Balkondan atılan ve felç olan Şanslı artık yürüyor

Ankara’da balkondan düştüğü için felç olan Cocker cinsi sekiz aylık dişi köpek, geçirdiği başarılı ameliyatlar sayesinde tekrar yürümeye başladı.

Ankara Veteriner Tıp Merkezi’nde görevli Operatör Oğuz Kuzucu ile ekibi yaklaşık iki ay süren yoğun bir tedaviyle yavru köpeği sağlığına kavuşturdu. Köpeğin kendilerine geldiğinde felçli olduğunu söyleyen Kuzucu, "Bu gibi olaylarla zaman çok önemli. Patisini sıktığımızda bunu hissettiğini fark ettik. Küçük de olsa bir umut olduğunu gördük ve ameliyata karar verdik" dedi.

Deniz BİLİROĞLU

ANKARA’DA BALKONDAN KÖPEK ATMA MODASI!

İki ay önce Meliha Yılmaz Vakfı Gölbaşı Barınağı’na gelen bir grup genç, kucaklarındaki Şanslı’yı göstererek "Balkondan düştü, uyutmanız için getirdik" der. Barınak görevlileri ise uyutma yapmadıklarını söyleyerek köpeği alırlar. Barınak işletmecisi Mine Eren, "Bir köpeğin balkondan atlaması mümkün değil. Köpeği getiren gençler gittikten bir süre sonra bir genç kız geldi. O köpeği arkadaşıma geçici bir süre vermiştim. Alkol alıp köpeği balkondan atmışlar dedi. Buraya geldiklerinde de içkiliydiler. Bu balkondan atılan ikinci köpek vakası. Buna bir dur denilmeli. En ufak bir sebeple hayvanları uyutma yoluna gitmeleri ise korkunç" diyor.

Şanslı, iki aydır Veteriner Tıp Merkezi’nde kalıyor. Ameliyat masraflarını Prof. Dr. Dilek Yörükoğlu’nun üstlendiği minik köpek ilk ameliyatını kırık olan belinden oldu. Bir hafta sonra da ayağından operasyon geçirdi. Ayağına yapılan ikinci operasyonda ortopedik plak ve vidalar takıldı. Son bir aydır ayakta durmaya hatta koşmaya başlayan yavru köpeğe merkezde Şanslı ismi konulmuş. Gençliğinin verdiği enerjiyle yürümekten çok koşmaya çalışıyor. Arada bir ameliyat olduğu ayağı kayıyor ama hemen toparlanıp koşmaya devam ediyor.

İYİLEŞTİ, ŞİMDİ YUVA ARIYOR

"Bize geldiğinde yürüme şansı yok gibiydi" diyen Oğuz Kuzucu anlatıyor:

"Gelişmeler bizi de şaşırttı. Önce bel, sonra iki kere bacağından ameliyat oldu. Çişini bile tutamıyordu. Önce çişini tutmaya başladı, sonra da yürümeye. İleride daha güzel yürüyecek. Bir yuvası olsa daha fazla hareket edebilir ve iyileşmesi hızlanır.

Evet, Şanslı ne yazık ki terk edilmiş bir köpek. Barınağa getirildiği günden beri onu sahiplenen olmadı. O, şimdi ona ömür boyu sevgi ve mutluluk verecek bir yuva arıyor. Şanslı sevgiyi, sadakati ve dostluğu, insanların ona yaptığı her türlü hatasına rağmen size karşılıksız sunmaktan asla vazgeçmiyor.

SARIYER BARINAĞINDA NE OLUYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan Sarıyer Kocataş Barınağı’nda uzun süredir tartışmalar dinmiyor. Evsiz Hayvanları ve Dogayı Koruma Derneği altı senedir barınakta gönüllü olarak çalışıyordu ancak geçen ağustos ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürlüğü, EHKD’yi barınaktan çıkardı. EHKD Başkanı Deniz Bingöl bu olayı şöyle anlatıyor: "Barınaktan çıkarılmamızın sebebi ihale açılmış olması ve kısırlaştırılma çalışmalarının yeni bir şirket tarafından devam ettirilecek olmasıydı. Başta sevindik, çünkü kısırlaştırma profesyonel bir şirket tarafından yürütülecekti. Ancak daha sonra öğrendik ki ihaleyi kazanan Anadolu İlaç bir haşere ilaçlama şirketiymiş, bu bizde şüphe uyandırdı. Eylül ayından itibaren bize barınak içinden bilgiler ve fotoğraflar gelmeye başladı: Hayvanlar uzman olmayan kişiler tarafından yakalanıyor, işinin ehli olmayan veterinerler tarafından, uygun olmayan koşullarda ameliyat ediliyor, ameliyat sonrası bakımları yapılmıyor hatta bazıları ameliyatta, bazıları ameliyat sonrası ölüyordu. Bu uygulamalar gerek Hayvan Hakları Yasası’na, gerekse İhale Teknik Şartnamesi’ne aykırı. Üstelik çoğuna barınakta da bakılmıyor, kuduz karantinası devam eden ormana atılıyorlardı. Bu belge ve bilgileri belediyeye ulaştırma çabamız sonuçsuz kaldı." Olay şimdi yargıya intikal etmiş durumda. Ayrıntılı bilgi ve fotoğraflar için http://ehdkd.blogspot.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Köpeğinize yılbaşı hediyesi alın

Sizin köpeğinizin de kemirmeyi en çok sevdiği şeylerin başında terlikleriniz mi geliyor? "Bıktım artık, başka şey kemirsin" diyorsanız bir pet shopa gidin ve LC Pet Products’ın ürettiği terlik şeklindeki kemikleri görün. Bu terlikler dişlerini temizlemeye de yardımcı olacak. Bir başka hediye alternatifi ise Accessorize’dan. Normalde sadece kadınlar için aksesuvar satılan Accessorize mağazalarında bugünlerde köpekler için hazırlanmış özel kıyafetler de var. Üstelik hepsi modaya uygun. Kamuflaj desenlisi de var, pied de poule desenlisi de. Bizim favorimiz, Noel Baba ceketi.

