Başkentteki barajların doluluk oranı yüzde 35’e geriledi

Güncelleme Tarihi:

Başkentteki barajların doluluk oranı yüzde 35’e geriledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2014 01:11

Beklenen kar ve yağmurun yağmaması sebebiyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 35’e geriledi. Başkentlileri, bu yaz ‘su sıkıntısı’ telaşı sararken ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya ise barajlarda 550 milyon metreküp su bulunduğunu ve bu suyun hiç yağış olmasa bile Ankara’ya bir buçuk yıl yeteceği bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Bu kış düzenli yağış almayan Başkent’teki barajların doluluk oranı yüzde 35’e geriledi. Kurtboğazı Barajı yüzde 61, Çamlıdere Barajı yüzde 36, Çubuk Barajı yüzde 32, Eğrekkaya Barajı yüzde 31, Akyar Barajı yüzde 16, Kavşakkaya Barajı’nda ise doluluk oranının yüzde 13 olduğu belirtildi. Barajlardaki doluluk oranının düşmesi Ankaralıları telaşa sevkederken, rahatlatan açıklama ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya’dan geldi. Kaya, Başkent’in su ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Kavşakkaya, Çubuk-2, Çamlıdere ve Elmadağ barajlarında biriken su miktarının 550 milyon metreküp olduğunu belirtterek, bu suyun 1.5 yıl yeteceğini vurguladı. Kaya, barajlardaki doluluk oranıyla ilgili şunları söyledi:

550 MİLYON METREKÜP SU VAR

“Barajlarımızın doluluk oranı %35 civarında. Barajlarımızdaki mevcut su miktarı da şu anda 550 milyon metreküptür. Bu rakam Ankara’ya hiç yağmur yağmasa bile 1,5 yıl su ihtiyacımızı karşılayacak miktardadır. Yüzdenin düşük olmasının sebebi ise barajlarımızın toplam hacminin çok büyük olmasından kaynaklanıyor. Barajlarımızın toplam hacmi 1 milyar 600 milyon metreküpe yakındır. Mevcut su miktarımızla ve Kesikköprü sistemi gibi yedekte bekleyen su rezervlerimizle inşallah Ankara’da uzun yıllar boyunca herhangi bir su sıkıntısı yaşanmayacak. Ankara’da şu anda herhangi bir su sıkıntısı bulunmuyor. www.aski.gov.tr resmi internet sitemizden barajlara gelen su miktarını ve su durumumuzu her gün güncelliyoruz.”

Haberin Devamı

ANKARA’DA BİR KİŞİ GÜNLÜK 197 LİTRE SU TÜKETİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 yılına ilişkin belediye atıksu istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde 2 bin 950 belediyeden 2 bin 300’üne kanalizasyon şebekesi ile hizmet verdi. Kanalizasyon şebekeleri ile toplanan 4,1 milyar metreküp atık suyun yüzde 45,3’ü denize, yüzde 44,6’sı akarsuya, yüzde 2,8’i baraja, yüzde 1,8’i göle-gölete, yüzde 0,9’u araziye ve yüzde 4,6’sı diğer alıcı ortamlara deşarj edildi. Belediyeler tarafından kanalizasyon şebekesiyle deşarj edilen kişi başı günlük ortalama atıksu miktarının 190 litre olduğu görüldü. Üç büyük şehirde ise günlük kişi başı ortalama atıksu miktarı İstanbul için 224, Ankara için 197, İzmir için 230 litre oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!