GeriSeyahat Bayram tatilinde son dakika alternatifleri Atla, git
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bayram tatilinde son dakika alternatifleri Atla, git

Bayram tatilinde son dakika alternatifleri Atla, git

Şeker Bayramı için geri sayım başladı. Tatile 2,5 gün kaldı. İşinden izin almayı başaranlar geçen hafta sonu yola çıktı bile. Tatil programı yapmadıysanız, rezervasyonunuz yoksa son dakika alternatiflerine bakmanızda yarar var. Bayram tatilinin 3 gün olması bu yıl yurtdışı turlara ilgiyi azalttı. Uzun tatillerde 50 bini bulan yurtdışı turlarının müşterileri bu yıl 6 bin civarında kaldı. Yurtiçi tatile yönelenlerin sayısı arttı.

Kimi tatil köyleri ünlü şarkıcılarla tatilcilerin ilgisini çekmeyi başarırken, kimileri fiyatlarında damping yapıp müşteri bekliyor. İşte vizesiz yurtdışı seçenekleri, Turizm Yazarları Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu ve Türkiye Tatil Rehberi Yayın Koordinatörü Gündüz Mutluay’ın önerisiyle yurtiçinde deniz, kum, kültür tatillerinin alternatif adresleri.

Yurtiçi seçenekleri

Yaz tatilinin yeni bitmesi, seçim nedeniyle uzun tatillerin yazın sonuna kalması, bayram tatilinin üç gün olması nedeniyle bu yıl bayram, turizm sektöründe önemli bir hareket yaratamadı. Gidiş ve geliş süresi çıktığında, gerçek tatil süresinin bir günle sınırlı olması büyük kentlerin yakınındaki bölgelere ilginin yoğunlaşmasını sağladı. Akdeniz otellerinin yanı sıra, Abant, Afyon, Bursa, Yalova civarındaki tatil yörelerindeki otellerin rezervasyonları doldu. Kültür turlarında ilgi daha çok Kapadokya, Batı Karadeniz, Bolu-Göynük, Assos-Ayvalık, Kuşadası- Şirince civarına yöneldi.

Türkiye’nin bazı yörelerinde sonbahar kendisini iyiden iyiye hissettirirken Akdeniz bölgesi ve Ege hálá sıcak. Güneşli birkaç gün, henüz soğumamış deniz ve kıyısında uzanılacak bir kumsal için bu yöreler uygun. Tabii ki bu yörelere uzaksanız uçak, otobüs bileti bulabilmek için şansa ihtiyacınız var. Mersin ve civarı, Antalya Gazipaşa, Köyceğiz, Dalyan, Datça, Turunç güney bölgelerdeki alternatifler. İstanbul yakınında kalmak isteyenler, Karadeniz kıyısındaki Kerpe, Şile gibi tatil yörelerini deneyebilir. Denizsuyu sıcaklıkları hálá 22 derece. Buralardaki konaklama yerleri ile ilgili olarak www.hotelguide.com.tr ’den ayrıntılı bilgi edinebilir, otel fotoğraflarını görebilirsiniz.

