GeriSeyahat Batı Karadeniz’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Batı Karadeniz’de bu yaz

Batı Karadeniz’de bu yaz

DÜZCE, ZONGULDAK, BARTIN, KASTAMONU, SİNOP

Akçakoca’nın yeni lezzeti sote deniz salyangozu

Günbatımı manzarası ve restoranlarıyla ünlü Amasra’da balıkta iddialı kuruluşlar Canlı Balık, Çeşm-i Cihan, Mavi Yeşil. Amasra Plajı’ndaki Mavi Yeşil Restoran geçen yılın fiyatlarıyla hizmet veriyor. Mevsimlik balıkların yanı sıra, mönüsünde kalamar, karides, midye, yengeç, karides güveç bulunuyor. Tatlıda spesyalitesi fırında sıcak helva ve ballı cevizli manda yoğurdu. Salatasıyla da ünlü Amasra’da, mevsime özel tüm salatalık sebzeler ve turşuların karışımıyla yapılan salata beğeni topluyor.
Akçakoca’da, Hamsi, Gurme Et Balık, Tezel Kamping, Piri Reis, Balık da Balık, Dalyan, Akbey gibi balık restoranları ilgi görüyor. Hamsi restoranda yemeğin ardından fındıklı helva ikram ediliyor. Balık da Balık Restoranı’nda ise balığın yanı sıra yöresel yemekler bulunuyor. Mönüdeki laz böreği, kara lahana sarması gibi yemekler tatlarıyla öne çıkıyor. Restoranlarda geçen yılın fiyatları geçerli. Ayfa Balık Evi, Tezel ve Piri Reis restoranlarında bu yıl mönüye deniz salyangozu eklendi. Sotesi ve güveci yapılıyor.
Kastamonu’nin İnebolu ilçesinde denizle iç içe olan Heyamola ve Duru Park restoranlarında Karadeniz’in lezzetli balıkları sunuluyor. Heyamola Restoran özel menüsüne bu yıl eklediği kağıtta levrek ve levrek buğulamasıyla iddialı. Amasra salatasına rakip olarak “Heyamola Salatası” yapılıyor. Restoranın bir başka özel yemeği Heyamola Köfte. Duru Park Restoran her sabah balıkçıların getirdiği taze balıkları konuklarına güvenle ve gururla sunuyor. Mönüsünde tam 24 çeşit soğuk meze bulunuyor. Gözleme, katmer, etli etmek, mantı, haluşka, güveç, ev baklavası gibi yöresel lezzetler de restoranlara gelen konukların büyük ilgisini çekiyor.
Restore edilen tarihi ilkokul binasında faaliyet gösteren Hacıveli Konağı Abana’nın gözde restoranlarının başında geliyor. Hacıveli Konağı’nın doğayla iç içe olan nostaljik havası çok keyif verici. Burada balık ve et ızgara çeşitlerinin yanı sıra sunulan yöresel yemeklere bu yıl “Hacıveli Kavurma” eklenmiş.

Karadeniz’in ilk mavi bayrağı Akçakoca’da dalgalanıyor

Karadeniz’in ilk mavi bayrağı bu yıl Düzce’nin Akçakoca İlçesi’ne geldi. 35 kilometrelik sahil şeridinde, mavi bayrak Ceneviz Kalesi Plajı’nda dalgalanıyor. Dalış turizminin geliştirilmesi için bu bölgede bir kargo uçağı batırıldı. Bartın’ın 59 kilometrelik kıyı şeridinde bu yaz da tatilcilerin en rağbet ettiği plajlar Mugada, İnkumu, Amasra ve Çakrazşeyhler. Tümünde valiliğin görevlendirdiği cankurtaranlar görev yapıyor. Tekne turlarıyla ilin kıyılarını gezmek mümkün. Zonguldak’ta bu yaz 20 plaj halka açıldı. Ancak kanalizasyonun arıtılmadan deşarj edilmesi, deniz suyunda kirliliği neden olurken, plajlara olan ilgi de azaldı. İl Sağlık Müdürlüğü’nün ölçümleri kirliliğin bazı bölgelerde tehlikeli boyutlara geldiğini gösteriyor. Suyu temiz olan Göbü ve Türkali, en çok rağbet gören plajlar. Zonguldak Belediyesi’nin Kapuz ve Değirmenağzı plajlarında salı ve perşembe sadece kadınlar denize giriyor.
Karadeniz’in 135 kilometreyle en uzun sahil şeridine sahip ili Kastamonu, bu yıl Seçkin Avrupa Destinasyonları ödülüne Türkiye’den aday gösterilmeyi kıl payı kaçırdı. Bu ödül için adı geçen, Cide yakınlarındaki doğa cenneti Gideros Koyu, yine de popülerliğini koruyor. Tarihi kimliğini ön plana çıkartarak turizmde hamle yapmaya çalışan İnebolu’nun sahilinde düzgün bir plaj bulunmaması dezavantaj olarak görülüyor. Kastamonu’nun turistik ilçesi Abana’da belediye sahilleri temizleyerek yeni sezona girdi. Yörenin en ünlü plajı Hacıveli mevkiinde. Sinop merkezine en yakın plaj, şehir girişindeki Bahçeler Mevkii’nde. İç limana bakan kısmı ormanla kaplı sahil piknik alanı olarak da kullanılıyor. Yaklaşık 500 metre uzunluğundaki kumsalın genişliği 4 ila 10 metre arasında. Denizi derin değil. Orman ve belediye kampının bulunduğu alanda halk plajı herkese açık. İl merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Hamsilos Koyu, dünyada örneği Batı Karadeniz dışında sadece Norveç’te bulunan özel bir kıyı biçimine sahip. Türkiye’nin tek fiyordu. Deniz, bir nehir gibi karanın içine yaklaşık 400 metre giriyor, çevre orman, koy tam bir doğa harikası. Kent merkezine dokuz kilometre uzaklıktaki Akliman’ın kumsalı yaklaşık 20 metre genişliğinde, batıya doğru kilometrelerce uzanıyor. Deniz, orman ve gölün buluştuğu bir alan arıyorsanız il merkezine 21 kilometre uzaklıktaki Sarıkum’u öneririz. Koruma alanı ilan edildiği için doğası zengin. Kumu ince. Bölgenin en popüler kumsalı, volkanik kumlardan oluşan Karakum, kent merkezine iki kilometre uzaklıkta. Bu kumun romatizma, siyatik gibi hastalıklara iyi geldiği söylenir. Sahil çevresinde otel, tatil köyü, restoran ve kampingler bulunuyor. Sinop Yarımadası’nı çevreleyen yol üzerindeki Mobil Korucuk Köyü Mevkii, il merkezine 2 kilometre uzaklıkta. Denizi dalgasız, kumsalı temiz. Çevresinde turistik belgeli tesisler bulunuyor.

False