Başkanların su kavgası

Güncelleme Tarihi:

Başkanların su kavgası
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 14, 2007 00:00

Başkent’in aynı partiden olmalarına rağmen yıldızları bir türlü barışmayan iki belediye başkanı Melih Gökçek ve Turgut Altınok arasında bu kez de "su tankeri" krizi yaşandı.

BAÅžKENT’in aynı partiden olmalarına raÄŸmen yıldızları bir türlü barışmayan iki baÅŸkanı BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek ve Keçiören Belediye BaÅŸkanı Turgut Altınok arasında bu sefer de "su tankeri" krizi yaÅŸandı.Â

Keçiören Belediyesi Basın Merkezi’nden önceki gün ajanslara ve gazetelere servis edilen haberde kentte yaşanan su sıkıntısı yüzünden Büyükşehir Belediyesi suçlanarak şöyle denildi:

"Ankara’ya suyun verildiğini açıklamalarının üzerinden iki günü aşkın süre geçmesine rağmen Keçiörenliler suya henüz kavuşamadı. Özellikle yüksek bölgelerde oturan suya hasret vatandaşlar su ihtiyaçlarını Keçiören Belediyesi’nin mahallelere gönderdiği tankerlerle sağlamaya çalışıyor. 20 tankerle sürdürülen su dağıtımı sırasında çoluk çocuk, yaşlı genç Keçiörenliler, tankerlerin etrafında uzun kuyruklar oluştururken yaşadıkları sıkıntıya isyan ediyorlar."

SU ÃœZERÄ°NDEN SÄ°YASET Ä°DDÄ°ASI

Bu açıklamadan sadece bir saat sonra Büyükşehir Belediyesi yeni bir yazılı açıklamada yaptı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Haber Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Keçiören Belediyesi’nin "su dağıtıyorum" diye medyada "şov yaptığı" savunuldu. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Parkları, gece yarıları şebeke suyuyla sulamasınlar. Daha geçtiğimiz hafta içinde Ovacık’ta yaptıkları toplantıda, bütün işçilere saat 23.00’ten sonra ’kim ne yazarsa yazsın, sulama devam edecektir’ diyenlerin, halkın susuzluğu üzerine siyaset yapması en çirkin olaydır. Ayrıca Keçiören Belediyesi’nin tankerleri devamlı olarak kuyu suyu taşıdığı için hijyenik değildir ve kuyulardan su alarak dağıtmaktadır. Bu da Keçiören’de salgın hastalıklara neden olur. Keçiören’de belediye, halkın suyu ve sağlığı ile oynamasın."

Ankara Hürriyet’e konuyla ilgili açıklama yapan bir Büyükşehir Belediyesi yetkilisi, Keçiören’in dağıttığı suyun "mikroplu olduğunu" öne sürdü. Büyükşehir, ilçede dağıtılan suyun "içilmemesi" gerektiği uyarısında bulunuyor.

Susuzluk yine sokağa döktü

TUZLUÇAYIR sakinleri 10 günü aşan susuzluk sorununu, Natoyolu Caddesi’ni bir süre trafiğe kapatarak, protesto etti.

Mamak ilçesindeki Ege, General Zeki Doğan ve Tuzluçayır mahallesi sakinleri, su kesintilerinin ardından Başkent’e yeniden su verilmesine rağmen, mahallelerine su ulaşmadığını belirttiler. Natoyolu Caddesi General Zeki Doğan kavşağına yürüyen vatandaşlar, yolu bir süre trafiğe kapattılar.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i protesto eden vatandaşlar, belediye yetkilileri gelene kadar yolu trafiğe açmayacaklarını söylediler. Bazı vatandaşlar, "kot farkı nedeniyle bazı semtlere su ulaşmadığı" açıklamasına tepki göstererek, aynı mahallede bulunan binaların bir bölümü su alırken, diğerlerinin alamadığını ileri sürdüler.

Günlerdir banyo yapamadıklarını, yemek hazırlamak için su bulmakta güçlük çektiklerini söyleyen vatandaşlar, sorunlarını ilettikleri belediye yetkililerinin ise kendilerini ciddiye almadıklarını iddia ettiler.

Susuzluğa karşı birlik çağrısı

ANKARA Toplumsal Dayanışma ve Güç Birliği Derneği (Ankara Platformu), küresel ısınmanın getirdiği kuraklığı ve susuzluğu aşmaya katkıda bulunulması gerektiğini belirterek, kullanılan suda fedakarlık ve tasarruf yapılmasını istedi.

Elde kalan kıt kaynakların verimli ve tasarruflu kullanılmasını, Ankaralıların en iyi şekilde başaracağına Ankara Platformu olarak yürekten inanıldığı belirtilen çağrıda şöyle denildi:

"Evde gizli su kaçağı olup olmadığına ilişkin olarak su sayacı kontrol edilmelidir. Damlatan tek bir musluktan bir günde 7 kova suyun kaybolduğu dikkate alınarak, musluklar kontrol edilmeli, damlatanlar değişmeli. Düşük akımlı musluklar tercih edilmeli. Böylelikle su tüketimi yarı yarıya düşebilir.

Tasarruf olmazsa kesinti kapıda

Başkent’i felç eden su kesintilerinin ardından şehre 970 bin metreküp su verdiklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Bu miktarı haftasonuna kadar 600 bin metreküp seviyesine çekemezsek suyu kesmek zorunda kalacağız" dedi.

BAŞKENT’i felç eden su kesintilerinin sonlanmasından sonra şehre su verilmeye başlandı. Kente doygunluk sağlanana kadar su verileceğinin belirtilmesinin ardından pazar günü rakamlarını Hürriyet’e açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Pazar günü şehre 970 bin metreküp su verdik" dedi.

Haftasonuna kadar susuzluğun yarattığı mağduriyetin giderilmesi için şehre bolca su vereceklerini kaydeden Gökçek şunları söyledi:

"970 bin metreküp su çok yüksek bir miktar. Vatandaşlarımızın depoları doldurup, suya doymaları için böylesi büyük bir miktarı şehre verdik. Ancak bu seviyede suyu sürekli olarak verebilmemiz imkansız. Su kullanımını haftasonuna kadar 600 bin metreküp seviyesine çekmemiz gerekiyor."

Başkent geneline verilen su miktarının 600 bin metreküpe indirilememesi durumunda önümüzdeki pazartesi gününden itibaren kesinti yapmak zorunda kalacaklarını belirten Gökçek sözlerine şöyle devam etti:

"Ankaralılar suyu lütfen tasarruflu kullansın. 600 bin metreküpe indirebilirsek Aralık’a kadar suyu kesmeyiz. Aralık’tan sonra zaten rahatlayacağız. Tasarruf konusunda vatandaşlardan istediğimiz büyük kısıtlamalar değil. Dört kova su kullanıyorlarsa bunu üçe indirebilirlerse üzerlerine düşeni yapmış olurlar. İstediğimiz dörte bir oranında bir tasarruf."

Gökçek suyun tasarruflu kullanılması için vatandaşları uyarıcı anonsların televizyonlardan ve radyolardan sürekli olarak halka duyurulacağını da sözlerine ekledi.

Şahintepe 15. günde de tamamen su alamadı

MAMAK
İlçesi Şahintepe ve Cengizhan mahalleleri sakinlerinin susuzluk trajedisi 15. gününe girdi.

Şahintepe Mahallesi Muhtarı Hüseyin Aslan "31 Temmuz’dan beri su alamıyoruz, su veriliyor ama üst katlara çıkmadan tekrar kesiliyor. Yetkililer mahallenin su aldığını sanıyor ama daha vatandaşlar su bile depolayamadan sular tekrar kesiliyor. Ne belediyeden ne de ASKİ’den kimseye ulaşabiliyoruz" dedi. Cengizhan Mahallesi Muhtarı Cemal Gülşen ise üst kesimlerde suyun olmadığını ve düzensiz olarak alt kesimlere kısıtlı olarak su verildiğini belitti. Gülşen, mahallenin hiç bir hizmet almadığı için vatandaşların mahalleyi terk edeceğini söylediklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!