Kedilerde bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyeti

Normal koşullarda kedilerin bağışıklık sistemi diğer memelilerde olduğu gibi vücut tarafından yabancı madde olarak tanımlanan ve antijen adı verilen maddelerle karşılaştığında reaksiyon verir. Bu durumda vücutta antikor adı verilen maddeler üretilerek bu yabancı maddeler etkisiz hale getirilmeye çalışılır.

Bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyetinde ise vücut gereğinden fazla miktarda, yanlış tipte veya çok miktarda antijen-antikor üretir. Buna ilave olarak vücutta savunma amacıyla gereğinden fazla miktarda histamin ve kimyasal maddeler üretilebilir.

Bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyetinin dört farklı tipi var:

TİP I (ani): Bağışıklık sisteminin ani olarak ve çok şiddetli bir şekilde reaksiyon vermesidir. Bu tip aşırı reaksiyonlar genellikle kedinin arı sokmasına, polenlere, pire ısırmasına bağlı alerjilerinde ve antibiyotik ve benzeri ilaçlara karşı olan alerjilerinden kaynaklanır.

TİP II (antikor kökenli): Bu tipteki aşırı hassasiyet vücudun kendi hücrelerindeki proteinlere karşı antikor üretmesi sonucu gelişir.

TİP III (immun kompleks kökenli): Çok fazla sayıda antijen-antikor kompleksinin belli organlarda yığılması sonucunda ortaya çıkar.

TİP IV (gecikmiş): Vücudun antijenle karşılaşmasından 24 saat veya daha fazla bir süre sonra ortaya çıkan bağışıklık sistemi hassasiyetleri bu gruba girer.

Bağışıklık sisteminin tüm aşırı hassasiyetleri ve alerjiler, şiddetli olsun ya da olmasın, genetik kökenli. Yani, alerjik reaksiyonlar aşıların, ilaçların, yiyeceklerin veya çevredeki diğer faktörlerin suçu değil, kedinin kalıtsal olarak ebeveynlerinden miras aldığı bir durum. Eğer kedinize bu teşhis konduysa, hastalığın yavrularında da çıkacağını düşünerek, onu çiftleştirmemelisiniz.

Yılbaşı kartları ve takvimler ile Yedikule’ye destek olun

İstanbul Fatih Belediyesi’ne bağlı Yedikule Hayvan Barınağı 2007 için takvimler ve bayram/yılbaşı tebrik kartları hazırladı. Takvim için poz verenler, barınakta yaşayan terk edilmiş köpekler. Kalplerinin olduğu yerdeki eksik yapboz parçasının üzerinde "Sevgi" yazıyor. Ortada bir anlamda, "hayvanseverlik bahane, yardım şahane" durumu var. Çünkü Yedikule’nin de Türkiye’deki her barınak gibi maddi yardıma ihtiyacı var. Unutmayın, alacağınız her takvim ve kartpostal ile barınaktaki 2000 köpeğe yardım edeceksiniz. Farklı şekillerde yardım etmeyi arzu ederseniz, mama ve temizlik malzemesi bağışında bulunabilirsiniz. Günde beş kere kullanılan özel dezenfektana bu ara çok ihtiyaçları var. Bilgi için www.yedikulehayvanbarinagi.com veya 0212 633 58 57.

PAKO PANO

Şile’de 5 kardeşimle sokakta dolanırken bulundum. Boynum telle kesilmiş, tek gözüm oyulmuş bir haldeydim. Sağ olsun beni bulan amca ilk tedavimi yaptırmış. Şimdi tedavimin devamı için veterinerde misafirim. Tek gözümle yaşamımı sürdürebiliyorum ama bu halimle barınakta kalabilmem imkansızmış. Sevgi doluyum ve çok cana yakınım, lütfen beni sahiplenin. 0532 318 18 79.

Beş aylık üç kız kardeşe yuva bulunamazsa sokağa bırakılacaklar. Evinizi biriyle paylaşır mısınız? 0535 929 84 10.

Bu bebek henüz 1.5 aylık. Annesinden ayırıp sokağa atmışlar. Acil yuva arıyoruz. Çok akıllı ve oyuncu. 0532 422 06 46.

Kardeşleri araba altında kaldı bir tek o kurtuldu. Altı aylık, kısır ve tuvalet terbiyesi var. 0532 210 08 99.

Ataşehir Barınağı’na terk edilen yüzlerce kedi ve köpek onları ömür boyu sevecek bir ailenin ve sıcak bir evin özleminde.

Sokakta çok zor şartlarda yaşayan dört aylık Goldy ve Pakize’ye yuva arıyoruz. 0535 871 37 96

Bu anne kedi ve iki yavrusu acil yuva arıyor. Anne kısırlaştırıldı. 0532 762 30 68.
Yazarın Tüm Yazıları