Bekir Coşkun: Verdiyse kim verdi...

Bekir COŞKUN
Haberin Devamı

Sevgililer Günü'nde, gökten sevgililerden sevgililere mesajlar yağarken, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den de bendenize bir mesaj geldi.

‘‘Üçayak’’ yazısına yanıt...

Açıklamada, kendisinin imzaladığı ‘‘kıyak emeklilik’’ yasasının, milletvekillerine hiçbir maaş artışı getirmediği belirtiliyor.

İlişik sayfada ise hesap cetvelleri var.

İnanamayacaksınız; orada ‘‘kıyak emeklilik’’le milletvekillerinin maaşlarında aslında azalma olduğu yazılı. Meğer milletvekillerinin emeklilik aylıklarında 97 milyon küsur azalma olmuş.

Nasıl olur?

Yani milletvekilleri aylıklarını azaltan kanun mu yaptılar?..

Gizliden gizliye, direterek, tümü el ele vererek, gece uyumadan, el altından, binbir dümen çevirerek maaşlarını azaltan kanun çıkarttılar...

Öyle mi?..

*

Sorun; Anayasa Mahkemesi'nin bir önceki (yani sekizinci) kıyak yasasını bir yıl önce durdurması, ama gerekçeli kararı bir türlü yazamamasından doğuyor. Çünkü gerekçeli karar açıklanmadıkça, iptal edilse de yasa yürüyor, milletvekilleri zamlı maaşlarını alıyorlar.

Daha açıkçası; Anayasa Mahkemesi, bir yıl önce maaş artışını Anayasa'ya aykırı buluyor, ama gerekçeli kararı yayınlamayarak, Anayasa'ya aykırı yasanın yürürlükte kalmasını sağlıyor.

Bu nasıl yüksek mahkeme ki, verdiği kararın gerekçesini bir yılda kaleme alamıyor.

Anayasa Mahkemesi böyle yaparsa, vay Mardin'de, Yozgat'ta sıradan bir mahkemeye düşen vatandaşın haline...

*

İşte Demirel'in ‘‘Azaldı bile’’ dediği, o Anayasa'ya aykırı bulunan, ama mebusların almaya devam ettikleri zamlarda meydana gelen azalış.

Yani kárdan zarar.

Doğrusu ise, o yeniden Cumhurbaşkanı seçilecek, milletvekillerinin oylarına gereksinimi var, verdiyse verdi.

O kadar...

Ayrıca Süleyman Bey'in imzayı basarken ‘‘Bugün için yeni bir yük getirmiyor’’ demesi de doğru değil. Milletvekillerinin, rüşvet olarak 23 bin yüksek yargıca-bürokrata sağladıkları aylık 414 milyon ek gelir bile, artı kaç trilyon tutuyor?..

Asıl önemlisi:

Ekonomik darboğazdan çıkmak için zar zor yakalanan toplumsal özveriye atılan kazıktır. Şimdi çocuğuna mama alamayan insanlardan nasıl özveri istersiniz, nasıl?..

Bu mu sizin devlet adamlığınız?..

Bu mu hukukunuz-adaletiniz?..

Yazarın Tüm Yazıları