da etkili sonuçlar alınacağını iddia edenler de yok değil! Yoğurdun nasıl bir mekanizma ile karın içi yağları azalttığı bilinmiyor. Tam yağlı veya yarım yağlı yoğurdun Conjugateted Linoleic Acid (CLA) içeriğinin bu etkide bir rolü olabilir.

Haberin Devamı

Bazı diyetisyenler yağ olarak tekli doymamış yağların (özellikle zeytinyağının) tercih edildiği diyet planlarının da karın-göbek-bel çevresinden yağ kaybını hızlandırdığını söylüyor. Biz kliniğimizde bu üç bilgiden de yararlanıyoruz. “Yaşasın Hayat diyetisyenleri” diyet planlarını yaparken tam tahıllara, yoğurt ve zeytinyağına öncelik veriyor; ceviz ve fındık yağını listeye mutlaka ilave ediyor.

Önemli bir nokta da her gün yapılan 30-45 dakikalık yürüyüşlerin bel-karın bölgesinden yağ kaybını des-teklediğidir. Karın bölgesi kaslarını güçlendiren egzersizlerden de yararlanmanız mümkündür.

Bel-karın-göbek yağlarının insülin direnci ile ilgili olabileceğini, bu sorunun ise kalp hastalığı, diyabet ve hipertansiyon sorunu ile ilişkili olduğunu hatırlatalım.

Haberin Devamı

Hipoglisemi fiziksel aktiviteye engel değildir

Egzersiz sırasında vücut daha fazla enerji harcar. Gereksinim duyduğu enerjinin en önemli bölümünü karbonhidratlardan sağlar. Bir taraftan çizgili kaslardaki depolar diğer taraftan da karaciğerin desteği ile istediği güce ulaşır. Harcanan glikoz miktarı üretilenin üzerine çıktığında hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ortaya çıkar.
Egzersiz yaparken kaslarımız, enerji kaynağı olarak, sırasıyla kaslar ve karaciğerdeki glikojen depolarını, daha sonra kan şekerini ve son olarak da yağ dokuda biriken yağ asitlerini kullanır. Kaslar, kan şekerini ancak insülin varlığında kullanabilir. ınsülin olmadığında kan şekeri yükselir. Egzersizin başında, kan şekeri yükselir, tepki olarak insülin salgılanır ve kan şekeri düşüşe geçer. Bu düşüş bazen çok ciddi boyutlara ulaşabilir. Buna reaktif hipoglisemi denir.
Hipoglisemi egzersizin sonlarına doğru da oluşabilir. Kaslar ve karaciğerdeki glikojen rezervi tükendiğinde ve kaslar kan şekerini kullanmaya başladığında, hipoglisemi tablosu oluşur. Bu tür hipoglisemi, günler öncesinden yeterli glikojen deposu oluşturulmadığında ve sırasında gereken destek alınmadığında görülür.

Haberin Devamı

Hipoglisemi; aşırı terleme, titreme, neredeyse acı veren bir açlık duygusu ve kalp ritminin hızlanmasıyla başlar. Daha ileri aşamada bilinç kaybı da gözlenebilir. ılk belirtiler ortaya çıktığında, hemen egzersiz hızını düşürmek ve yoğunluğunu azaltmak gerekir.

Fiziksel aktivite öncesinde bir şey yemekten kaçınmak veya çok yüksek tempolu egzersiz, sık yapılan yanlışlardandır. Eğer aktivite 1 saatten uzun sürecekse, 15-20 dakika sonunda şekerli bir içecek tüketilmeli ve egzersiz sonuna kadar da her 15-20 dakika arayla bu işlem yinelenmelidir. Egzersiz sırasında atıştırmalık yiyecekler bulundurmak iyi bir çözüm olabilir.

35 yaş sonrası gebelik düşünenlere tavsiyeler

Haberin Devamı

Günümüzde çocuk yapma planlarını geç yaşlara bırakan kadınların sayısının arttığını görmekteyiz. Genellikle sosyo-ekonomik koşullar bu isteği tetiklemektedir. Ancak, gerek kadının gerekse erkeğin yaşla birlikte yumurta ve sperm üretimlerinin düştüğü de bilinmelidir.

35 yaş sınırındaki kadınların tahmini yüzde 20’sinin tüp bebek tedavilerindeki ilerlemelere rağmen çok geç kalınması gibi bir sorunları olacaktır.Özellikle 35 yaşa girilirken her yıl rutin jinekolojik kontrol sırasında yumurtalık rezervini gösteren hormon ile birlikte, ultrasonla yumurtalık rezervine bakılması çok faydalı olacaktır.

Bununla birlikte, her kadının yumurtalık rezervi farklı hızlarda azaldığından, ne kadar zamanı kaldığını söylemenin kesin bir yolu yoktur.

Haberin Devamı

Kanseri önlemek için 10 temel kural

1- Sigara içmeyin.
2- Daha az alkol kullanın.
3- Daha sık taze meyve, sebze ve lifli tahıllar yemeğe gayret edin.
4- Aşırı kilo almaktan kaçının. Düzenli, dengeli beslenin, düzenli ve ılımlı egzersiz yapın.
5- Güneş ışınlarına uzun süre ve yoğun olarak maruz kalmaktan kaçının.
6- Açıklayamadığınız bir belirti fark ettiğinizde hemen doktorunuza başvurun.
7- Yılda bir kez check-up yaptırın. Özellikle ailenizde kanser sabıkası varsa bu kontrolleri önemseyin.
8- Gereksiz yere röntgen filmi çektirmeyin.
9- Kansere yol açabilen toksin maddelerle temas etmeyin. Temiz bir çevrede yaşamaya özen gösterin.
10- Cinsel organlarınızı düzenli olarak kontrol ve muayene edin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!