Bankalar Apo'ya güvenip pozisyon açmaya başladı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Çetebaşı'nın yakalanmasından sonra piyasalarda başlayan zafer coşkusu sürüyor. Borsa dün de yüzde 1.8 oranında primle, 3 bin 715 puana yükseldi. Faizler yüzde 118'lik seyrini korudu. Apo iyimserliği bankalara ve borsa yatırımcısına pozisyon açtırıyor.

Piyasalarda Apo sonrası zafer coşkusu devam ediyor. Borsa dün de yüzde 1.8 oranında artarak, 3 bin 718 puana ulaştı. Gecelik faizler bir iki puan geriledi. Bono oranlarında ise kár satışlarının etkisi ile binde 5'lik küçük çaplı artış gözlendi.

Piyasalardaki tek olumsuzluk kötü hava koşullarıydı. Yoğun kár yağışı nedeniyle borsa ve bankalararası işlemler yarım saatlik gecikmelerle açıldı. Kötü hava koşulları yüzünden işlem hacimleri en düşük seviyelerde gerçekleşti.

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinden sonra piyasalarda esmeye başlayan bahar havasının, bankalara ve borsa yatırımcısına pozisyon açtırmaya başladığı konuşuluyor.

Piyasalarda Apo sonrasında oluşan olumlu havanın etkisiyle sınırlı da olsa pozisyon açmaya başladığına dikkat çekiliyor. Bankaların birkaç gündür süren döviz satışları dün biraz daha hızlanınca Merkez Bankası, piyasaya girerek alım yaptı. Bankaların satışlarını karşılayan Merkez Bankası'nın dün döviz interbankından yaklaşık 200 milyon dolar aldığı tahmin ediliyor.

Merkez Bankası'nın alımları ile dolar birara döviz interbankında 346 bin 700 liraya kadar yükseldi. Fakat paritedeki seyre paralel bankaların artan satışları ile dolar, öğleden sonra 346 bin 250 liraya kadar indi. Bankaların artan döviz satışları ile Merkez Bankası'nın dolar ve marktan oluşan günlük sepetin devalüasyonu da binde 1.2'ye geriledi.

Bizim bankaların yanısıra bazı yabancı yatırımcıların da iyimser havadan etkilenerek döviz sattıkları ve karşılığında tekrar cazip faizli tahvil ve bono aldıkları konuşuluyor.

Merkez Bankası döviz interbankındaki müdahalelerini yanısıra T.L. cephesinde de fonlamasını sürdürdü. Merkez, dün sabah açtığı repo ihalesiyle piyasaya 141 trilyon lira verdi. Bu ihale öncesi yüzde 78'den yüzde 73'e kadar gerileyen gecelik faizler, ihale sonrasında tekrar biraz artarak yüzde 76'ya kadar yükseldiği gözlendi.

Borsada da dün kötü hava koşullarına karşın iyimserlik hakimdi. Apo sonrasında yaşanan hızlı yükselişin etkisiyle artan kár satışlarına karşın, endeks hafta 65 puanlık artışla 3 bin 700 puanın üzerinde, 3 bin 715 puandan tamamladı.

Borsada işlem hacminin önceki günlerin aksine biraz azaldığı gözlendi. Birinci seansta 58.2 trilyon lira, ikinci seansta da 79.3 trilyon lira olmak üzere dün toplam işlem hacmi 137.5 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Önceki günkü işlem hacmi 142 .6 trilyon lira olmuştu.

Borsada son birkaç günde yaşanan ilginç gelişme, bankacılık cephesindeki gibi borsa yatırımcılarının da iyimser havanın etkisiyle kredili işlemlere başlaması oldu. Borsa yatırımcısının da Apo sonrası iyimserliğin etkisiyle, pozisyon açmayı göze aldığına dikkat çekiliyor.



Yazarın Tüm Yazıları