Başkan Uçar, "Datça'da aftan sonra çığ gibi büyüyen kaçak yapı sorunu var"

Güncelleme Tarihi:

Başkan Uçar, Datçada aftan sonra çığ gibi büyüyen kaçak yapı sorunu var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 13:04

Başkan Uçar, "Datça'da aftan sonra çığ gibi büyüyen kaçak yapı sorunu var"

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, belediye meclis toplantısında imar barışı düzenlemesine değinerek, "Datça'da aftan sonra çığ gibi büyüyen kaçak yapı sorunu var" dedi.

Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, kurumunun ağustos ayı olağan meclis toplantısında konuştu. İmar barışı uygulamasından yararlanmak isteyen çok sayıda kişinin belediyenin kapısını aşındırdığını söyledi. Düzenlemeye karşı olmadıklarının altını çizen Uçar, "TBMM'nin almış olduğu karara karşı değiliz. Ancak bu afların, Datça'yı ne kadar daha yaşanır hale getireceği ayrı bir tartışma konusudur. Bugüne kadar kaçak yapı yapanın suçu var da, acaba plan yapıcıların hiç mi suçu yok. Bana göre, her ne şartta olursa olsun kaçak yapı yapmak suçtur. Datça'da 1986'dan beri imar planı sıkıntısı var. Eğer plan istiyorsan, vatandaş olarak kaçak yapıya değil, planı yaptırmaya yönelik girişimlerde bulun. Ben bu alanların planlarla daha iyi korunabileceğini defalarca dile getirdim. Ama buna rağmen, buralarda planları ne yazık ki gerçekleştiremedik. Planlar oluşmayınca, insanlar imar durum belgesi istediklerinde, inşaat yapamayacaklarını söylemek durumunda kaldık. İnsanlar da 'yapanın yanında kar kalıyor' düşüncesiyle, kaçak yapıları hiç durmadan bugüne kadar yapmaya devam ettiler. Sonunda devlet bir yasa çıkardı. Yasa, 2017'nin sonu (31 Aralık) itibariyle uygulamaya konuldu, 2018 yılında inşaata başlayanları kapsamıyor" dedi.

KAÇAK YAPILAR HAVADAN TESPİT EDİLİYOR

İmar barışı uygulamasından sonra tüm uyarılara rağmen kaçak yapılara devam edildiğini ifade eden Uçar, "Şu anda, çevre şehircilik ve belediye ekiplerimiz arazide incelemelerini yapıyor. Datça'nın sıkıntıları tespit edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, 1 Ocak 2018 itibariyle çekilen hava fotoğrafları baz alınarak, o gün ile bugünkü durumu karşılaştırılması suretiyle belgeleme yapılacağını bize ilettiler. Ancak bu durumu insanlarımıza anlatamıyoruz. Halen hiç yıkılmayacak gibi, 'yapanın yanında kar kalır' düşüncesiyle inşaat yapanlar var. Belki böyle düşünmekte de haklı olabilirler. Çünkü bu iktidar, ne dediyse hep tersi çıkıyor. Cumhurbaşkanı, 'bizim gündemimizde bedelli askerlik yok' dediğinde, oğlanı askere gönderdik, 3 ay sonra bedelli askerlik çıktı. Yani Cumhurbaşkanına bile güvenmiyor insanlar. Cumhurbaşkanına güvenmeyen insan, burada belediye başkanına mı güvenecek" diye konuştu.

Uydu fotoğrafından tespit yapıldığı, bu yapıların hepsinin yıkılacağını iletmelerine rağmen, insanların kendilerine inanmadığını belirten Uçar, "Bu ülkede yalan, bir değer olmuş herhalde. İnsanlar, kimin yalan kimin doğru söylediğini bilemiyor. Mesudiye'de ana yolun kenarında mayıs ayında başlatılan bir inşaat vardı. 31 Temmuz'da yıkımını gerçekleştirdik. Hızlı bir şekilde bitirilip, temmuz ayında, içerisinin sıvası yapıldı. Mayıs ayında başladığı halde, buna rağmen yapı kayıt belgesi almak için devlete müracaat etmiş. Bir değil, örneği o kadar çok ki, insanlara nasıl izah edeceğiz bilemiyoruz. Datça'da aftan sonra çığ gibi büyüyen kaçak yapı sorunu var" dedi.

"GÖRMEZDEN GELİNMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Geçmişte, belki kaçak yapı yapanların yanına kar kaldığını, ancak ortada bir milat bulunduğunu hatırlatan Uçar, "31 Aralık sonu itibariyle 1 Ocak 2018'den sonra inşaat yapanlar ileride üzüleceklerdir. Bu koltukta ben olmasam da, kim görevde olursa olsun hem Çevre ve Şehircilik hem de belediye tarafından, bu kaçak yapıların kesinlikle geçmişteki gibi görmezlikten gelinmeyeceği iyi bilinmelidir. 1 Ocak 2018'den itibaren inşaat yaptıkları tespit edilenler, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaklar" diye konuştu.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!