Bakanlık yetkililerinden Afyonkarahisar'a ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık yetkililerinden Afyonkarahisara ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2018 10:37

Bakanlık yetkililerinden Afyonkarahisar'a ziyaret

Haberin Devamı

 

Sait KARADUMAN/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - EKONOMİ Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış ve beraberindeki heyet Afyonkarahisar'daki firmaları ziyaret etti. Çetinkayış ve beraberindekiler Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda da (ATSO) oda üyeleriyle toplantı yaptı.

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış, Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Kısa, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Hakkı Karabörklü ve Ekonomi Bakanlığı uzmanları, Afyonkarahisar'da incelemelerde bulundu. Heyet önceden belirlenen firmaları 2 grup halinde ziyaret ederek firma sahipleri ve yetkililerinin sorunlarını, çözüm önerilerini ve taleplerini dinledi. Ziyaretlere ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, ATSO Ar-Ge ve Dış İlişkiler Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu, ATSO Bilgi İşlem Sorumlusu Fatih Karşen de eşlik etti.

Firma ziyaretlerinin ardından Ahmet Erkan Çetinkayış başkanlığındaki heyet, ATSO'da üyelerle toplantı yaptı. ATSO Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, Afyonkarahisar ve ATSO hakkında bilgi verdi. Köse, "Dış ticaret fazlası veren ilimiz, sağlanan desteklerle ihracatta son yıllarda önemli gelişmeler kaydetmiştir. İlimizin 2003 yılında 80 milyon dolar olan ihracatı 2017 yılında 313 milyon dolara ulaşmıştır. Odamızın 2023 yılı hedefi ise 1 milyar dolar ihracata ulaşmaktır. İlimizin ihracat kalemleri arasında yer alan mermer yüzde 59 ile en büyük payı almaktadır. Türkiye'de blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar'dan çıkarılmakta olup, bu rakam ülkemiz doğaltaş ihracatının yüzde 9'una karşılık gelmektedir. Ayrıca ilimiz dışında bulunan ve Afyonkarahisarlı mermercilerin bulunmadığı mermer üretim bölgesi yok gibidir" dedi.

Afyonkarahisar'ın yumurtacılık sektöründe de önemli bir il olduğunu hatırlatan Köse, "Doğaltaş sektöründen sonra en fazla ihracat yaptığımız kalem ise su ürünleri ve hayvansal mamuller faslı içerisinde yer alan yumurtadır. Türkiye'deki yumurta üretiminin yaklaşık yüzde 20'si ilimizde gerçekleşmektedir. Türkiye'deki toplam yumurta ihracatının ise yüzde 30'u Afyonkarahisar'dan yapılmaktadır. Bu alanda ilimiz yumurtanın borsası konumundadır. Diğer önemli ihracat kalemlerimiz ise şekerleme ürünleri, mutfak gereçleri, haşhaş, mermer makineleri, maden suyu ve konveyör banttır" diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış da iş yerlerine yapılan ziyaretlerin önemine değindi. Çetin Kayış, şöyle konuştu:

"Buradaki amacımız en başta sizlerle tanışmak. Sizleri üretim tesislerinizde, yerlerinizde ziyaret ettik. Üretim tesislerinizi görmek, orada sizinle birebir temas kurmak, sıkıntılarınız, sorunlarınız varsa onları dinlemek, bir yandan da bakanlığımızın uyguladığı ihracat destekleri, yatırım teşvik destekleri, ithalat ve ihracatta uyguladığı politikaları, yerli sanayiyi korumak için aldığımız tedbirler, serbest bölge uygulamaları hakkındaki bilgileri sizinle paylaşmak için buradayız. Burada biz sizden çok şey öğreniyoruz, şahsımız adına. Bulunduğumuz bakanlığın reel sektörde aldığı politikaların etkileri varsa eksikleri bunları tamamlamak için sizden gelen istekleri de gözden geçireceğiz. Sadece bizim bakanlıkla ilgili değil, diğer bakanlıklarla da ilgili Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, diğer bakanlıkların uygulamalarında da varsa sıkıntılar, bunları not edip takibini yapmak istemekteyiz. Şu ana kadar 41 il ziyareti gerçekleştirildi. 1500'ün üzerinde firmayla birebir diyalogumuz oldu."

Konuşmaların ardından işadamları Ekonomi Bakanlığı yetkililerine sorular yöneltti. Toplantı sonunda ATSO Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış'a hediye takdim etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!