MERSİN VE ÇEVRESİ

Havaalanı Adana’da, Mersin’e ulaşmak bir saat bile sürmüyor. Mersin’de deniz suyu 25-26 derece. Hava bunaltmayacak sıcaklıkta, ortalama 22-23 derece. "Ya yağmur yağarsa" diye çekinmeyin. Ekim ayında bölgedeki yağışlı gün sayısı ortalaması 6, yılın 300 günü güneşli
/images/100/0x0/55ea6e04f018fbb8f87f6089
geçiyor. Mersin’de doğudan batıya deniz kıyısındaki tatil yerleri Erdemli ile başlıyor. Mersin kent merkezine 33 kilometre uzaklıkta. İnce kumlu uzun plajlara sahip. Yeterince otel var. Balık mevsimi de başladı, Doğu Akdeniz’in taze balıkları sofraları süslüyor. Yazık ki çok bilinmiyor ama Mersin arkeolojik açıdan Türkiye’nin en zengin illerinden. Erdemli’ye gittiğinizde ünlü Kızkalesi’ni, Kantelis-Neapolis antik kentini, Çatıören ve İmirzili ören yerlerini, Dağlık Kilia’nın ünlü Eliaussa Sebaste kentini görebilirsiniz. Doğu Akdeniz’in kavurucu sıcakları azaldığından bu mevsim tarihin izini sürmek için çok uygun. Kızkalesi çevresi hem güzel plajları hem de iyi balık lokantaları ile biliniyor. Silifke sadece yoğurdu, türküsü, oyun havasıyla değil Taşucu’ndaki güzellikleriyle de önemli bir turizm merkezi. Göksu Deltası’nın bitki örtüsü, yaban hayvanı zenginliği dikkat çekici. Aziz Paulus’un öğrencisi Hagia Theokleia’nın manastırı da bu bölgede. 2008, St. Paulus Yılı ilan edildi. Tarsuslu Aziz Paulus’un evi, kuyusu, kilisesi bütün yıl ziyaretçi akınına uğrayacak. Batıya doğru Gülnar, Aydıncık, Bozyazı’yı geçtiğinizde, muzun başkenti Anamur’a ulaşırsınız. İlçenin en önemli tarihi zenginliği Anemurion antik kenti kalıntıları. Antik kalıntıların hemen önünde uzun bir plaj yer alıyor. Mamure Kalesi, pazaryeri ve tarihi evleri her zaman ilgi görüyor.

GAZİPAŞA

Antalya Havaalanı’na 180, Alanya’ya sadece 40 kilometre uzaklıktaki Gazipaşa "Sessiz Cennet" olarak tanımlanıyor. Upuzun güzel kumsalı, bol balığı, doğal tarım ürünleri ve elbette muz bahçeleri... Sakin tatil arayanlar için ideal seçim. Uzun yürüyüşler yapabilir, temiz bir denizde yüzebilir, doğayla başbaşa tatil geçirebilirsiniz. Gazipaşa’nın şimdilik tek eksiği büyük otellerinin olmayışı. Küçük otelleri, pansiyonları ucuz. Bodrum’un, Marmaris’in kalabalığında yaz tatilini geçirenler, Gazipaşa’yı kış öncesi enerji toplamak için seçebilir. Denize kadar uzanan muz bahçeleri Anamur’la yarışıyor. Bu günler de tam da mevsimi.

MAVİ TUR

Yazın son demlerini yaşadığımız şu günlerde bayram tatilini denizde geçirmek istiyorsanız mavi tura çıkabilirsiniz. Çünkü Ege ve Akdeniz koyları yazın yoğunluğundan kurtuldu, şimdi daha huzurlu, daha sessiz. Antalya ile Bodrum arasındaki merkezlerde mavi tur düzenleyen yaklaşık 140 acente var. Bu acentelerin isimlerini, adres ve telefonlarını internette www.tatildunyasi.com adresinde bulmak mümkün.

KÖYCEĞİZ DALYAN
/images/100/0x0/55ea6e04f018fbb8f87f608b


Kısa bayram tatilini uzatmanın bir yolu da yolculuk süresini kısaltmak. Ünlü caretta caretta kaplumbağalarının yurdu İz Tuzu Kumsalı, antik Kaunos kenti, Köyceğiz Gölü ve gölü denize bağlayan kanalı ile Dalyan Dalaman Havaalanı’na 15-20 dakika uzaklıkta. Gidişte ve dönüşte epeyce bir zaman kazanılmış oluyor. Dalyan küçük ama nitelikli motel ve pansiyonlar ile iyi yemek yenilebilecek yerlerin çokluğu ile de çekici. Meraklısı için çamur banyoları da var. Daha da sessiz bir yer arayanlar için komşu Ekincik Koyu çekici olabilir. Sebze bahçeleri içinde en azından şimdilik fazla yapılaşma olmayan güzel bir koy. Dalyan’dan günübirlik gezi teknelerinin de uğrak yerlerinden. Dalaman Çayı’na yakın ve çay Türkiye’nin en önemli rafting parkurlarından. Dalyan içinde rafting yaptıran seyahat acenteleri var.

