Baz istasyonları sağlığa zararlı mı

Evde bir süredir cep telefonu çekmiyor, balkondan sarkarak pencerelere yapışarak telefonla konuşur durumdayım...

Evin hangi köşesinde iyi çekiyor, sinyal gitti mi geldi mi uzmanı oldum.
Evde rahat rahat konuşurken neden birden cep telefonuyla konuşamaz olduğumu merak ettim.
Sonunda öğrendim...
Cihangir Güzelleştirme Derneği, açtığı davayı kazanmış ve Cihangir’den üç tane baz istasyonu sökülmüş.
Bu yüzden konuşamıyormuşuz.
Bu durum beni baz istasyonları konusunda kafa yormaya itti.
Buyrun sonuçlar.
50 bin baz istasyonu var

Türkiye’de 22 bin Turkcell, 16 bin Vodafone, 11 bin Avea’nın olmak üzere 50 bine yakın baz istasyonu var. Sadece Turkcell’in ıstanbul’daki baz istasyon sayısı 4 bin.

Şirketler tarafından maçlar, gösteriler, önemli olayların anında yönlendirildiği 300 tane de seyyar baz istasyonları bulunuyor.

Dünyada baz istasyonu üreten üç büyük firma var; Ericsson, Huawei, Nokia (NSN)... Yani Vodafone’un ıngiltere’de kullandığı baz istasyonu da aynı Türkiye’de kullandığı da... Turkcell’in burada kullandığı da aynı Ukrayna’da kullandığı da...

Avrupa’da ve Türkiye’de nasıl

Her baz istasyonunun yaydığı bir radyo dalgası var. Bu kanser yapan radyasyon ışını demek değil. Aynı radyo dalgasını televizyon vericileri, buzdolapları, evdeki telsiz telefonlar, uçaklar, ısıtıcılar da yayıyor.

Türkiye’deki baz istasyonlarının elektromanyetik alan şiddeti 10.23 oranında. Hiçbir GSM şirketi bunun üzerine çıkamıyor. Bu oran ıtalya’da 20, Yunanistan’da 32,8, Belçika’da 20,6. Avrupa’nın bu konuda belirlediği standart ise 41... Yani Türkiye’deki baz istasyonlarının yaydığı dalga Avrupa’ya göre daha az.

Avrupa’da da bize olduğu gibi evlerin çatısında, elektrik direklerinde, kiliselerde baz istasyonu bulunuyor. Sadece onlarınki çok göze çarpmıyor, daha dekoratif...

Apartmana yıllık 5 bin lira kira

Her baz istasyonun etki alanı 12 kilometre (yarıçap)... Tek bir baz istasyonundan aynı anda maksimum 92 kişi konuşabiliyor.

Baz istasyonu kurmak için GSM şirketlerinin bina yönetimlerine verdikleri para yıllık 5 bin lirayı geçmiyor.

Farklı GSM operatörlerinin aynı baz istasyonunu kullanması çok zor. Çünkü hedef bölgeleri aynı olmayabiliyor. En son İspanya’da denenmiş ortak baz istasyonları, tutmamış.

Su ısıtıcı daha fazla

Türkiye’deki baz istasyonunun yaydığı elektromanyetik alan şiddeti 10.23 dedik ya... Aynı elektromanyetik dalgayı televizyon 30, elektrikli battaniye 250, cep telefonu 3.8, ütü 60, su ısıtıcısı 130 oranında yayıyor.
Dışarıdan aramak yasak

Avrupa’da olduğu gibi ıstanbul metrosunda da baz istasyonları var. ıçeriden dışarısı aranabiliyor. Ancak dışarıdan içerisinin aranması güvenlik nedeniyle valilik tarafından yasaklanmış.

Sonuç

Baz istasyonlarının yaydığı radyo dalgaları etrafımızdaki pek çok aletten fazla değil. Bilim insanları ise tek başına baz istasyonları ve cep telefonlarını suçlamıyor. Sadece bu kadar çok araç/gereç tarafından radyo dalgasına maruz kalmak sakıncalı olabilir diyorlar. Bu da resmen kanıtlanmış değil. Bunun belki de tek çözümü bir dağ başına yerleşip teknolojinin tüm nimetlerini reddetmek.

O siyah tişört

Ali Ağaoğlu’nun yeni reklam filminde ne yapılacak evler ne de işadamının performansı dikkatimi çekiyor. Gözüm gidip gelip Sinan Çetin’in alamet-i farikası olan siyah tişörtüne takılıyor.
Body tişört olayını abartmış Sinan. 30 yaşında birine çok yakışabilecek bu tişört artık Sinan’ın üzerinde göz tırmalıyor.
Ya bu tarzdan vazgeçmeli ya daha bol tişört giymeli.
Siyah tişört imajı bu haliyle tersine çalışmaya başladı...

Sezen’den pankreas şarkısı

Ekim ayında herkesin yüreğini ağzına getiren Sezen Aksu’nun sağlığıyla ilgili son bilgileri öğrendim.
Hayranlarının da öğrenip, sevinmeye hakkı var diyerek, yazmaya karar verdim.
Ameliyattan sonra 40 gündür ıstanbul’daki evinde inzivaya çekilen Aksu’nun nekahet dönemi dün itibariyle bitti. Kullandığı antibiyotikleri bıraktı.
Sağlığı ve neşesi yerinde.
Dün yapılan testlerden çıkan sonuçlar son derece iyi. Yani artık korkulacak bir şey yok. Bu arada Sezen’in yaptığı pankreas şarkısını da öğrendim.
Pankreasından parça alınacağı ameliyata girmeden önce, “Küçük Kurbağa” şarkısını “Küçük pankreas, küçük pankreas kuyruğun nerede” diye pankreasına uyarlamış sanatçı... Daha da ilginci doktorlarıyla birlikte ameliyat masasına yatarken bu şarkıyı hep birlikte söylemişler.
Şimdi önümüzdeki haftadan itibaren normal hayatına dönmeye ve yeni şarkılar için kolları sıvamaya hazırlanıyor. Tek dileğimiz bir daha Sezen’in kimseyi böyle korkutmaması...
Yazarın Tüm Yazıları