Balıkçıların Saklı Tarihini Gün Yüzüne Çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Balıkçıların Saklı Tarihini Gün Yüzüne Çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 17:17

SAMSUN’DA BİR ÖĞRETMEN KARADENİZ’E KIYISI OLAN SAMSUN’DA Kİ 1935 YILINDAN BU YANA OLAN BALIKÇILIK TARİHİNİ KENDİSİNİN YAZDIĞI ‘SAMSUN’LU BALIKÇILARIN GİZLİ TARİHİ’ ADLI BİR KİTAPTA TOPLADI.

Samsun’da bir öğretmen Karadeniz’e kıyısı olan Samsun’daki 1935 yılından bu yana olan balıkçılık tarihini kendisinin yazdığı ‘Samsunlu Balıkçıların Gizli Tarihi’ adlı bir kitapta topladı.
Samsun’un Çarşamba İlçesi Hacı Yılmaz Yılmaz Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde Müdür Yardımcılığı görevini yürüten 35 yaşındaki Güven Genç, kendisinin kaleme aldığı kitapta Samsun’da 1935 yılından bu güne kadar balıkçılık ve su ürünleri ilgili en kapsamlı çalışma sergiledi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın basımını üstlenerek katkıda bulunduğu eserde Samsun balıkçıları ile ilgili pek çok istatistik ve bilgi bulunuyor.
Yazdığı kitap ile ilgili açıklamalar yapan Güven Genç, kendisinin uzun araştırmalarının ve geniş fotoğraf arşivinin eserinde çok faydasının olduğunu dile getirdi. Öğretmen Genç, “Samsunlu Balıkçıların Saklı Tarihi 1935-2014 belirlenen yılları arası yapılmış bir çalışma. Çocukluğum Samsun Balık Hali’nde geçmesi bu kitabı yazmamda büyük etken oldu. Samsun Belediyevleri’nde doğdum ve büyüdüm. Samsunlu Balıkçıların yaşamlarına yakından tanıklık ettim. Dedem de geçmişte balıkçılıkla uğraştı. Kendisi 19 yıl Samsun Balıkçılar Su Ürünleri Kooperatif Başkanlığı yaptı. 19 yıl içerisindeki başkanlık sürecinde çoğunlukla dedemin yanında gezdim. Samsunlu balıkçıların gündelik yaşamlarına tanıklık ettim” diye konuştu.
Samsun’a özgü birçok balık türünün olduğunu vurgulayan Güven Genç, “Balıkçıların günlük yaşamlarına tanıklık sırasında Samsun’a özgü bazı balık türlerini keşfettim. Onlarla yapılan balıkçılık enstitüsüne gördüm. Mesela kalkan balıkçılığı, deniz salyangozu ve Mersin balığı bunlardan birkaçı. Bu türler Samsun’a özgü türlerdir. Bu türlerin avcılığı yapıldı. Şu anda bu türlerin birkaçı yok olma aşamasında. Mersin balığı kaybolmaya yüz tutan türler arasında. Samsun’da bununla alakalı bir çalışma yok. Mersin balığı ile ilgili elimizde bulunan belgeleri kitabımızda paylaştık. Kitaba koyduğumuz çalışmalar ilk defa gün yüzüne çıkıyor. Bu sektörde birçok kimsenin arayıp da bulamayacağı birçok çalışmalar bu kitabın içerisinde. Biz kitabımıza güveniyoruz. Türkiye’de 28 tane denize kıyı olan il var ve denize kıyısı olan illerde doğal olarak da doğayla iç içe geçmiş durumda. Kitabımız alanında tek örnek olarak gösterilebilir. İnşallah hak ettiği yeri bulur. Sektörde bulunan akademisyenlerle eserimi paylaşıyorum” dedi.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan balıkların korunmasında kitabının faydalı olabileceğini söyleyen Genç ayrıca, “Akademisyenler kitabımı çok beğeniyle karşıladı. Bundan sonraki süreçte sempozyum, panel ve kongrelerde Samsun’un bu eşsiz güzelliğini buralarda tanıtmaya çalışacağız. Kitabımız çevre kirliği ve nesli tükenmekte olan balıkları korumada yararlanılabilir. Kitabımız Türkiye’de bir ilk. Su ürünleri alanında ne varsa kitabımda bulunmakta” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!