Baraj krizinde Başkent birinci

Güncelleme Tarihi:

Baraj krizinde Başkent birinci
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2008 00:00

Türkiye’de yaklaşık iki yıldır yaşanan kuraklık ve buna bağlı olarak yağış rejiminin değişmesi, içme, sulama ve enerji barajlarının doluluk oranlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Barajlardaki su krizinde, doluluk oranı yüzde 1 olan Ankara lider durumda.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, önceki gün itibariyle İstanbul’a içme suyu sağlayan barajların doluluk oranı ortalama yüzde 28,8 (Melen suyunu kapsamıyor), Ankara barajlarındaki doluluk oranı ortalama yüzde 1 (Kızılırmak’tan gelen suyu kapsamıyor), İzmir barajlarındaki doluluk oranı ortalama yüzde 13,5, Bursa barajlarındaki doluluk oranı da ortalama yüzde 49,6 seviyelerine geriledi.

Geçen yıl aynı dönemde İstanbul’a içme suyu sağlayan barajlarda doluluk seviyesi ortalama yüzde 30,5, Ankara’da yüzde 5, İzmir’de yüzde 29,8 ve Bursa’da yüzde 50,5 seviyelerinde bulunuyordu.

Dört büyük şehre içme suyu sağlayan barajlardaki kullanılabilir su miktarı incelendiğinde ise İstanbul’daki barajlarda 252,7 milyon metreküp (Melen suyunu kapsamıyor), başkent barajlarında 95,8 milyon metreküp (Kızılırmak’tan gelen su hariç), İzmir barajlarında 40,9 milyon metreküp, Bursa barajlarında ise 26,8 milyon metreküp su bulunuyor.

İşletmede olan 191 sulama barajının doluluk oranları incelendiğinde, söz konusu barajlardaki ortalama doluluk oranı önceki gün itibariyle ortalama yüzde 25,2 düzeyinde bulunuyor.

Su eksikliği en fazla Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Akarçay, Burdur Göller ve Konya kapalı havzalarında bulunuyor.

AZ SU TÜKETEN BİTKİLER EKİLECEK

DSİ yetkilileri, sulama mevsimi öncesinde su sıkıntısı yaşanacağı öngörülerin bölgelerde, mülki idareler,belediyeler, sulama ve çiftçi birlikleri ve çiftçilerin katılımıyla toplantılar yaptığını ve alınan kararlar doğrultusunda bölgenin mevcut su durumuna göre, "sadece sabit tesis olan meyve bahçelerine su verilmesi, rotasyonla sulama yapılması, kısıtlı uygulama, ikinci ürünün ekilmemesi, az su tüketen bitkilerin ekilmesi" gibi tedbirlerin alındığını ve uygulandığını belirttiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!