DATÇA

Datça Dalaman Havaalanı’na 155, Marmaris’e 69 kilometre uzaklıkta. Datça Yarımadası Ege ile Akdeniz’i ayıran yer olarak sayılıyor.
/images/100/0x0/55ea6e04f018fbb8f87f608d
Yarımada’nın girişindeki Bencik Kıstağı’nın batısı Ege, doğusu Akdeniz. Datça’da sert rüzgarlarda balıkların bir denizden ötekine savrulduğunu rivayet ediyorlar. Çok sayıda koy var, çoğu da güzel kumsala sahip. Kumsalın arkasında da küçük, salaş ama çok temiz balıkçı lokantaları ile pansiyonlar sıralanıyor çoğu yerde. Datça’ya yolu düşenleri antik çağın büyüsü Çıplak Afrodit heykeli ile ünlü, Akdeniz ile Ege’nin sınırını oluşturan Knidos kentini geziyor mutlaka. Kent iki limanlı, önünde bir yarımada ile etkileyici manzaraya sahip. Datça’nın köylerini gezmeden yarımadayı gezdiğinizi söyleyemezsiniz. Tertemiz, evleri badanalı ve düzenli köyler sıralanıyor ardı ardına. Balık ve deniz ürünleri yanında Türkiye’nin en iyi bademini yetiştirdiklerinden Datça’da bademli tatlılar da meşhur.

TURUNÇ

Denizden Marmaris’e 15 mil uzaklıkta. Teknelerle gidilebiliyor. Karadan da uzak değil. Çam ormanı içinden döne dolaşa giden yol 21 kilometre. Ormandan çıkıp aşağıda mavi deniz ve yemyeşil karanın birleştiği nokta Turunç. Büyük, küçük birçok otel var Turunç’ta. Denize girebilir, doğada yürüyüş yapabilirsiniz. Yakınındaki koylar çok güzel. En ünlüleri Kumlubük. Bir saatlik yürüyüşten sonra önce denizde serinleyip sonra balıkçı lokantalarında taze balık ziyafeti çekebilirsiniz.

Marmaris’in en güzel kumsallarından biri Çiftlik Koyu’nda. Birkaç lokanta ve otelin bulunduğu koyun suyu kristal berraklığında. Turunç’un Mavi Bayrağı plajından hiç eksik olmuyor zaten. Çevre arkeolojik eserler bakımından da zengin. Bozburun’a doğru birçok antik kent kalıntısı var. Keşfi sevenler için bir upucu: Bayır Köyü’nün 5.5 kilometre ilerisinde küçük, güzel bir şelale var. Suyu her zaman buz gibi.

KERPE
/images/100/0x0/55ea6e04f018fbb8f87f608f

İstanbul’a yakın, Karadeniz kıyısında lezzetli balıklarıyla bilinen Kerpe tam bir son dakika alternatifi. Özel aracınızla veya İzmit’ten otobüsle gidebilirsiniz. İstanbul’dan 1 saat 50 dakika, İzmit’ten 35 dakika. Kerpe’nin lüferi, palamutu bu aylarda yağlanıyor, tam ızgaralık kıvama geliyor. Deniz kıyısında, manzarası farklı birçok restoran bulabilirsiniz. Özel aracınızla gidecekseniz otoyoldan İzmit tünellerini geçip kent içine girmeden, arkadan dolaşarak Kandıra yol ayrımına gelin. Sık bitki örtüsüyle çevrili yoldan ilerleyin. Kandıra merkezinden 10 kilometre sonra yine asfalt ve dümdüz bir yolla gireceksiniz. Karşınıza çıkacak Kerpe Burnu sizi hayrete düşürecek. Büyük şehrin yorucu çalışma temposu ve kirli havasından sıkıldıysanız Kerpe göz ve bedeninizi dinlendirmek için iyi bir seçim. Orman içinde veya sahil kayalıklarında yürüyüşe çıkıp, enerji depolarsınız. Tekne kiralayıp Kerpe çevresinde dolaşabilir, Kerpe Burnu arkasındaki Miço Limanı’nın anıt kayalarını, gizli koylarını, dehlizlerini denizden de görebilirsiniz. Kerpe yakınlarındaki Sarısu ve Kurtyeri deresinde oltayla sazan avcılığı yapabilirsiniz. Rusya’dan gelen bıldırcın, çulluk, Balkanlar’dan gelen üveyiklere rastlayabilirsiniz. Kerpe merkezde çay bahçelerinde, kafelerde oturabilir, trafiğe kapalı gezi alanında dolaşabilirsiniz. Elinize içkinizi alıp, şölene dönüşen güneşin batışını izleyebilirsiniz. Gece eğlencesini seviyorsanız disco-bara veya birahaneye gidebilirsiniz. Kerpe hakkında ayrıntılı bilgiye www.sihirlitur.com sitesinden de ulaşabilirsiniz. Yağmur serpiştirirse üzülmeyin, sonrasındaki toprak ve çiçek kokusunu unutamayacaksınız. Karayel estiğinde denizden gelen gerçek yosun kokusunu hissedeceksiniz. Koydan ilerlerleyip 500 metre toprak yoldan sola denize yönelirseniz Pembe Kayalar’a ulaşırsınız. Karadeniz’in hırçın dalgalarına göğüs gerip, şekilden şekile giren kayalar, heykeltıraşları kıskandıracak, görenleri hayrete düşürecek kadar ilginç. Kerpe, eve dönüşünüzde ilk elden balık alabileceğiniz olanaklar sunuyor. Kandıra’nın yoğurdu, peyniri, biberi de meşhur.

