Başkentte bir an önce doğal enejiye geçilmeli

Güncelleme Tarihi:

Başkentte bir an önce doğal enejiye geçilmeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2007 00:00

Doç. Dr. Çetin Göksu, Ankara’nın kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtirken, "Toplu konutlar güneş enerjisine yönelmeli" dedi. Kavşak yapımlarının otomobili özendirdiğine de dikkat çeken Göksu, kentte yeşil kuşakların oluşturulması gerektiğini söyledi.

UZMANLAR Ankara’nın uzun vadede çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, yaz aylarının kurak geçeceği uyarılarını yaparken, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, Başkent’te bir an önce "temiz ve doğal enerji sistemlerine" geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar tarafından İç Anadolu’da yağış miktarının 1 Ekim 2006-1 Mart 2007 arasında yüzde 18 oranında azaldığı, uzun vadede ise Ankara’nın çölleşme tehlikesi olduğu vurgulanırken alınması gereken önlemler tartışılmaya başlandı. Güneş enerjisiyle ilgili çalışmalarıyla dikkat çeken ODTÜ Öğretim Üyesi Göksu, Anadolu’da ve Meksika’da uygarlıkların kuraklık nedeniyle yok olduğunu unutmamak gerektiğine dikkat çekerek, "Başta Ankara olmak üzere bütün kentler kuraklığa karşı bir an önce önlem almalıdır" dedi.

Uygarlığın kentlere dayandığını, Anadolu kentlerinin ise uzun vadede kuraklık nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Göksu, "Öncelikle başkentte hayata geçirilmesi gerekir" dediği önlemleri şöyle sıraladı:

EKOLOJİK PLANLAMA

Çevre kirlenmesinin önlenmesi, sera gazlarının azaltılması, sağlıklı yaşam koşullarının yaratılması için bu kirlenmelere neden olan "İmar Planları" yerine, doğal verileri ve alternatif enerjileri dikkate alan "Ekolojik, Güneş Enerjili Kent Planları" yapılmalıdır. Uzun vadede, ekolojik, güneş enerjili, doğa ile yaşamı birlikte öngören, temiz, sağlıklı "Kent Planı" sistemine geçilmelidir. Tüm kentlerimizde, temiz ve doğal enerjilerin kullanılması özendirilmeli, alternatif doğal enerjilerin araştırılıp, kullanılması yönünde yenilikçi bir ülke politikası benimsenmelidir. Bu amaçla, kredi öncelikleri, bağışlar ve teşvikler verilmelidir. Bu alanda yapılacak teşviklerle ilgili bir yasal düzenleme yapılmalıdır. Kısa vadede ise kentlerde, enerji tasarrufu planları yapılarak uygulanmalı, sera gazı emisyonları azaltılmalıdır.

YEŞİL KUŞAKLAR OLUŞTURULMALI

Bitki örtüsü, nehirler ve göller havzaları ile birlikte mutlak koruma altına alınmalı, orman alanları geliştirilmeli ve yaygılaştırılmalı. Kentte yeşil kuşaklar ve koridorlar oluşturulmalı. Bu alanlar seragazı etkisini azaltıcı, "emisyon emici" bitkilerle zenginleştirilmeli, bozulan ekolojik alanlar restore edilmeli, Kentleri içinden geçen akarsular, çevreleri ile birlikte korunmalıdır. Kamusal kullanıma açık ve kamu idareleri tarafından düzenlenip, işletilen tüm açık alanlar, parklar, cadde ve sokaklar, güneş enerjisi ile aydınlatılmalı. Kamu binalarında ve öncelikle okullarda ivedilikle Güneş sistemlerine geçilmelidir. Bu amaçla yerleşimin büyüklüğü ve ölçeği uyarınca yeri geldiğinde su değirmenleri, küçük ölçekli barajlar, rüzgar tribünleri-santralleri, biyo enerji santralleri, kentsel atık ve çöpleri enerjiye çevirecek merkezler kurulmalı.

Güneş enerjili toplu konutlar

Metrekareye düşen güneş enerjisi miktarının Avrupa ortalamasının ortalama 2 katı olduğu Güneş ülkesi Türkiye’de, güneş enerjili, eko-mimari uygulamaları başlatılmalıdır. Yapıların çatılarında Güneş ppili uygulamaları başlatılmalıdır. Yeni yapılan binalarda, güneş ısı sistemleri zorunlu hale getirilmeli, bu sistemlerin eski yapılarda uygulanabilmesi özendirilmelidir. Toplu konutların güneş enerjili ve ekolojik olarak tasarlanması ve uygulanmasını zorunlu kılan bir yasal düzenleme yapılmalı, belediyelerin, kooperatiflerin ve TOKİ’nin bu yasal düzenlemeye uygun yatırım yapması sağlanmalıdır. Kentlerde ve kırsal alanlarda, ısıtma, soğutma, güneş elektrik, sıcak su, güneş Mimarisi vb güneş enerjisi sistemleri kullanımı yaygınlaştırılmalı, rüzgar vb. alternatif enerjilerin kullanımı yörenin özgünlükleri uyarınca en etkin biçimde değerlendirilmelidir.

Kentsel su tasarrufu planları yapılmalı

GÖKSU, Ankara başta olmak üzere bütün kentlerin aşırı su tüketimine neden oldupuna, su kaynaklarını aşırı tükettiğine dikkat çekerek, "Küresel ısınma nedeni ile kentlerde su kıtlığı başlaması beklenmektedir" dedi ve şunları kaydetti: "Yaşamı aşırı su tüketimine bağlı olan kentlerde, kuraklık nedeniyle, büyük sıkıntıları ve az yada çok paniklerin yaşanması beklenmektedir. Bu olası tehlikelere karşın kentlerimiz şimdiden tedbir almalı, su tasarrufu planları yapmalıdır. Tüm kentlerde petrole ve fosil yakıtlara dayalı, bireysel ulaşım ve araç odaklı, araç talebine göre biçimlenen ulaşım sistemleri uygulanmaktadır. Bireysel otomobil kullanımını özendiren gereksiz kavşak yatırımlarına son verilmeli, toplu taşımı, yaya ve bisiklet sistemleri geliştirilmeli, kullanımları özendirilmeli, çevreyi kirletmeyen ve sera gazı üretmeyen alternatif enerjiliyle çalışan ulaşım sistemlerine geçilmelidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!