Baykal: Resmi kutuplaşma var

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

CHP Lideri Deniz Baykal'ın Ankara'daki imam hatip gösterisine yaklaşımı hükümetten oldukça farklı...

Hükümet daha çok Refah Partisi kaynaklı lojistik destek ve tahrik üzerinde duruyor. Oysa Baykal, örneğin Genelkurmay gibi hassas bölgeye giren göstericilere polisin müsamahasını analiz ediyor:

- Önce toplumsal kutuplaşma vardı. Sonunda resmi kutuplaşma başladı...

Baykal'ın sözlerini tercümeye gerek yok. Anlatmaya çalıştığı, casusluk skandalıyla da teyit edilen, polis-asker güç kavgası.

***

Deniz Baykal'ın Ankara olaylarından çıkardığı ders, hükümet politikasıyla aynı: 8 yıllık kesintisiz eğitim mutlaka Meclis'ten çıkmalı.

Çünkü Baykal'a göre, Türkiye Cumhuriyeti, devlet bütçesini harcayarak birbirlerine husumet duyan kuşaklar yetiştiriyor. İmam hatiplerde Cumhuriyet'e karşı çatışma tohumları ekiliyor.

Belki de imam hatip mezunu olan Türkiye Cumhuriyeti'nin polisi, Cumhuriyet düşmanlarıyla ilgili ilk sınavını Ankara'da veremiyor.

Cumhuriyet kuşakları, artık güvenlik güçlerinden endişe eder hale geliyor. Baykal, endişesini, ‘‘Türkiye kolektif intihara sürükleniyor'' diye ifade ediyor.

***

Deniz Baykal'ın Türkiye'yi parçalanmanın eşiğine getirecek bu tehlikeye karşı orta vadeli önerisi, sekiz yıllık kesintisiz eğitim...

Hemen yapılacaklar listesinin başında mürteci kadroların ayıklanması geliyor. Baykal, ‘‘Öyle iki-üç kişiyi açığa almakla iş bitmiyor, en tepeden başlayarak kadroların gözden geçirilmesi lazım'' diyor.

CHP Lideri'ne göre, irtica kamuda iki türlü yönetici kullanıyor.

İlk tiptekiler, zaten safını tutmuş ve ne yapmak istediğini saklamayanlar. Ama Baykal açısından en az bu militanlar kadar tehlikeli başka bir tip daha var: Protokol görevlerine sığınarak, suya sabuna dokunmadan emekliliğini bekleyenler.

Deniz Baykal, bu tip yönetici tipini, ‘‘Mesela bir valiyle karşılaşıyorsunuz. Bildiğiniz klasik yönetici tipi. Ama hemen arkasında ince ince dantel örer gibi örgütlenen başka tipler var, vali bey farkında bile değil veya korkusundan karışmıyor'' diyerek çiziyor.

CHP Lideri Baykal'ın haklı yaklaşımına katılıyoruz.

Bu kavga Cumhuriyet isteyenlerle, Cumhuriyet düşmanlarının kavgasıdır. Gerisi kenar süsüdür. Ve bu kavgada aymazlık anlamına gelen tarafsızlık, gelecek kuşaklara ihanettir.

Yazarın Tüm Yazıları