Baz istasyonları nedir, ne değildir

ULAŞTIRMA Bakanlığı bünyesindeki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı’nda oluşturulan Teknoloji Bilgilendirme Platformu, baz istasyonları ve cep telefonları konusunda ‘yanlış’ bilinenleri kamuoyuna doğru aktarmak üzere köşemize iki başlık altında bir bilgi notu gönderdi:

Haberin Devamı

Köşemize özel olarak gönderilen açıklama şöyle:

“1) Baz istasyonlarının kurulum aşaması ve denetimi:

Baz istasyonlarının denetimi BTK tarafından gerçekleştirilir. Süreç şöyle işler:


Türkiye’de faaliyet gösteren lisanslı GSM operatörleri baz istasyonu kurulumu için BTK’ya başvurarak sertifika alır. Operatörler, sadece BTK tarafından belirtilen limit değerleri sağlamakla değil, sistemin kurulduğu yer ile ilgili ayrıntılı bilgileri içeren teknik dosya hazırlamakla da yükümlüdür. (Paratoner, Yetkisiz Erişim, Coğrafi Koordinat, Topraklama, Çıkış Gücü vb.) Ayrıca baz istasyonu kurulumu öncesi operatörler Kurulum Yönetmeliği gereğince ön izin anlamına gelen “Güvenlik Sertifikası”nı almak zorundadır.

Haberin Devamı


BTK’dan sertifika alınmadan hiçbir telsiz sistemi kurulamaz ve işletilemez. Baz istasyonlarını kuran işletmeciler bu istasyonlar için il bazında kurumdan toplu izin almaktadır. Baz istasyonları arı peteği benzeri hücresel yapıda hizmet gördüklerinden; işletmeciler kurumdan aldıkları toplu izin dahilinde, baz istasyonunun kurulacağı yeri kapsama alanını da dikkate alarak kendileri belirlerler.


BTK,
yeni kurulacak her bir elektronik haberleşme cihazı için verilen elektrik alan limit değerini ihtiyati tedbir açısından, AB ülkeleri ve çoğu dünya ülkesinin kabul ettiği Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonu’nun sınır değerlerinin dörtte biri olarak belirlenmiş ve bu yönde uygulanmaktadır.

2) İnsan ve çevre sağlığına etkileri:


İnsan sağlığına ve çevre güvenliğine etkisi araştırılan ve sıkı denetimi yapılan baz istasyonları için, Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu raporlarda, olumsuz bir etki oluşturduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Baz istasyonları sanılanın aksine günlük yaşamda kullanılan elektrikli aletlerden çok daha az zararlıdır. Baz istasyonlarının insan ve çevre sağlığına etkisine ilişkin bazı notlar ise şöyle:

ŞEHİR DIŞINDA OLMAZ

Baz istasyonlarının şehir dışlarında kurulmayıp, kısa alanda yoğun nüfusa sahip şehir içlerinde kurulmasının sebeplerinin başında hücresel yapıda çalışması geliyor. Baz istasyonları teknik özellikleri gereği düşük çıkış güçlerinde ve hücresel yapıda çalışmaktadırlar. Bu nedenle şehir dışlarına taşınmaları teknik olarak mümkün değildir. Şehir içlerinde düşük çıkış güçlerinde, kapsama yapılması gereken yerlere yönetmelik hükümlerine uyulması kaydıyla kurulabilmektedir. Abone sayısına bağlı olarak her geçen gün sayılarının artması teknik bir zorunluluktur. Baz istasyonlarının sayılarının artması çıkış güçlerinin daha da azalması anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı


Cep telefonları ile yapılan görüşmeler, baz istasyonları ile cep telefonları arasında karşılıklı gönderilen elektromanyetik dalgalarla sağlanmaktadır. O nedenle cep telefonuyla görüşme yaparken baz istasyonu ne kadar yakın olursa gönderilen elektromanyetik dalga o kadar küçük, ne kadar uzak olursa karşılıklı gönderilen elektromanyetik dalga o kadar büyük olmaktadır.


Elektrikle çalışan bütün cihazlar elektromanyetik enerji yayar ve günlük yaşamda sıkça kullanılan bazı ev aletlerinin ortamda neden oldukları elektrik alan şiddetleri bile baz istasyonlarından fazladır.”


Evet ama keşke yandaki tablo gönderilirken baz istasyonların elektromanyetik sonuçları da eklenseydi.

 

Haberin Devamı

ELEKTROMANYETİK DALGANIN ETKİLERİ

 

(Çalışma gerilimi= 110 V, çalışma frekansı= 60 Hz, uzaklık = 30 cm)

CihazElektrik Alan Şiddeti

                                   (V/m)

Elektrikli battaniye          250

Su ısıtıcısı                   130

Müzik Seti                        90

Buzdolabı                      60

Ütü                                60

Mikser                           50

Ekmek kızartıcısı            40

Saç kurutma makinesi   40

Televizyon                        30

Kahve makinesi           30

Elektrikli süpürge              16

 

Artık hastaneye değil, ‘şifacı’ya gideceğiz

 

SGK hastanelere ‘para sınıflandırması’ yaptı. SGK’nın özel hastanelerin vatandaştan alacağı fark ücretini belirlemek için başlattığı puanlama sistemi tamamlandı.

Böylece VIP hastanelerimiz belirlendi. İnceleme yapılan 393 hastaneden en yüksek puanı alıp A sınıfına giren özel hastaneler % 70’i bulan fark ücreti alabilecek.”


İlhan Selçuk
’un eski bir yazısı geldi aklıma; ölüler bile eşit değil diyordu.


3 çocuk yapın; bakamazsanız bırakın ölsün; hastalanırsa asgari ücretle şifacıya götürürsünüz.

Haberin Devamı

Işık DİKİCİGİL-İZMİR

 

Salaha Ulaşmak

 

1970’li yıllarda ‘Zehir Hafiye’ lakaplı İçişleri Bakanı Faruk Sükan bir gece yarısı TBMM’yi basıp arama yapınca yanlış hatırlamıyorsam İsmet (İnönü) Paşa “Eşkıyanın ne yapacağı belli olmaz” demişti.


Bugün ülkede ne namuslu kaldı Paşam, ne de cesaret...


Salah diye de bize gösterdikleri tek yön güney... Bunun adını da demokrasi taktılar. Sonumuz hayırlı olur inşallah!      
Yalçın DURAK

 

Özkök’ü TRT’ye keşke ben alsaydım


“SEN
benim televizyondaki iktidarımı fazla büyütmüşsün. Ertuğrul Özkök’ü işe ben almadım. TRT Haber Dairesi aldı. Keşke yetkim dairesinde olsaydı da Ertuğrul’u ben işe alsaydım. Biyografime olumlu bir eylem olarak geçerdi. Gözlerinden öperim.”            
Özdemir İNCE 

Yazarın Tüm Yazıları