Balıkesir'de okçuluk ve atlı savaş sanatları festivali

Güncelleme Tarihi:

Balıkesirde okçuluk ve atlı savaş sanatları festivali
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2017 15:10

Balıkesir'de okçuluk ve atlı savaş sanatları festivali

Haberin Devamı

BALIKESİR'de Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Karesi Atlı Okçuluk Kulübü'nün desteğiyle düzenlenen Uluslararası Altın Ok Geleneksel Türk Okçuluğu ve Atlı Savaş Sanatları Festivali'nin 5-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirileceği bildirildi.

Her ikisi de AK Partili olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz etkinlikler öncesi 3 gün boyunca, 37'si yabancı olmak üzere 400'ü aşkın sporcunun mücadele edeceği  festival alanında incelemelerde bulundu ve sporcuların yaptığı şovları izleyip, ok attı. Tarihten aldıkları gücü, geleceğe taşımanın gayreti içerisinde olduklarını belirten Başkan Uğur, geleneksel sporların hak ettiği yere gelmesi için başta Kurtdere Güreşleri olmak üzere bir çok çalışmanın altına imza attıklarını söyledi. Balıkesir'in doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle ve bulunduğu coğrafi konumuyla geleneksel sporlara da ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Başkan Uğur, "Türkleri tarih sahnesine çıkaran, bizler için özgürlüğün ve medeniyetin sembolü olan 5 bin yıllık okçuluk sporuna sahip çıkıyoruz. Balıkesir'in akılda kalıcılığına ve marka değerine katkı sağlayacağına inandığımız bu festivalle geleneksel ve kültürel değerlerimizi yeniden keşfedip,  halkımızı kaybetmeye yüz tutmuş kültürel değerlerimizle yeniden buluşturmayı, dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz.   Bu nedenle düzenleyeceğimiz festivalimizde yağlı güreş, kılıç kalkan, mangala gibi çok sayıda geleneksel oyun ve spor yer alıyor" dedi.

"HALKIN İLGİSİ MÜTHİŞ"

Bu festivalin kentin tanıtımına ve turizmin hareketlenmesine katkı sağlamayı da amaçladığını belirten Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Halkımızın talepleri doğrultusunda festivali yapma kararı aldık. Biz bu konuya eğilmeye başladığımız anda şehrimizde atlı okçuluk ile ilgili 3 kulüp kuruldu. Sonrasında açtığımız talimhane de gösterdi ki halkımız başta okçuluk olmak üzere geleneksel sporlara ilgili ve meraklı, ilgisi müthiş. Belediye olarak bu ilgi ve talebe duyarsız kalmadık" diye konuştu.

GELENEK, KARESİ İLE ÖZDEŞLECEK

Geleneksel sporları Karesi ile özdeşleştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Yılmaz, "Karesi adı Kara İsa Bey'den ve onun kurduğu Karesi Beyliği'nden geliyor. Karesi Beyliği, Selçuklu'nun kuruluşunda var. Osmanlı'ya ilk ilhak olan beylik. Donanmasıyla, askerleriyle, okçularıyla İstanbul'un Fethi'nde en önemli rollerden birini almış Beylik. Balıkesir tarihi yaşatan ve yaşayan bir şehir. Biz bunu güreş ve organizasyon kalitesi açısından Kurtdereli Güreşleri'nde başardık" dedi.

5-7 Mayıs tarihleri arasında yapılacak festivalle Balıkesir'in geçmişin ihtişamı ile buluşacağını vurgulayan Yılmaz, "Festivalimize katılanlar, oluşturduğumuz  tarihimize dair her şeyi görebilecek ve muhteşem şovlar izleyebilecekler. Festival alanında tarihi yaşatacak olan Ortaçağ Pazarı ve Yörük Türkmen Obaları kurulacak. Çocuklarımız at binebilecekler ve ata dokunabilecekler" diye konuştu.

YÜRÜYÜŞ İLE BAŞLIYOR

Uluslararası Altın Ok Geleneksel Türk Okçuluğu ve Atlı Savaş Sanatları Festivali, 5 Mayıs Cuma günü saat 18.30'da Karesi Belediyesi önünden hareket edecek kortej yürüyüşü ile başlayacak. Saat 20.00'de Diriliş Ertuğrul Dizisi'nin müziklerini yapan İrfal Grüdal ve Dombra şarkısının sahibi ünlü Kazak şarkıcı Arslanbek Sultanbekov'un konseriyle devam edecek. Cumartesi günü saat 08.00'den itibaren şovlar ve yarışmalar başlayacak, resmi açılış ve protokol konuşmaları ise saat 11.00'de yapılacak, saat 19.00'da festivalin ikinci günü sona erecek. Pazar günü yine 09.00'da başlayan festival programı saat 15.30'da ödül töreni ve kapanış ile sona erecek.

400'DEN FAZLA YARIŞMACI KATILIYOR

Atlı Okçuluk Yarışmaları'na; Amerika Birleşik Devletleri, Kazakistan, İran, Malezya, Bulgaristan, Polonya, Finlandiya, Katar, Ürdün, Moğolistan ve Romanya olmak üzere 16 ülkeden toplam 37 yarışmacı,  Türkiye'den ise 15 ilden 16 kulüp olmak üzere toplam 58 yarışmacı katılacak. Yaya Okçuluk yarışmalarında ise 60'a yakın kulüpten 350'nin üzerinde yarışmacı mücadele edecek.

Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!