Balıkesir'de okullarda sağlık taraması başladı

Güncelleme Tarihi:

Balıkesirde okullarda sağlık taraması başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2016 15:10

Balıkesir'de okullarda sağlık taraması başladı

Haberin Devamı

BALIKESİR İl Sağlık Müdürlüğü, İlkokula giden öğrencilerin eğitime sağlıklı bir şekide devam etmelerini sağlamak amacıyla sağlık taraması başlattı. Öğrencilerin, göz, diş ve işitme ile ilgili sorunlarının belirlenmesi testler başlatıldı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü ve Halk Sağlığı Müdür Vekili Opr. Dr. Servet Kocaöz il çapında yapılacak taramanın Susurluk İlçesi'nden başlatıldığını söyledi.

Sağlık taramasını, ilkokulların birinci sınıflarında işitme testi, ilkokulların ana sınıfından başlayarak tüm sınıfları kapsayacak şekilde görme testi ile ağız ve diş sağlığı taramalarını sürdürerek okul çağındaki çocukların sağlığını korumasına katkıda bulunduklarına dikkati çiken Kocaöz, "Okul çağı çocukların büyüme ve gelişme dönemidir. Bu dönemde erken fark edilen büyüme-gelişme bozukluklarının önüne geçmek daha kolaydır. Çocukluk dönemi sağlık alışkanlıklarının geliştirilmesi için de uygun bir dönemdir. Görme kusuru olan öğrencilerle olmayanlar arasında okul başarısı yönünden farklar vardır. Görme kusurunun erken saptanıp düzeltilmesiyle bu fark ortadan kaldırılabilir" dedi. 2015 - 2016 Eğitim döneminde 11 bin 517 öğrenciye, profesyonel cihaz ile görme taraması gerçekleştirdikledrini hatırlatan Kocaöz, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimizin yüzde 33'ünde görme kusuru saptayarak erken dönemde müdahale edilmesini sağladık. Bu yıl ayrıca ilkokul birinci sınıflarda işitme tarama testini başlattık. Çocuklarımız doğar doğmaz hastane ortamında işitme tarama testi uygulanmaktadır. Ancak bu tarama gelişimin devam ettiği ilkokul döneminde tekrarlanması gerekiyor. İşitmede sorunu olan çocuklarımız erken dönemde fark edilerek tedavi olup eğitimlerini daha başarılı devam ettirebileceklerdir. Ağız diş sağlığı taramaları ise ilkokulun tüm sınıflarında uygulanmaktadır. Diş çürüklerinin erken tanınıp tedavi edilmesi o dişin kaybını önlediği gibi, vücuttaki bir enfeksiyon odağının da ortadan kalkması demektir. Bu taramalar sırasında bir dişin yapısal bozuklukları da saptanabilmekte ve erken dönemde tedavi edilebilmektedir."

Hilmi DUYAR / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!