Başkent’te depolar hidrojenle dolacak

Güncelleme Tarihi:

Başkent’te depolar hidrojenle dolacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2007 00:00

TÜBİTAK, geleneksel hale getirdiği güneş arabaları yarışından sonra bu kez hidrojen arabaları için yarış düzenliyor. Güneş arabaları ve hidrojen arabaları yarışları bu yıl Ankara’da Temmuz ayında birlikte gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), geleneksel hale getirdiği güneş arabaları yarışından sonra, bu kez hidrojenle çalışan arabaları yarıştıracak. Depolarını güneş ve hidrojenle dolduracak otomobiller, bu kez Ankara’da rakiplerine üstünlük sağlamaya çalışacak. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek hidrojen arabaları yarışı olan Hidromobil-07 ile geleneksel hale gelen güneş arabaları yarışı Formula G Türkiye Otomobil Sporları Federasyonuna bağlı Ankara Otomobil Kulübünün desteğiyle düzenleniyor.

Otomobil yarışlarının, temiz enerji teknolojisine katkı yapmak isteyen mühendis adaylarını desteklemek amacıyla düzendiğini belirten TÜBİTAK yetkilileri bu teknolojilerle çalışacak araçların kullanımını yaygınlaştırmayı planlıyor. Yarışmalardan elde edilen birikimle, güneş enerjisi teknolojisinin en gerekli bileşeni olan göze ve panellerin hidrojen enerjisi için de aynı yaşamsal yere sahip yakıt pillerinin Türkiye’de üretiminin sağlanması hedefleniyor.
/images/100/0x0/55ea6773f018fbb8f87db0fc

YARIŞLAR AKM’DE

Bu yıl üçüncü kez düzenlenecek Formula G yarışı ile ilk kez piste çıkacak hidrojenle çalışan otomobiller Temmuz ayında Atatürk Kültür Merkezi alanında yarışacak. Güneş arabaları 30, hidrojen arabaları ise 20 tur üzerinden yarışacak. Formula G yarışına geçen yıllarda gösterilen ilgi bu yıl daha da arttı ve üniversitelerden bu yılki yarışa katılmak isteyen ekip sayısı 50’ye ulaştı. Güneş arabaları yarışına ise en az 56 otomobilin katılması bekleniyor.

Bu yıl ilk kez düzenlenecek Hidromobil-07 yarışına da beklenenin üzerinde başvuru yapıldı. Bu yarışta yerini almak isteyen 38 takım TÜBİTAK’a başvurdu. Her iki yarış için takımların araç tasarım ve montaj çalışmaları sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!