Başbakan Erdoğan Nato’yu uyardı: ‘Libya, Afganistan gibi olmasın’

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta kendi içinde önemli kodları olan bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

 

Önce Kuzey Irak’a gitti. Bu ziyaret, pek çok açıdan bir ilkti. Ve hemen ardından, ayağının tozuyla Londra’ya geçti. Başbakan Erdoğan, İngiltere’nin başkentinde önemli görüşmeler yaparken, aynı saatlerde Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından düzenlenen ‘Grow With Turkey-Türkiye İle Büyüme’ başlıklı panelde iki ülkenin önemli üst düzey yöneticileri ve politikacıları bir araya geldi.

 

Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek’in açılışını yaptığı ‘Grow With Turkey’  Roadshow’unda gün boyu yapılan panellerde, finans ve biliÅŸim sektörlerinde potansiyel iÅŸbirliÄŸi alanları ve fırsatlar ele alındı.   Â

 

Peki, Kuzey Irak ziyaretinden hemen sonra gerçekleşen ve stratejik açıdan oldukça anlamlı olan Londra ziyaretinde, Başbakan Erdoğan, ne mesajlar verdi? Gelin bu mesajlara yakından bakalım:

 

Haberin Devamı

Kraliçe 2’ci Elizabeth ile sıcak temas

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, Londra ziyaretinin belki de en anlamlı temasını Buckingham Sarayı’nda gerçekleştirdi. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ünlü İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House tarafından, ‘Yılın En İyi Devlet Adamı’ seçilmişti.

 

Cumhurbaşkanı Gül, ödülünü Kraliçe 2’ci Elizabeth’in elinden almıştı.

 

Tam 4 ay sonra, Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Kraliçe 2’ci Elizabeth ile el sıkışıyordu. Buckingham Sarayı’nda.

 

Saray’ın, ay sonu yapılacak düğün öncesi en telaşlı olduğu günlerde Kraliçe 2’ci Elizabeth, Başbakan Erdoğan ile yarım saat görüştü. Bu sıcak temas, iki ülkenin sıcak ilişkilerine olumlu yansıdı.

 

Kraliçe’ye iade-i ziyaret eden Başbakan Erdoğan’ın diğer önemli ziyareti ise, 10 Downing Sokağı’na oldu. İngiltere Başbakanı David Cameron ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Nato’yu Libya konusunda uyardı.

 

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Libya’ya yönelik uluslararası müdahalenin komutasını devralan Nato’ya, ‘Libya, Afganistan gibi olmasın’ çağrısında bulundu. Türkiye ve İngiltere’nin de burada geleceğe yönelik atacağı adımların büyük olduğunu söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘Elimizi çabuk tutup oradaki zulmü, ölümleri, akıtılan kanı durdurmalıyız’ dedi.

 

Erdoğan ve Cameron’un beraber verdiği basın toplantısının ardından, Türkiye İle Büyüme Konferansı’na katılan iki ülkeden hükümet ve özel sektör temsilcilerinin bulunduğu bir heyet, iki ülke başbakanlarıyla bir araya geldi.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan Londra’daki konuşmasında, İngiltere’yi ‘dost ve müttefik’ ülke olarak nitelendirirken, Türkiye’nin de artık gündem belirleyen ülke olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Yazarın Tüm Yazıları