BaÅŸka kozmik odalar da var

Haberin Devamı

Artık, günlerdir Özel Kuvvetler’e bağlı Seferberlik Dairesi ‘kozmik büro’da  yapılan arama ile bazı şehir efsanelerini düzeltme zamanı geldi. Çünkü, iş gerçekten James Bond filmlerini geçti ve neler olduğuna dair yaratılan heyecanlı senaryolar kontrolden çıktı.

1- Bu aranan Seferberlik Dairesi’ndeki ‘kozmik oda’ ya da TSK’da çok kullanıldığı adı ile ‘kozmik büro’ öyle anlatıldığı gibi tüm Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) tüm harekat planlarının, ne kadar gizli belge ve projelerinin ve tüm namahrem bilgilerinin saklandığı yer değil.

2- Tamam bir askeri birliğin seferberlik ile ilgili bir birimin kalbi. Yani devlet sırrı belgelerinde arama yapılıyor. Ancak, konu abartılıyor ve karıştırılıyor. Ayrıca, aranan tüm karargah, sadece orası değil. Buralarda gözaltındaki askeri personel ile ilgili ipuçları ve arama emirleri gibi detaylara  bakılıyor.

Haberin Devamı

3- Burası da çok önemli. TSK’da her kuvvetin, her birliğin, her önemli birimin üs, tugay, tümen ve alay bazında bile kozmik odası ayrıdır. Bu odalarda o birliğin harekat planları saklıdır. Ama, bu aranan Seferberlik Dairesi’ndeki kozmik odada da bir seferberlik, savaş veya işgal halinde hangi unsurlarla hareket geçileceği, hangi sivil unsurların kullanılacağı(mesela sivil araçlar nasıl kullanılacak) gibi bilgiler yer alır.

4- Öyle anlatıldığı gibi kimin vurulacağı veya kirli planların detaylarının bulunması söz konusu olmaz. Bu odada milli seferberlik üzerine ‘gelecek’ planları olur. Zaten eÄŸer varsa da, kirli, demokrasi dışı projeleri bu resmi odaya açıp koymak mümkün olmaz. Kapının açılması zaten tek kiÅŸinin insiyatifinde deÄŸildir. Öte yandan, aramalardan, bu nedenle ne bulunacağı da ya da gerçekten asıl şüphenin ne olduÄŸu da merakla bekleniyor. Belki de hiçbir ÅŸey çıkmaz. Ä°ÅŸ buna doÄŸru gidiyor. Â

Açıklamadaki TSK’nın ruh hali: MGK pası TSK’ya atmış

Milli Güvenlik Kurulu’ndan (MGK) dün akşam yapılan açıklama ile ilgili, Özel Kuvvetler’de yapılan arama hakkında en azından kafalardaki şüpheleri giderecek bir bildiri bekleniyordu. Çünkü bu kez durum gerçekten hassastı. Ama, sivil ve askeri tarafları bir araya getiren ve suikast iddialarını görüştüğü düşünülen MGK, 2009’un en kısa toplantısını yaptı. Hatta, açıklamasında AB, Kıbrıs ve Irak’ı da görüştüğünü belirterek millete de sokak olayları hakkında itidal tavsiye etti ve konuyu kapadı. Bu da ister istemez hayal kırıklığı yarattı. Ama anlaşılan toplantıda kamuoyunu aydınlatma görevi TSK’ya verilmiş. Bu nedenle de aldığımız duyumlara göre dün gece geç saate dek ana karargahta mesai gerçekleştirilmiş. Ardından da tüm komutan onaylarından geçmesi normalde çok uzun zaman alan açıklama metni bugün erken saatlerde kamuoyuna duyurulmuş.

Haberin Devamı

TSK açıklamasının anlamı

Açıklama çok dengeli ve sakin bir üslupla kaleme alınmış. Ama ben açıklamadaki sakin üslubu, TSK'nın korkacak ya da çekinecek bir şey olmadığı konusunda bir ruh haline sahip şeklinde yorumluyorum.

Aramanın kanuni gerekçelerine yapılan atıflar, tek hakim nedeni ile gecikmenin yaşandığının anlatılması ve her şeyden önemlisi ‘tamamen yasal çerçevede yürütülmekte olan bu inceleme’ denilmesi TSK ile ilgili bu algılamamın doğru olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, devletin kurumları arasında bir savaştan ziyade derin şüphelerin giderilmesi amacı bir diyalogun varlığına işaret ediyor.

Kimbilir…

Kimbilir, bana Twitter'da (twitter.com/metehandemirck) gelen bir yorum gibi TSK'da komuta kademesi de mayınlı bir arazide yürür gibi hassas davranıyor. Bu belki de muvazzaf komuta heyetinin ciddi anlamda rahatsız olduÄŸu, hassasiyetle üzerine gittiÄŸi, TSK içinde ‘durumdan vazife çıkarıcıların, bilgi, emir ve haber dışı hareket edenlerin de tasfiyesine neden olur. Bu kez olmasa bile belki ileride…Yine de ilk çıkarılan suikast iddialarına,TSK'nın resmi kademelerinin bu iÅŸlere çekebilecek spekülasyonların tuzaklarına düşmemek gerekiyor. Konu nereden nereye geldi. Yine de bu aramalarda hala şüphenin ne olduÄŸunun anlatılması gerekiyor.Â

Yazarın Tüm Yazıları