Barınak köpeği Kömür Türkiye’yi temsil edecek

Yavruyken sokağa bırakılan Kömür, şimdilerde Türkiye’yi birbirinden yetenekli 30 ülke köpeğinin katılacağı yarışmada temsil edecek.

Çankaya’da sokakta belediye tarafından bulunan ve barınakta büyüyen Kömür’ün çok yetenekli olduğu farkedildi. Şimdi 2.5 yaşında. Eylül ayında Avrupa’da yapılacak yarışmayı geçerse, Nantro’dan sonra Türkiye’nin IRO belgesi almış ikinci köpeği olacak. Bu sınavı geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Daha sonra dünya şampiyonasına katılacak.

Çankaya Belediyesi’ne ait 100. Yıl Barınağı gönüllüsü ve Akut Ankara K-9 Birim Yöneticisi, Köpek Eğitmeni Veteriner Hekim Tarkan Özvardar, Kömür’ün hikayesini şöyle anlatıyor:

"Kömür, labrador kırması bir sokak köpeği. Bir yıl barınakta kalmış. Çankaya Belediyesi’nin 3 yıl önce başlattığı sahipsiz köpekler için çağdaş bir sahiplendirme yöntemi olan Önce Eğit Sonra Sahiplendir sistemi sayesinde keşfedildi. 100. Yıl Barınağı’ndaki köpekler 26’lı gruplar halinde alınıyor ve Mühye Köyü’ndeki eğitim merkezine getiriliyor. Üç ay itaat eğitimine tabi tutulduktan sonra sahiplendiriliyor. Barınaktan bu kadar yetekli bir köpeğin çıkması büyük bir şans. Kömür’ü eğitmenlerimizden Ramazan Sakarya çalıştırıyor. Algıları güçlü olduğu için arama kurtarma için yetiştiriyoruz. Arama kurtarma köpekleri binbir zorlukla seçilip bulunuyor. Yazdan beri çalışıyor, gün geçtikçe performansı artıyor. IRO Avrupa standartı almak için şimdi yurtdışında yapılacak bir yarışmaya hazırlanıyor. Ben daha önce bu yarışmaya katıldım. İtaat, çeviklik ve canlı aramadan oluşan üç kademeli bir sınav. Kömür’ün bu yarışmayı geçmesine kesin gözüyle bakıyorum. Bu sınavı geçince dünya şampiyonasına katılacak. Deniz BİLİROĞLU

Komşu şikayetleri, site bahçesindeki mini hayvanat bahçesine ceza yağdırıyor

Dudullu’daki Bengisu Evleri’nin sahibi Hakan Bahadır, bekçilik yapması için birkaç köpek aldı. Hayvanları çok seven Hakan Bey’in site bahçesine koydurduğu kafesler, bir süre sonra 10 köpek, güvercin, kaz, ördek, tavus kuşu ve hindiler ile 1 maymuna ev sahipliği yapmaya başladı. Temizlik ve kafes bakımları için iki işçi görevlendirdi. Bakımları ve beslenmeleri için ayda yaklaşık 3 bin YTL’yi gözden çıkardı.

Ancak Ümraniye Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, hayvanların gürültüsünden ve kokusundan rahatsız olanların Beyaz Masa’ya şikayeti var diyerek bu mini hayvanat bahçesindeki hayvanların gönderilmesini istedi. Site yönetimi hayvanların sayısını azalttı ama Belediye ikna olmadı. Site yönetimine tamamen boşaltın, diye üç ihtar verdi.

Bu sorunla ilgili görüş almak üzere Ümraniye Belediyesi Basın Bürosu’nu aradık. Çevredeki binalardan gürültü ve koku nedeniyle şikayet gelmesi üzerine işlem yaptıklarını söylediler. Ne tesadüf ki, bu görüşmeden bir saat sonra Bengisu Sitesi’ne giden zabıta ekipleri, 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu’nun "Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye idari para cezası kesilir" kararını içeren 36’ncı maddesini ihlalden 1.268 YTL ceza kesti. Zabıta görevlileri hayvanların gönderilmemesi halinde her gün aynı cezanın kesileceğini söyledi. İlginç olan cezanın "kişiye mahsus" 50 YTL üzerinden değil, "bu hayvanların ticareti yapılıyor" varsayımıyla kesilmesi.

