Bebek sarılığına LED’li tedavi

Güncelleme Tarihi:

Bebek sarılığına LED’li tedavi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2009 00:00

Türk mühendisler, yeni doğanların sarılık tedavisinde kullanılan florasan ve halojen lambaların yerini alacak ve pek çok üstünlüğü bulunan yeni nesil "LED Teknolojisi" ne sahip tedavi cihazı geliştirdi.

TÜRKİYE’de ilk kez üretimi yapılan "LED Fototerapi Cihazı", mevcut teknolojilerdeki istenmeyen zararlı mor ve kızıl ötesi ışınlar yaymıyor; ayrıca kuvözlerde yatan bebeklerin florasan veya halojen lambaların etkisiyle vücut ısılarının artmasının da önüne geçiyor.

Bilkent Üniversitesi Teknoparkında (Cyberpark) yer alan TENDE Elektronik Yazılım Genel Müdürü Ferhat Yıldız, yeni doğan bebeklerde önemli bir sorun olan sarılığın tedavisinde uzun yıllardır mavi ışık teknolojisinin kullanıldığını belirtti.

Işık yoluyla tedavinin, 1958’de Kanada’da kanlarındaki bilirubin seviyesi yüksek olan sarılık hastası bebeklerin güneş ışığı görmeleri ile birlikte renklerinin açılmasıyla tesadüfen bulunduğunu anlatan Yıldız, ilerleyen teknolojiyle birlikte mavi ışık yoluyla geliştirilmiş tedavi için öncelikle halojen lambaların kullanıldığını kaydetti.

Halojen ve florasan lambaların yaydığı ultra viyole ve diğer bazı istenmeyen ışınların (harmonik ışınların) bebeğin cildinde kırmızı döküntüler, bronzlaşma, sık ve sulu dışkılama gibi bir takım yan etkiler yaratabileceğini vurgulayan Yıldız, ayrıca bu tedavi yönteminin yeni doğanın vücudunun ısınarak ısı dengesinin bozulmasına da yol açabileceğini dile getirdi.

Son derece güvenli

TENDE Elektronik Yazılım Genel Müdürü Ferhat Yıldız, bu nedenle son dönemde özellikle yeni doğanlardaki sarılık tedavisinde bu yan etkilerinin ortadan kaldırılması için "LED" teknolojilerinin kullanımının gündeme geldiğini söyledi.

Türkiye’de de halojen veya florasan lambalı fototerapi cihazların kullanıldığını belirten Yıldız, kızıl ötesi ve mor ötesi ışıma yapmaması nedeniyle "LED" lambaların son derece güvenli olduğunu ve bilirubin seviyesinin düşürülmesinde önemli bir tedavi yöntemi haline geldiğini söyledi. Yıldız, bu teknolojinin üstünlükleri konusunda şu bilgileri verdi:

"LED teknolojsinde, LED’in sadece kendisi ısınabiliyor. Ancak ön yüzeye yaydığı ışık hemen hemen hiç ısı vermiyor. Bu durum, özellikle sarılığı olan yeni doğan bebeğin cilt ısısının artarak ısı dengesinin bozulmasının önüne geçiyor. Ayrıca, mevcut teknolojilerdeki gibi istenmeyen dalga boylarındaki ışınlar da yaymıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!