Bartın TSO Üyelerini ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ Konusunda Bilgilendirdi

Güncelleme Tarihi:

Bartın TSO Üyelerini ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ Konusunda Bilgilendirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2015 12:06

BARTIN TSO TARAFINDAN ODA ÜYELERİNE YÖNELİK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (Bartın (TSO) tarafından üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Bartın TSO meclis toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır, İNTES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi yetkililerinden Yönetim Kurulu Danışmanı Mahmut Küçük ile İşletme Müdürü Mehtap Şahin, Bartın TSO Akreditasyon Sorumlusu Cengiz İzler ve çok sayıda oda üyesi katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bartın TSO Başkanı Cihat Çakır, “25 mayıs 2015 tarihli 29366 sayılı resmi gazetede yayınlanan tebliğe göre mesleki yeterlilik kurumu tarafından standardı yayınlanan mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesine” sahip olmayan meslek dallarında çalışanların tebliğ tarihinden itibaren 12 ay sonra çalıştırılamayacağı belirtilmiştir. İnşaat sektöründe belge zorunluluğu olan akredite meslekler; ahşap kalıpçısı, betonarme demircisi, endüstriyel boru montajcısı, inşaat boyacısı, sıvacı, tünel kalıpçısı, duvarcı, betoncu, panel kalıpçısı, seramik karo kaplamacısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, iskele kurulum elemanı, ısı yalıtımcısı, su yalıtımcısı, ses yalıtımcısı ile yangın yalıtımcısı bulunmaktadır” dedi.
İNTES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi Yönetim Kurulu Danışmanı Mahmut Küçük ise yaptığı konuşmada, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren işlerde mesleki yeterlilik belgesi almanın zorunlu hale geldiğini söyledi. Bu kapsamda yapılan sınava katılıp sınavda başarılı olan çalışanların ödedikleri sınav ücretlerinin kendilerine iade edileceğini kaydeden Küçük, 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan tebliğe göre enerji, metal, inşaat ve otomotiv sektörlerindeki 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olduğunu ifade etti.
Çalışanların 12 ay içerisinde mesleki yeterlilik belgesi alması gerektiğini ifade eden Küçük, “Bu konuda firmalarımızın da gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. TÜİK verilerine göre ekonomiye yıllık 250 milyar lira katkı sağlayan inşaat sektöründe, doğrudan ya da dolaylı olarak 4 milyon kişinin istihdam edildiğini kaydederek, ’İnşaat sektöründe belgeli işgücü için tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz. Bu seferberlikle sektörümüzde mesleki yeterlilik standartlarının kazandırılmasını ve yaygınlaştırılmasını, belgeli ve istihdam edilebilir işgücünün artırılmasını hedefliyoruz” dedi.
Toplantıda yapılan bilgilendirmenin ardından oda üyelerinin soruları da yanıtlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!