Başkent taksi zengini

Güncelleme Tarihi:

Başkent taksi zengini
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 00:00

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün soru önergesine verdiği yanıt, Ankara’daki ticari taksi sayısının diğer metropol illerini ikiye katladığını ortaya koydu.

Toplam 7 bin 701 adet ticari taksinin bulunduğu Ankara’da 580 kişiye bir ticari taksi düşerken İzmir’de bin 219 kişiye bir taksi düşüyor.

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay’ın, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün soru önergesine verdiği yanıt, Ankara’daki ticari taksi sayısının diğer metropol illeri katladığını ortaya koydu. 7 bin 701 adet ticari taksinin bulunduğu Ankara’da 580 kişiye bir ticari taksi düşerken İzmir’de bin 219 kişiye bir taksi düşüyor.

Atalay, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün AŞTİ ve çevresindeki "taksi terörü"yle ilgili soru önergesini yanıtladı. Ankara’da halen 7 bin 701 adet ticari taksi bulunduğunu, nüfus oranına göre ticari taksi sayısının diğer metropol illere göre oldukça fazla olduğunu kaydeden Atalay, buna örnek olarak ise İzmir’i verdi. Atalay, İzmir’de bin 219 kişiye bir adet ticari taksi düşerken Ankara’da 580 kişiye bir ticari taksi düştüğünü söyledi.

Ankara’da bin 400 civarında taksi durağının bulunduğunu, bu duraklara bağlı olarak çalışan taksi sayısının ise yaklaşık 6 bin 600 adet olduğunu kaydeden Bakan Atalay, bin 100 ticari taksinin ise herhangi bir durağa bağlı olmaksızın ve şehir içinde sürekli çevrimde bulunduğunu bildirdi. Atalay, "Buna durağı belirli olmasına rağmen müşteri bulmak için duraktan ayrılarak çevrime geçen ticari taksiler de eklendiğinde, çok sayıda ticari taksinin sürekli olarak trafikte yer aldığı"nı kaydetti.

Atalay, "Ticari taksilerin ihtiyaçtan fazla olması bir çoğunun kısa çevrimlerle ve sürekli olarak trafik içerisinde yer alması, bunun da müşteri potansiyeli nedeniyle şehir merkezi sayılan Kızılay ve vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu gar ve terminallerde gerçekleşmesinin, kent içi trafiği olumsuz etkilediği, ticari taksilerin taşıt yolu üzerinde, yaya geçitlerinde, kavşak içlerinde, otobüs duraklarında ve parka izin verilmiş caddelerde ikinci sırada yolcu indirme, bindirme ve bekleme yapmaları, taşıt yolunun sağından adeta konvoy halinde ve yavaş seyretmeleri gibi ticari kaygıya dayalı kural tanımaz davranışları, trafik düzenini, araç ve yaya güvenliğini ciddi anlamda tehdit ettiği"nin tespit edildiğini söyledi.

Kuralları ihlal eden ticari taksi şoförlerine 2007 yılı içerisinde toplam 60 bin 929 adet trafik ceza tutanağı tanzim edildiğini kaydeden Atalay, AŞTİ civarında ise 68 adet ticari taksinin 2008 yılının ilk iki ayında ihlal ettikleri trafik kuralları nedeniyle trafikten men edildiğini söyledi. Atalay, AŞTİ ve çevresindeki "taksi terörü"nün önlenmesi amacıyla taksiler tarafından kullanılan alanın araç trafiğine kapatıldığı, park yasağı uygulandığı ve taksi durak yerlerinin iptal edildiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!