Vizesiz yurtdışı seçenekleri

Son dakikada yurtdışı tatiline karar verdiyseniz, geçerli vizeniz yoksa, seçiminizi vizesiz ülkelerden yapmanız gerekiyor. Üç günlük tatil için başlıca seçenekler Fas, Tunus, Kıbrıs. Muhteşem kumsalları, tapınakları, doğasıyla meşhur Tayland ve son ayların en çok konuşulan ülkesi Malezya, uzaklığı nedeniyle bu bayramda pek tercih edilmedi. Yunanistan, Prag, Paris, Tunus, Mısır turlarına talep yoğunlaştı.

KIBRIS

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kumarhaneler cenneti olmasının yanı sıra zengin bir tarihe sahip. Adanın tam ortasındaki başkent Lefkoşa, Girne, Kuzey Kıbrıs’ın en şirin kenti. 70 kilometre mesafedeki Türkiye kıyılarının tam karşısında. Limanı, kafe, restoran ve otellerle dolu. Girne’ye beş kilometre mesafede bir dağ köyü olan Bellapais (Beylerbeyi), hem adanın en turistik noktalarından biri hem de İngiliz yazar
/images/100/0x0/55ea6e04f018fbb8f87f6091
Lawrence Durrell’in yaşamak için seçmiş olduğu yer. Eğer ki bu tatilde rotanız Kıbrıs ise Bellapais Manastırı’nı görmeden gelmeyin. Çünkü burada Gotik sanatının en güzel örnekleri var. Girne’ye 10 kilometre mesafedeki St. Hillarion Kalesi ise Walt Disney’in Fantasia filmine ilham kaynağı olmuş. Girne’den sekiz kilometre mesafedeki, 1974’te Türk Barış Kuvvetleri’nin çıkarma yaptığı kıyılarda da adanın en ünlü halk plajları ile sahil boyunca restoranlar ve kumarhaner var. Adada pek çok tarihi eser bulunuyor. Bunlar şöyle sıralanabilir: Selimiye Camii, Büyük Han Mevlevi Tekke Müzesi, Venedik Sütunu, Arasta Sokak, Derviş Paşa Konağı ve Girne Kapısı. Magosa’da Salamis Harabeleri, Lala Mustafa Paşa Camii, Othello Kulesi, St. Barnabas Manastırı, Namık Kemal Zindanı, Kertikli Hamamı, Kral Mezarları, Venedik Sarayı. Girne’de ise Kale, İkon Müzesi, Buffavento Kalesi, St. Hilarion Kalesi. İskelede Apostolos Andreas Manastırı, Kanakaria Kilisesi, Ayia Trias Bazilikası, Kantara Kalesi, Philon Kilisesi, İskele İkon Müzesi ve Kral Mezarları...

