Bandrol çetesi hakkında ihbar

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Onbeş gün kadar önce bu köşede yayınlanan ve ‘‘Bandrol Çetesi Tezgâhı’’ konulu yazıdan sonra iki önemli gelişme yaşandı.

İlki bir gazete haberiydi. Sabah'ın 5 Ocak 1998 tarihli birinci sayfa haberinden yorumsuz aktarıyoruz:

‘‘İhraç kaydıyla Tekel'den aldıkları 3 bin 200 box Tekel 2000 sigarasını iç piyasaya satıp yüz binlerce dolarlık haksız kazanç sağlayan şebeke ortaya çıkarıldı. İstanbul Mali Şube ekipleri, Tekel'den, ihraç etmek üzere paketini 40 bin liraya satın aldıkları Tekel 2000 sigaralarını iç piyasaya satan bir şebekenin varlığını tespit etti.

...Baskında, ihraç edilmek kaydı ile Tekel deposundan satın alınan 500 box (25 bin karton ya da 250 bin paket) Tekel 2000 sigarası ele geçirildi. 36 bin adet, Tekel'in ihraç edilen sigaralara vurduğu Export etiketi bulundu.’’

Demek ki siyasilerin ve bürokratların, ‘‘Kesinlikle önledik’’ güvencesine rağmen sigara vurgunu hız kesmeden devam ediyor.

* * *

Sigara vurgunu yazısından sonra yaşanan diğer önemli gelişme, ihbar yağmuruydu. İhbarlarda soygunun sadece adresi değil, yöntemi de yer aldı.

Anlatılanlara göre, kaçak sigara operasyonunda aslan payı bazı free shop'lara ait. Tekel'den ihraç kaydıyla ucuza alınan sigaralar sözde free shop'larda satılmak üzere yurda sokuluyor. Ancak free shop'lar yerine iç piyasaya pazarlanıyor.

Sigaraların sözde free shop'larda satıldığını göstermek için başvurulan sahtecilik, çetenin ne kadar gözü kara olduğuna kanıt.

Çünkü çete, gümrük ve polisten temin ettiği yolcu listesine adam başına 4-5 karton sigara satmış gibi kayıt tutuyor. Ama yurtdışına çıkanların sayısı sınırlı olduğu için aynı listeyi farklı free shop'lar kullanıyor.

Sonuçta diyelim ki bir İtalyan gemisi günübirliğine limana uğradı.

Resmi kayıtlara göre her yolcu free shop'lardan 200 karton kadar sigara almış gözüküyor. Tabii bu kayıtların aslı yok ve aynı sigaralar iç piyasaya satılıyor.

* * *

Çete sadece Tekel 2000 değil, yabancı sigaralara da meraklı.

Bir ihbar mektubundan alıntı yapalım:

‘‘Özellikle Marlboro'nun İran ve Uzakdoğu'ya gitmesi gereken mallarını çok düşük fiyatlarla alarak Philip Morris Türkiye merkezinin haberi olmadan free shop'lara satarlar. Çoğunlukla bayat olan bu sigaralardan Tekel 2000'e göre çok daha fazla kâr ederler.’’

Evet, ‘‘Bandrolün altından hangi çete çıkacak?’’ diye sorduk.

Sağolun, yalnız bırakmadınız, çetenin eşkâlini de yöntemini de anlattınız.

Biz de kamuoyunun dikkatini yeniden bu soyguna çekmeye çalışıyoruz.

Bakalım bu kez sözde yetkililer, bu kadar açık ipuçlarını nasıl takip edecek?






 








Yazarın Tüm Yazıları