GeriSeyahat Batı Karadeniz’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Batı Karadeniz’de bu yaz

Batı Karadeniz’de bu yaz

Uzun yıllar Mavi Bayrak sayısını artıramayan Batı Karadeniz’de bu yıl ikisi yeni olmak üzere toplam beş bayrak dalgalanıyor. Deniz suyunun en sıcak olduğu şehir 26 dereceyle Samsun, Trakya’da ise sıcaklık 23 derece.

SAHİLLER

Şile ve Kandıra’ya Mavi Bayrak, Kozlu’ya aquapark

Batı Karadeniz’de bu yaz

Samsun’dan Kırklar-eli’ne uzanan sahil şeridinde bu yaz Mavi Bayrak sayısı 3’ten 5’e çıktı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, deniz suyu temizliği ve tesislerdeki hizmet kalitesini inceleyerek hazırladığı bayraklı tesisler listesine Kocaeli’nin Kandıra ilçesindeki Cebeci Halk Plajı’nı, Şile’deki Resort Otel’i de ekledi. Bu plajlardan ilki 400 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde. İkincisi ise 900 metre uzunluğunda 200 metre genişliğinde. Bölgenin iki yıldır üst üste Mavi Bayrak dalgalandıran diğer tesisleri Şile’de Ağlayankaya ve Ayazma plajları, Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki Ceneviz Kale Plajı.

ENGELLİLERE ÖZEL TESİS YAPILDI

Samsun’un en popüler plajları merkezdeki Büyükşehir Belediyesi’ne ait tesisler ve Atakum ilçesindeki halk plajı. İlkadım’daki 500 kişilik plaja giriş hafta sonunda 8 TL, 1500 kişilik Mert Plajı’nda 6 TL. 500 kişilik Bandırma Plajı’na giriş 5 TL. Bölgenin tek sukayağı tesisi de bu plajın yanında. Deniz üstüne kurulan Samsun Kablolu Sukayağı Merkezi’nde 5 atlama rampası, 7 taşıyıcı sistem bulunuyor. Kayağın saati 5, ekipmanın 10 TL. Büyükşehir Belediyesi’nin bu ay açılan engellilere yönelik Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi Kampı’nda havuzlarda özel ekipmanlar bulunuyor.
Kastamonu’da Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce yapılan ölçümlere göre en temiz suya sahip plajlar: Abana’da Balıkçı Barınağı, Hacıveli, Bozkurt’ta Yakaören Derya, Çatalzeytin’de Ginolu ve Merkez Plajı, Doğanyurt’ta Belediye Halk Plajı, İnebolu’da Özlüce ve Boyranaltı, Evrenye Kadınlar Plajı.

KAPUZ PLAJI GECE DE AÇIK

Bartın’ın 52 kilometrelik sahil şeridinde bu yıl da en popüler plaj 3 kilometrelik sahiliyle İnkum. Hafta sonlarında Ankara ve çevre illerden gelenlerle dolup taşıyor. Sırtını ormana yaslayan Mugada, Büyükkızılkum, Küçükkızılkum ve Güzelcehisar plajlarında piknik ve kamp yapılabiliyor. Amasra’nın koylarındaki 2.5 saatlik tekne turlarının fiyatı bu yıl 15 TL. Amasra’ya 16 kilometre uzaklıktaki Çakraz sahili tatilcilerin yeni gözdesi haline gelmeyi başardı.

Zonguldak’ta nisanda hizmete giren yeni kanalizasyon sistemi ve atık su arıtma tesisi deniz suyu kalitesini olumlu etkiledi. Kentin 80 kilometrelik kıyı şeridinde Filyos, Türkali, Göbü, Kilimli, Kapuz, Değirmenağzı, Ilıksu, Erdemir, Ereğli Belediye, Mervealtı, Alaplı Belediye, Kavukkavlağı, Askeri ve Kocaman denize girilebilen plajlar. En popüler plaj belediyenin işlettiği Kapuz. Geçen yıl ışıklandırılan 300 metrelik plajda geceleri de denize giriliyor. Salı, perşembe sadece kadınlara açık. Giriş ücreti 2 TL. Kozlu Belediyesi’nin yaptırdığı aquapark geçen ay hizmete girdi. Günlük giriş hafta içi 15, hafta sonları ise 20 TL. Restorasyondan geçirilen Deniz Kulübü bu yıl halka açıldı. Ereğli Belediye Plajı’nda 70 piknik masası, 11 kamelya, 30 kamp odası bulunuyor. İlin keşfedilmeyi bekleyen plajları yeşillikler içindeki, kamp da yapılabilen Göbü ve Türkali.

PAŞALAR’DA UÇAĞA DALIŞ

Düzce’nin en sevilen kıyısı Akçakoca’da Mavi Bayrak’lı Ceneviz Kalesi Plajı’nın yanı sıra, Çuhallı, Çınaraltı, Değirmenağzı, Melenağzı, Edilliağzı, Ayazlı ve Akkaya plajları da tatilcilerle doluyor. Çuhallı Plajı’nda ise su sporları yapma imkânı bulunabiliyor. Akçakoca’da dalış yapmak isteyenler, Paşalar Köyü sahilinin 2.5 kilometre uzağında batırılan C-47 tipi askeri uçağın olduğu bölgede dalma imkânı bulabiliyorlar.
Sakarya’nın bu yıl da en gözde sahil ilçesi 20 kilometrelik kumsalıyla Karasu. İlçenin merkezinde Sakarya Nehri’nin denize döküldüğü bölge balık restoranları, kafeleriyle hafta sonu büyük kalabalıkları ağırlıyor. Daha sakin bir ortamda deniz tatili yapmak isteyenler Kocaali’yi tercih ediyor.
Kocaeli’nin Karadeniz kıyısındaki yegâne ilçesi Kandıra, bu yıl Mavi Bayraklı. İlçe merkezine 27 kilometre uzaklıktaki bayraklı Cebeci Plajı’nın donanımı bu yıl belediye tarafından yenilendi. İlçede sığ deniz sevenlerin tercihi Kerpe. Kurtyeri geniş ve temiz, Çamkonak rüzgârıyla sörfçülere hitap ediyor, Seyrek mesire yerleriyle, Kumcağız çadır kurulabilen kamp alanlarıyla öne çıkıyor.
Kırklareli’nin Bulgaristan sınırındaki gözde tatil beldesi İğneada, bu yaz da yazlıkçıların gözdesi. Kış nüfusu 2 bin, yazın ise 25 bini buluyor.

FESTİVALLER

Doğanyurt’ta kovanlar şenlikle açılacak

Batı Karadeniz’de bu yaz

Kastamonu’nun sahildeki turistik ilçesi Abana’da bu yıl 29’uncusu yapılacak Kültür, Sanat ve Deniz Şenlikleri Festivali ramazan nedeniyle bayram sonrasına kaldı. Binlerce kişiyi buluşturacak festival 16-18 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Işın Karaca ve Grup 84 sahne alacak. Kastamonu’nun Doğanyurt ilçesi ise bu yıl ilk kez festivalle tanışacak. Doğanyurt Belediyesi’nce 9-10 Ağustos’ta düzenlenecek ‘Kestane Balı Festivali’nde yerel sanatçılar sahneye çıkacak.


KONAKLAMA

5 yıldızlı Sky Tower’da 5 gece yarım pansiyon 465 TL

Batı Karadeniz’de bu yaz



Kırklareli’nin Demirköy sahilindeki İğneada Resort, ramazan boyunca 4 gece kal 3 gece öde kampanyası yapıyor. Standart odada kişi başı ücret 149 TL. İğneada’daki yazlıklar günlüğü 70-100 TL’den kiralanıyor. Kerpe’deki 114 odalı, dört yıldızlı otel bu yıl Verd adıyla hizmet veriyor. Kandıra’nın en lüks sahil otelinde ramazan boyunca deniz manzaralı odada her şey dahil konaklama kişi başı 100 TL. Akçakoca’nın dört yıldızlı otellerinden Otel Akçakoca’da yarım pansiyon 165 TL olan fiyatlar ramazanda 100 TL’ye indi. 5 yıldızlı Sky Tower’da dört gece yarım pansiyon konaklama ramazan boyunca kişi başı 465 TL. Pansiyonlar ise 20 TL’ye düştü. Amasra’nın iki yıldızlı tesislerinden Otel Timur’da kişi başı konaklama 60 TL, çam ormanı içindeki Grand Kirazlar Otel’de iki kişi yarım pansiyon 180 TL. İnkum’da, Milli Parklar’a ait tesis işletmeci değiştirdi, restorasyondan geçti. Kişi başı konaklama 130 TL. Çakraz’daki 130 yataklı Özmenler’de ise kişi başı 60 TL. Samsun’un ikinci 5 yıldızlı oteli Anemon hizmete girdi. Standart odada kişi başı konaklama 120 dolar. Atakum’da yeni hizmete giren 4 yıldızlı Grand Atakum, ramazanda yüzde 15 indirim yaptı. Oda fiyatları 149-259 TL arasında.
Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dranas Uygulama Oteli’nde konaklama ücreti 50 TL. Kentin tek 4 yıldızlı tesisi Vira Otel’de ise 180 TL. Akliman Mevkii’ndeki Martı Kamping’de 100 karavan konaklayabiliyor.

False