Kıbrıs’ta pek çok mağara mevcut. Güvercinlik Mağarası, Sıcak Mağara, Gastro Mağarası, Kaleburnu köyündeki İnfaz Mağarası bilinenleri.

Kıbrıs güneşlenmek ve denize girmek için de çok seçenek bulunuyor. Büyük otellerin lüks plajlarının yanı sıra kıyı şeridi denize girmek için bu günler çok uygun. Son yıllarda sağlık turizmine yönelen otellerin çoğunda spa ve thallasso terapi merkezleri bulunuyor.

TUNUS

Kuzey Afrika’nın incisi Tunus, Akdeniz’in eşsiz mavisine açık, zengin kültürüyle keşfedilmeyi bekleyen bir ülke. Türkiye’ye uçakla iki saat uzaklıkta. Tarih boyunca bu bölgeden geçmiş birçok uygarlık, ülke kültürüne farkılık ve zenginlik kazandırmış. Fransız kültürü ile yoğrulmuş yapısı, eskiyle yeniyi birleştiriyor. Turiste saygıda kusur edilmeyen Tunus, lüks otelleri, Kartaca harabeleri, Sahara Çölü’yle huzurlu bir tatil için ideal. Yerel yemekler Türk ağız tadına çok uygun. Deniz mahsullerinden geniş seçenek bulmak mümkün. Tatil beldelerindeki kumarhaneler sadece turistlere açık. Hammamet kenti binbir gece masallarını anımsatırken, başkent Tunus’a iki saat uzaklıktaki Sousse kenti ise Fenike, Roma, Bizans ve Arap kültürlerinden derin izler taşıyor.

Ülkenin kuzeyindeki Hammamet’in plajı, develeriyle meşhur. Kent, Tunus’un St Tropez’i olarak biliniyor. Üzüm bağları ve meyve bahçeleriyle kaplı. En popüler semti 15. yy’dan kalma Medina, en popüler caddeleri Avenue Bourgiba ve Avenue De La Republique. Otel, restoran fiyatları epeyce yüksek. Ülkenin en iddialı iki disko barı bu şehirde: Manhattan ve Venüs.

Sahillerinde her türlü su sporlarının yapıldığı Cerbe Adası mutlaka görülmeli. Başkente çok yakın olan Medina turistlerin uğrak yeri. Evlerin bembeyaz, mavi çerçeveli ve mavi kapılı olduğu Sidi Bou Said şehrindeki mimari size Bodrum’u anımsatacak. Ülkenin en güzel plajları Sousse’da. Uçsuz bucaksız sahili bembeyaz kumla kaplı. Por El Kantoui Limanı görülmesi gereken yerlerden, buradaki kafelerde oturup yörenin ünlü çayını yudumlayıp, limandaki yatları seyredebilirsiniz. Halı, kumaş ve baharatı Sousse’dan çok ucuza alabilirsiniz.

Cad Born Yarımadası, ülkenin en kuzey noktası. Sicilya’ya uzaklığı sadece 140 kilometre. 14. yüzyılda Endülüslü İspanyol mültecilerine ev sahipliği yapan bu bölge, günümüzün en gözde turistik uğrak noktalarından. Aynı yarımada üzerinde, Hammamet’e 15 dakika uzaklıktaki Nabeuel, ülkenin çömlekçilik ve taşçılık merkezi.

Monastır, Avrupa kentlerine benziyor. Eski adı Ruspina (Rous Penna) olan şehirde uluslararası havaalanı bulunuyor. Monastır 8 yy.’da önemli bir yerleşime dönüşmüş. Kutsal bir şehir olup hacıların cemaat halinde toplandığı yer haline gelmiş. Amerikalı yönetmen George Lucas’ın "Yıldız Savaşları" filminin birçok sahnesini çektiği Matmata ise güneş ve kıyı turizmi beldesi Cerbe Adası’nın sadece 200 kilometre batısında. Kapadokya benziyor ama mağara evler burada kayalara değil, bölgeye çöl iklimi egemen olduğu için, erozyon sonucu oluşmuş küçük tepelerin alt kısımlarına kazınmış.

