Balıkçıların ‘çizgili levrek’ kavgası

ÇİZGİLİ tatlı su levreğinin İstanbul'da deniz levreği diye satılması, kültür balığı üreticilerinin arasını açtı. Muğlalı Balıkçılar, fiyatı 2 milyon lira daha ucuz olan çizgili levreği, deniz levreği diye satan İstanbullu balıkçıları Tarım Bakanlığı'na şikayet etti.

KÜLTÜR balıkçıları arasında şimdi de ‘‘çizgili levrek’’ tartışması başladı. Muğlalı balıkçılar, yumurtaları İsrail'den ithal edilen ve tatlı suda yetiştirilen ‘‘çizgili levreğin’’ İstanbul'da ‘‘deniz levreği’’ diye pazarlandığını savunuyor. Bunun sonucunda, deniz levreğine oranla daha ucuz olan çizgili levreğin tüketicilere pahalıya satıldığını ileri sürüyorlar. İstanbullu balıkçılar ise çizgili levreğin, tatlı suyun yanı sıra denizde de yetiştirilebildiğini söyleyerek, Muğlalı balıkçıları ‘‘hormonlu levrek’’ yetiştirmekle suçluyor.

Bodrum Güvercinlik'teki kültür balığı üreticilerinin tatlı suda yetiştirilen çizgili levreğin, İstanbul'da deniz levreği diye satılmasına tepki göstermesi üzerine, Muğla Kültür Balıkçıları ve Su Ürünleri Derneği, harekete geçti.

TÜKETİCİ KANDIRILIYOR

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, İstanbullu balık üretici ve satıcılarını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na şikayet etti. Şikayetinde, bazı haksız çıkar hesapları yüzünden 20 ayda üretilen deniz levreğine leke sürülmek istendiğine dikkat çeken Dernek Başkanı Orhan Kılıç, ‘‘Özellikle İstanbul, Kumkapı ve Yenikapı'da ki balık satıcıları, tatlı suda yetiştirilen çizgili levreği, doğal deniz levreği diye pazarlıyor. Bu yolla kilo başına 2 milyon lira haksız kazanç elde edilerek, tüketiciler kandırılıyor’’ dedi.

HORMON SUÇLAMASI

Yazısında, İstanbullu balıkçıların deniz levreğiyle ilgili hormon suçlamasına da yanıt veren Kılıç, ‘‘Ürünlerimiz karalanmaya çalışılıyor. Balıkların yetiştirilme aşamasında hormon ya da herhangi bir kimyasal madde kullanılması mümkün değil. Bu iddiaların nedenini, balık satışında kilogram başına elde ettikleri 2 milyon liralık haksız kazanç oluşturuyor’’ dedi.

İstanbul Su Ürünleri Hali Müdürlüğü yetkilileri de, tüketicilerin balıkları tanımamasından yararlanılarak, bazı balık satıcıları tarafından aldatıldığını söylediler. Hal yetkilileri, ‘‘İthal uskumruyu palamut, alabalığı somon, tatlı su levreğini de deniz diye satabiliyorlar. Bunu önlemek amacıyla tüketicileri balık alırken aldanmamaları için balıkların tanıtıldığı bir broşür hazırlıyoruz. Bu broşürler, balıkçılarda dağıtılacak’’ dediler.

LEVREKLERİN FARKI

Doğal deniz levreği, denizde doğal koşullarda kendiliğinden yetişiyor ve avlanarak elde ediliyor. 15 kiloya kadar büyüyebilen bu balıkların kilosu 20 ile 35 milyon lira arasında değişiyor. Muğlalı balıkçıların yetiştirdiği kültür levreği de, doğadan yavruları toplanıp denizdeki çiftliklerde kafes içinde yetiştiriliyor. Bir balık, 18 ile 20 ayda ortalama yarım kilo ağırlığa ulaşıyor. Tüketiciye ortalama 7 milyon 500 bin liradan satılıyor. Çizgili levreğin yumurtaları ise İsrail'den geliyor. Doğal deniz levreklerine oranla daha kısa sürede büyüdüğü için maliyeti de düşük oluyor. Bu levrekler de denizde yetişen kültür levreğine oranla kilosu 2 milyon daha düşük olabiliyor.


Şikayetçileri ödüllendiriyor


ELGİNKAN Topluluğu bünyesindeki ECA Isı Grubu'na bağlı EMAS'ın satış sonrası hizmetlerini yürüten EMAR, yaptığı uyarılarla ürünlerin gelişimine katkıda bulunan Bülent Şahinalp ve Ali Yazar adlı tüketicileri, Antalya tatiliyle ödüllendirdi. Yaptıkları uyarılarla Ankaralı tüketici Şahinalp, el duşu askı gruplarındaki kırılma sorununun giderilmesini, Rizeli tüketici Yazar da, Kalvert marka klimaların kullanım klavuzlarında gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlattı.
Yazarın Tüm Yazıları