Bakanlıktan sit ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıktan sit ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2015 01:28

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırması Projesi çalışmaları kapsamında üzerine 215 villa inşa edilen Tulumtaş Mağarası ile Eymir Gölü ve Beynam Ormanları’nı ziyaret etti.

Haberin Devamı

Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırması Projesi için Başkent’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı organizasyonuyla bir araya gelen katılımcılar, dünyada ve Türkiye’de korunan alanlar hakkında bilgilendirildi. Toplantıda, sit alanlarının mevcut durumu ve veri tabanı çalışmaları ve alanların botanik açısından incelenmesi gibi hususlarda bilgilendirmeler yapıldı. Çalışmanın ikinci gününde katılımcılar, Ankara çevresindeki koruma alanlarını ziyaret etti. Başkent’teki ilk durak Gölbaşı Tulumtaş Mağarası oldu. Mağaranın içinde yaşayan yarasa türleri ve ortamın doğal jeolojik yapısı hakkında bilgiler verildi.

KUŞ HABİTATI EYMİR

Katılımcılar, daha sonra Eymir Gölü'nü ziyaret etti. Sulak alanda yaşayan kuş türleri hakkında bilgiler verilen katılımcılara, gölün etrafındaki ekosistemde yer alan bitkiler hakkında değerlendirilmelerde bulunuldu. Alanın önemli bir kuş habitatı olduğu bilgisin alan katılımcılar, son olarak Ankara'da ‘kalıntı orman’ olarak tabir edilen Beynam Ormanları'nı ziyaret etti. Burada ormanın doğal bitki örtüsü, karaçamların yayılımları gibi konular hakkında değerlendirmeler yapılarak çalışma sonlandırıldı.

Haberin Devamı

TESADÜFEN BULUNDU

TULUMTAŞ Mahallesi’nde 1992 yılında ortaya çıkartılan damlataş mağarası, milletvekillerinin de üyesi olduğu bir kooperatifin SİT alanında yaptırdığı villaların altında kalması ile gündeme gelmişti. Türkiye’nin en büyük damlataş oluşumları arasında yer alan Tulumtaş Mağarası Karayatak Mevkisi’nde, Ankara Çevre Yolu kenarında bulunuyor. Mağara, 1992’de Ankara Çevre Yolu’nun yapımı sırasına taş ocağı olarak kullanılan alanda, dinamitle yapılan patlatma sonucu tesadüfen ortaya çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!