FAS

Fas, geçmişte el-Magribu’l-Aksa (Uzak Batı) günümüzde de Magrib olarak biliniyor. Fas ise bu ülkedeki bir şehrin adı. Ama Türkiye’de ülke, şehrin adıyla biliniyor. Oysa resmi adı Magrib Krallığı. Başkenti Rabat. Diğer önemli şehirleri ise Humphrey Bogard ve Ingrid
/images/100/0x0/55ea6e04f018fbb8f87f6093
Bergman’ın ünlü filmine adını veren Kazablanka, Fas, Marakeç, Meknes, Ucda, Tanca, Tatvan, Agádir, el-Cedide, Kenitra, Safi... Değişik el işlemeleri ve oymalarla süslenmiş dünyanın en büyük camilerinden biri olan Hasan II camisi Kazablanka’da.

Kazablanka’ya 4 saat uzaklıktaki Fas kenti de en eski yerleşim yerlerinden biri. Şehir eski ve yeni kent olmak üzere iki bölüm. Eski Fas’ın ortaçağ döneminden kalma kısmına Medina adı verilmiş. Çevresi duvarlarla çevrili. Dar sokaklarında eşekler, atlarla dolaşılıyor. 1350’de ilahiyat fakültesi olarak inşa edilen Medersa Bou İnani müzeye dönüştürülmüş. Görülmeye değer, güzel bir yapı. Nüfusu 2 milyona ulaşan Marakeş, Atlas dağlarının eteğinde kurulmuş bir kent. Gündüzleri, yılan oynatıcılarının, fal bakıcıların, geleneksel dansçıların, hikaye anlatıcıların toplandığı Djemaa el Fnaa meydanına mutlaka uğrayın. Geleneksel Çarşı, Bahai Sarayı, Palmiye Koruluğu ve Aguedal Bahçeleri görülmesi gereken diğer yerler.

Fas’da çölün büyüsünü de yaşayacaksınız. Göz alabildiğine boşluğu, ıssızlığı, rüzgarın kumlarda oluşturduğu grafik desenleri, geceleri yıldızların parlaklığını uzun süre unutamayacaksınız. Fas mutfağı İspanyol, Fransız ve İtalyan mutfaklarından etkilenmiş. Bol miktarda baharat ve değişik aromalar kullanıyorlar.

TÜRKLERDEN VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER

Asya:
Endonezya, Fiji, Güney Kore, Hong Kong, İran, Kazakistan, Maldiv Adaları, Malezya, Singapur, Tayland, Japonya

Avrupa: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya,

Afrika: Fas, Gambiya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mauritius, Seyşel Adaları, Tunus, Kenya

Amerika: Arjantin, Bahama, Barbados, Belize, Bolivya, Ekvador, Grenada, Honduras, Kolombiya, Kosta Rika, Jamaika, Uruguay

BAYRAMDA DENİZ SUYU VE HAVA SICAKLIKLARI

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri şu andaki denizsuyu sıcaklıklarında bayrama kadar önemli bir değişiklik beklemiyor. Deniz suyu sıcaklıkları şöyle: İskenderun 28, Anamur, Antalya Finike, Fethiye 27, Alanya 26, Marmaris, Kuşadası, İzmir, Trabzon, Hopa 24, Bodrum, Ayvalık, Sinop 23, Zonguldak 22, Kumkoy, Samsun 21, Tekirdağ 20 derece. Bayram süresince Akdeniz ve Ege’de yağmur beklenmiyor. Sıcaklıklar: Antalya ilk iki gün güneşli, pazar bulutlu 25-24-24 derece. Alanya ilk iki gün güneşli, pazar bulutlu 26-26-24 derece. Marmaris ilk gün güneşli, diğer iki gün bulutlu 21-22-22 derece. Ayvalık üç gün güneşli 26-26-24, İzmir üç gün bulutlu 25-25-24 derece, Çanakkale bulutlu 22-23-22 derece, Bandırma üç gün bulutlu 24 derece, Bodrum üç gün güneşli 27-27-26 derece. Gece sıcaklıkları 11-14 derece arasında değişiyor.
False