Behçet Aysan’ı ödülle andık

DÜN Ankara’daydım.

Şair ve denemeci dostlarımla birlikte Türk Tabipler Birliği’nce düzenlenen Behçet Aysan Ödülü’nün bu yılki sahibini belirledik.

Ödülü Bak Hálá Çok Güzelsin şiirler toplamıyla Onur Caymaz aldı.

Dr. Behçet Aysan iyi bir şairdi. O da Sivas’ta başka sevdiğimiz dostlarımızla birlikte yakıldı. 37 meşaleden biri de oydu.

Behçet Aysan, 1949 yılında Ankara’da doğdu. 1993 yılında Sivas’ta yakıldı. Biyografisini bu cümleyle bitirirken, sanki bir ortaçağ ermişinden söz ediyormuşum duygusuna kapılıyorum.

Selimiye Askeri Ortaokulu’nda, Kuleli Askeri Lisesi’nde okudu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne askeri öğrenci olarak girdi. 12 Mart döneminde ara vermek zorunda kaldı. Mezun olduktan sonra psikiyatri ihtisasını Ankara’da tamamlayarak SSK Dispanseri’nde doktorluk yaptı.

Behçet Aysan Şiir Ödülü Seçici Kurulu kimlerden oluşuyordu: Ataol Behramoğlu, Ali Cengizkan, Cevat Çapan, Arif Damar, Doğan Hızlan, Emin Özdemir, Ahmet Telli.

Anısına ödül verilen önemli şairlerin ödülünü alan şairler de gerçekten edebi bir mutluluk duyarlar.

* * *

EMİN ÖZDEMİR, Onur Caymaz’ın ödül alan Bak Hálá Çok Güzelsin kitabı ve şiirleri için şöyle diyor:

‘Onur Caymaz’ın şiirinde kendiliğindenliğini oluşturan özgün bir ses var. Bu özgünlüğü şiirsel söyleminde ve imge örüntüsünde de buluyoruz. Yaşamın somut yüzünü, şiirin ince sesini içinde eriterek veriyor. Şiirlerin ayırıcı bir özelliği de bu.’

Ataol Behramoğlu
da iyi şair Behçet Aysan’ın şiir dünyasını şu cümlelerle anlattı:

‘İncelikli bir şiir. Duygu yoğunluğuyla, düşünce enginliğiyle, etik duruşuyla Behçet Aysan’ın şiirlerinde -tıpkı Metin Altıok’un şiirinde de olduğu gibi- 20. yüzyıl Türk şiirinin özellikle lirik birikiminin, aynı zamanda imgeci şiir anlayışı ile ‘60’lı yıllar toplumcu şiirinin özgün sentezini buluruz.’

* * *

BEHÇET AYSAN’ın Beyaz Bir Gemidir şiirinden birkaç dizeyle sona erdirmek istiyorum bu yazımı:

Sen bu şiiri okurken

ben belki başka bir şehirde olurum.

Kötü geçen bir güzü

ve umutsuz bir aşkı anlatan.

(...)

Sönmüş yıldızlar gibidir

yitik adreslere benzer

ölüm

yanık otlar gibi.

Sen bu şiiri okurken

ben belki başka bir şehirde

ölürüm

Yazarın Tüm Yazıları