Başlarken

Güncelleme Tarihi:

Başlarken
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2004 21:54

Hani deriz ya, yılların Ajda Pekkanı ama hala dimdik ayakta ve sahnede. İşte şimdi de o yılların Kelebeği yeniden ve yenilenmiş şekliyle karşınızda.

Bendeniz de hakiki bir kimyacı ve simyacı sıfatıma eklenen ‘yemekçi’ konumumla bundan böyle sizlerle birlikte olacağım için çok heyecanlıyım. Hem de çocukluğumun, gençliğimin yani yılların Kelebeğinde. Ancak klasik yemek tariflerine bir fiske mutfak kültürü ve bir tutam beslenme bilgisini de ekleyerek oluşturduk köşemizi.

Porsiyon perde pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 30 dakika


Hamuru için

2 su bardağı un

2 adet yumurta

2 çay kaşığı tuz

1 kahve fincanı süt

2 yemek kaşığı badem

Harcı için

2 su bardağı pirinç

1 adet haşlanmış ufak boy tavuk

1 su bardağı ince doğranmış mantar

2 yemek kaşığı katıyağ veya tereyağ

2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

n Bademleri bir taşım kaynatıp, soyun. Pirinci ılık tuzlu suda bekletip, süzün.

n Yoğurma kabına un, süt, yumurta ve tuz ekleyip karıştırın.

n Hamuru üç parçaya bölüp, yemek tabağı büyüklüğünde açın. 6 adet çukur kabı margarinle yağlayın.

n Bademleri kapların iç kısımlarına yapıştırıp, hamurları kabın içine kenarlarından yükselterek yerleştirin.

n Pirinçleri yağla beraber tencereye koyup, 7-8 dakika kavurun ve tavuk etleriyle beraber, mantarları, suyu, tuz ve karabiberi ekleyip, orta ısıda pişirin.

n Pilavı hamur döşenmiş kaplara paylaştırıp, taşan hamuru içe doğru katlayarak üzerini kapatın.

n 180 derece fırında kızarana dek pişirin.

n Fırından çıkarıp, kapları ters çevirerek servise sunalım.

Pırasalı kiş

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 30-35 dakika


Tart Hamuru için

125 gr. katıyağ (yumuşamış)

2 yemek kaşığı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

12 yemek kaşığı un

Malzeme listesi

3 adet orta boy pırasa

1 çay bardağı tulum peyniri

1 çay bardağı taze kaşar peyniri rendesi

1 çay bardağı hazır çiğ krema

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 adet yumurta

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

n Bir kabın içinde katıyağ, yoğurt, kabartma tozu ve tuzu elinizle iyice karıştırın.

n Unu ekleyerek yumuşak bir hamur tutun. Buzdolabında 30 dakika kadar bekletip, yağladığınız kek kalıbına, kenarlarını 2 parmak yükselterek hamuru yayın.

n Pırasaların beyaz kısımlarını incecik doğrayın. Tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzüp bir karıştırma kabına aktarın. Krema, kaşar peyniri, tulum peyniri, çırpılmış yumurta, pul biber ve tuzu ekleyin.

n Bu karışımı, kalıptaki hamurun üzerine yayın. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin.

Supangle

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Tart Hamuru için

2 adet yumurta

2 kahve fincanı toz şeker

1/2 su bardağı sıvıyağ

2 yemek kaşığı kakao

2 kahve fincanı un

Melzeme Listesi

8 su bardağı süt

1 paket vanilya

4 yemek kaşığı kakao

10 yemek kaşığı şeker

2 yemek kaşığı mısır nişastası

1 yemek kaşığı un

2 adet yumurta sarısı

2 yemek kaşığı tereyağ veya katıyağ

Yapılışı:

n Bir karıştırma kabında yumurta, tozşeker, kakao, sıvıyağ ve unu mikserle pürüzsüz ve akıcı kıvamda olana dek çırpın, yağlanmış tepsiye dökün.

n 175 derecede 20 dakika pişirdiğiniz keki çıkarıp, soğumaya bırakın.

n Muhallebisi için sütü şekerle kaynatın. Bir kapta yumurta, nişasta, un ve kakaoyu çırpıp, sütün içine hızlı hızlı karıştırarak dökün.

n Muhallebi kıvamına gelince, ocaktan indirin. Sıcakken tereyağını ekleyip mikserle 4-5 dakika çırpın.

n Kaselere birer dilim kek koyup, üzerlerine muhallebiyi paylaştırın. Buzdolabında 2-3 saat bekletip servise sunun.

Püf Noktası

Mehmet Yaşin’e göre dünyanın en lezzetli peyniri kargı tulumu, Sahrap Soysal’a göre ise Erzincan tulumu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!