Bakan Eroğlu: 2071 yılına kadar İstanbul'un su problemini çözdük (2)

Güncelleme Tarihi:

Bakan Eroğlu: 2071 yılına kadar İstanbulun su problemini çözdük (2)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 12:35

Bakan Eroğlu: 2071 yılına kadar İstanbul'un su problemini çözdük (2)

Haberin Devamı

 

Gülseli KENARLI - Can EROK / İSTANBUL, (DHA)   ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "İnşallah önümüzdeki yıl Melen'in devreye girmesiyle bırakın 2018'i, 2071 yılına kadar İstanbul'un su problemini olmayacak şekilde çözdük" dedi. Eroğlu, " New York'taki Central Park'ın 3 misli büyüklüğünde 'Kanuni Sultan Süleyman Parkı'nı hazırladık. Önümüzdeki baharda Sayın Cumhurbaşkanımız bunu açacak" diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı  Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Su Konseyi Toplantısı'na katıldı. Bakan Eroğlu, toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

"KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN PARKI'NI HAZIRLADIK"

Veysel Eroğlu, İstanbul'daki yeşil alan çalışmalarıyla ilgili, "Şu ana kadar sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın İstanbul'da diktiği ağaç miktarı 21 milyonu aştı. New York'taki Central Park'ın 3 misli büyüklüğünde 'Kanuni Sultan Süleyman Parkı'nı hazırladık. Önümüzdeki baharda Sayın Cumhurbaşkanımız bunu açacak. Yani 3 katı büyüklükte bir şehir parkı da kazandıracağız. Hemen Elmalı Barajı'nın yakınında, Beykoz, Ümraniye, Üsküdar hudutları arasındaki, 7 kapılı, 7 bahçeli gerçekten muhteşem, Belgrad Ormanı gibi bir Kanuni Sultan Süleyman şehir ormanını da hayata geçiriyoruz. Özellikle çok sayıda park, bahçe yapıldı. Şimdi Allah izin verirse biz 3. köprü yolu üzerindeki ağaçlandırma çalışmalarına başladık. Kesilen ağaçların en az 5 katı kadar fidan dikeceğiz, ağaçlandıracağız. Yani ağaçlandırma devam ediyor. Ayrıca biz İstanbullulara fidan dağıtıyoruz" dedi.

"AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI ARTAN HIZLA DEVAM EDECEKTİR"

Bakan Eroğlu, İstanbullulara erguvan, ıhlamur, çınar fidanı dağıttıklarını ifade ederek, "Nisan ayından önce İstanbul'da 10 biner adet fidanı 10 ilçede bizzat kendim dağıttım. Hatta okul bahçelerine fidan dikerek çiçek gibi yaptık. İstanbul'da ağaçlandırmaya önem veriyoruz, İstanbul Çok önemli, inşallah daha da bu ağaçlandırma çalışmaları artan hızla devam edecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu. 

BARAJLARIN DOLULUK ORANI

İstanbul barajlarının doluluk oranın yüzde 54 olduğunun sorulması üzerine Bakan Veysel Eroğlu, "Türkiye suya erişimde yüzde 100 şu anda, bütün Türkiye'de suya erişim tam, köylerine varıncaya kadar. İstanbul'da 1994 öncesi İstanbul'da su yoktu. Ben 5 Mayıs 1994'e günü İSKİ Genel Müdürlüğü'nü devraldığım zaman Haftada bir defa su veriliyordu. Sürekli kesinti, kesinti. Hatta suyun kalitesi kötüydü. Biz o kadar çok çalıştık ki 7 tane baraj, Istranca Barajları'nı bizzat İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü inşa etti. İnşallah önümüzdeki yıl Melen'in devreye girmesiyle bırakın 2018'i, 2071 yılına kadar İstanbul'un su problemini olmayacak şekilde çözdük" diye konuştu.

"İSTANBULLULAR, İSTEDİKLERİ KADAR SU KULLANSINLAR AMA TASARRUFA DA RİAYET ETSİNLER"

Bakan Eroğlu, "Ben 1 Ocak 1995 tarihinden itibaren İstanbul'da su kesintisi olmayacak diye ilan etmiştim. O zaman herkes şaşırdı, 'nasıl oluyor bu?' diye. 'Biz büyük düşünüyoruz' dedim. Günü birlik çözümler yerine, 1994'te 2040 yılını hedef aldık, şimdi 2071 yılını hedef alıyoruz. Büyük planlar  projeler yaptık, altyapıyı tamamen değiştirdik. Çok modern içme suyu arıtma tesisleri inşa ettik. Neticede şu anda her hangi bir sıkıntı yok. Bırakın 2018'i, 2071 yılına kadar su sıkıntısı olmayacak diye ilan ettik. Merak etmesin İstanbullular, istedikleri kadar su kullansınlar ama tasarrufa da riayet etsinler" ifadesini kullandı. 

ASKERİ ALANLARIN YEŞİL ALANA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 

Bakan Eroğlu, askeri alanların yeşil alana dönüştürülme çalışmalarıyla ilgili, "Askeri alanların zaten orman olanları var, orman olarak tekrar teslim edilecek. Ama diğer alanları zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ilan etti, bunları büyük ölçüde yeşil alan olarak kazandıracağız. Ama daha önce ormanlık alanlardan askeri tesis olarak verilen alanlar var. Tekrar alınacak ağaçlandırılarak. Hazineye yani Milli Emlak'a kayıtlı olanlar da büyük ölçüde yeşil alan olarak hazırlanacak diye tahmin ediyorum" şeklinde konuştu. 

  (FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!