Koku ve gürültü iddiasına karşılık Bengisu Evleri Koordinatörü Seçil Demir ise, "Her türlü aşıları yapılıyor. Haftada üç gün gelen veteriner kontrol altında tutuyor. Hepsi cins ve bakımlı hayvanlar. 250 daireli sitede şimdilik 50 aile yaşıyor. Hiçbirinin hayvanlarla problemi yok. Bazıları hayvanlara yiyecek getiriyor. Çocuklar hayvanlarla oynuyor. Onlara dokunuyor. Şehrin içinde olmasına rağmen doğayı öğreniyorlar. Site bittiği zaman hayvanlara bahçede daha büyük bir yer ayrılacak. Şehir hayatı insanların psikolojisini bozuyor. Hayvanlarla kısa süre vakit geçirmek insanın bütün stresini alıyor" diyor. Asım GÜNEŞ/İSTANBUL

Kediler eşyaları neden tırmalar

Kedi beslenen evlerde en çok sıkıntı çekilen konulardan biri de şüphesiz kedilerin eşyaları, mobilyaları tırmalayarak tahrip etmeleri. Kediler için son derece normal ve içgüdüsel olan bu davranış, aslında probleme dönüşmeden kolaylıkla kontrol edilebilir.

Öncelikle kedilerin bu tırmalama huyu ile ilgili olarak yanlış veya eksik bilgileri düzeltmekte fayda var: Çoğunlukla kedilerin tırnaklarını bilemek için eşyalar yüzeyinde tırmalama hareketleri yaptığı düşünülür. Oysa tırnak bileme dışında önemli bir sebebi daha vardır: Patilerinden salgıladıkları kendilerine has kokuyu eşyaların üzerine yaymak. Bu bıraktığı koku sayesinde içgüdüsel olarak diğer canlılara orada kendisinin yaşadığını ve o bölgenin kendisine ait olduğunu anlatma amacını gerçekleştirmiş olur. Tırmalama hareketini sıklıkla yineleyerek de o eşyadaki kendilerine ait işaretin devamını sağlamaya çalışırlar.

Kedinin tırmalaması için özel eşyalar ve tırmalama yüzeyleri oluşturmak veya bunların ticari olarak satılanlarından faydalanmak mümkün. Mobilyalar yerine bu tırmalama yüzeylerini kullanması için onu teşvik etmek gerekir. Tırmalama yüzeylerini cazip hale getirmek için kedi nanesi gibi onları cezbeden kokulardan yararlanabilirsiniz. Sevdiği oyuncaklardan asarak onu tırmalama yüzeyine yönlendirebilirsiniz. Bu alanın veya eşyanın tırmalama için uygun olduğu mesajını vermek için ön ayaklarını ellerinizle nazikçe kavrayıp bu tırmalama yüzeyinde tırmalama hareketini yaptırmanız da yararlı olabilir. Kedinizin tırmalaması için sunduğunuz tırmalama yüzeylerinin onun uyandığı ve günün çoğunu geçirdiği yerlerde olmasına dikkat etmelisiniz. Kediler en çok uyandıktan sonra bu hareketi yaparlar. Değişik tipte ve yüzeye sahip tırmalama tahtaları ve yüzeyleri kullanarak onun en sevdiği ve tercih ettiği yüzeyi ona sunabilirsiniz. Bu eğitimde son derece sabırlı olmalı ve onu pozitif yönde cesaretlendirerek ve ödüllendirerek hareket etmelisiniz.

Pako pano

6 aylık erkek köpek Bobo’ya istanbul’da acil yuva arıyoruz. 0533 696 60 30

Erkek, tek kulağının ucu kopuk, ağzında sürekli açıp kapama tikleri olan ve tedavisine çok acil devam edilmesi gereken av köpeği cinsi Badem, Okmeydanı SSK civarında 1,5 ay önce kayboldu. Bulunmasına lütfen yardımcı olun. Mehtap Hanım Tel: 0532 793 76 96. Arzu Hanım Tel: 0535 338 11 31

İki yaşındaki Rottwailler Ringo’ya İstanbul’da, onu sevecek, ömür boyu bakacak, bahçeli evi olan bir aile anarıyor. Filiz Hanım Tel: 0535 287 38 37
Yazarın Tüm Yazıları