Bankaların bedava bilet yarışına trende katıldı

BANKALARIN 700 bin uçak yolcusunu kendi kredi kartlarını kullanmaları için başlattığı bedava bilet uygulaması, deniz otobüslerinden sonra demiryollarına da kaydı.

Kredi kartı sahipleri artık harcamaları sonucu deniz otobüsü ve trenle de bedava seyahat etme imkanı elde edebiliyor.

KREDİ kartları arasında yaşanan rekabet, bankaların kart kullanıcılarını ’bedava seyahat ettirme yarışına dönüştü. Bankaların, ilk önce havayolu şirketlerinin mil programlarını takip eden 700 bin yolcuyu kendi kredi kartlarına çekmek için başlattığı bu uygulama, deniz otobüslerinden sonra demir yollarına da kaydı. Böylece, kart sahipleri yaptıkları harcamalar karşılığında uçağın yanı sıra, deniz otobüsü ve trenle de bedava seyahat etme hakkı kazanmış oldu. Garanti Bankası’nın Türk Hava Yolları’ndan bedava bilet kazandıran Shop and Miles kredi kartıyla başlattığı bu uygulamaya, Denizbank’ın Lufthansa’yla anlaşarak Miles and More kartını, Akbank’ın da Wings’i çıkartmasıyla yaygınlaştı. Yapı Kredi’nin World, İş Bankası’nın Maximum, TEB’in Bonus, Finansbank’ın CardFinans ve Citibank’ın da CitiCard’da biriken para puanlarla bedava uçak bileti kazanma imkanı sağlaması, uygulamanın önce havadan denize, ardından da demir yollarına kaymasına yol açtı.

DENİZ VE TREN BEDAVA: DenizBank İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi’yle (İDO) işbirliğine giderek, Sea and Miles adlı kredi kartını çıkararak, kart kullanıcılarının her yaptıkları 1 YTL’lik harcamalarına karşılık 1 mil kazanma imkanı sağladı. Denizbank, 2 bin mil karşılığında Yenikapı- Mudanya, 700 mil karşılığında da Bakırköy-Bostancı hattında bedava seyahat imkanı sağlarken, Vakıfbank da seyahatlerde treni tercih eden yolcuları hedef aldı. TCDD’yle anlaşma yapan banka, Rail and Miles adlı kredi kartıyla kart kullanıcılarına her bir YTL’lik alışverişe 1 demiryolu mili kazanma imkanı tanıdı. Rail and Miles kullanıcıları biriken her 2.500 mil karşılığında tek yönde bedava İstanbul-Ankara bileti, her 5 bin 300 mil karşılığında da İstanbul Sofya bileti kazanma imkanına kavuşuyor. Kart kullanıcıları, kartlarında biriken millerle hava yolu şirketlerinin özel yolcu programlarında olduğu gibi ücretsiz uçak bileti alma hakkı elde etmeye devam ediyor.

HAVADA AYRICALIK: Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, uygulamayı Türkiye’de ilk başlatan Garanti Bankası, Türk Hava Yolları’nın resmi kredi kartı olma özelliğini taşıyan Shop & Miles’i çıkarmıştı. Bu kartla yapılan alışverişlerden kazanılan miller, uçuşlardan elde edilen millerle birleşiyor. Her bir YTL’lik alışverişten 1.5 mil toplanmasına imkan sağlanıyor. Akbank’ın Wings adlı kredi kartı da ücretsiz uçak bileti alma imkanı sağlıyor. Axess Card’ın tüm özelliklerini kapsayan Wings’le yapılan alışverişlerde hem çip para, hem de mil puan kazanılıyor. Ayrıca Wings kart sahipleri Atlasjet’in özel yolcu programı Jetmil’de biriken puanları Wings puanlarıyla da birleştirebiliyor ve havaalanlarında oluşturulan VIP Lounge hizmetinden yararlanabiliyor. Denizbank ise deniz otobüslerinin yanı sıra, Lufthansa’yla yapılan işbirliğiyle oluşturulan Denizbank Miles & More adlı kredi kartı da bulunuyor. Bu kartla yapılan tüm alışverişlerden elde edilen miller, uçuşlardan elde edilen millerle birleşiyor. Kazanılan miller ekstre kesiminden sonra Miles & More uçuş programına aktarılabiliyor. HSCB, Pegasus Havayolları’yla işbirliğine giderek, ayrıca, Yapı Kredi’nin World, İş Bankası’nın Maximum, Finansbank’ın Card Finans, Teb’in de Bonus kartıyla bedava uçak bileti kazanma imkanı sağlanıyor. American Express’in Platinum Card’ıyla da Qatar Airways, THY, Delta, Gulf Air ve Alitalia havayolu şirketlerinden indirimli, tek bilet fiyatına iki bilet alma ve benzeri ayrıcalıklardan yararlanabilme olanağı sağlanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları