BAİB seçiminde 'iki dönem' tartışması

Güncelleme Tarihi:

BAİB seçiminde iki dönem tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2018 15:44

BAİB seçiminde 'iki dönem' tartışması

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, nisan ayındaki seçim öncesinde iki dönem kuralına takıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Satıcı, kanunlara göre tekrar aday olabileceğini açıkladı.

BAİB'in 13 Nisan'da yapılacak seçimli olağan genel kurulunda yeniden başkanlığa aday olan mevcut başkan Mustafa Satıcı, seçim sürecinde kendisine yönelik iddialara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yönetim kurulu aday isimlerin katılımıyla gerçekleştirdiği toplantıda Mustafa Satıcı, “5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birlikleri Kanunu ve buna bağlı Ekonomi Bakanlığı'nın ilgili yönetmelikleri, ihracatçı birliklerinin faaliyetlerini ne şekilde yürüteceği, organlarının nasıl seçileceğini çok net bir şekilde açıklıyor. Buna istinaden 28 Şubat tarihinde birlik tarafından bu listeler açıklandı. Yönetim ve denetim kurullarına seçilebilecekler ve oy kullanabileceklerin listesi açıkça belirtildi. Yaklaşık 1450'nin üzerinde ihracatçı firmamız bu seçimde oy kullanabilecek" dedi.

4 YIL BAŞKANLIĞI YÜRÜTMEYE HAİZ

Uzun dönemdir BAİB başkanlığı yaptığını da kaydeden Mustafa Satıcı, “Artcan Tarım Ürünleri firmasının yönetim kurulu başkanı olarak bu dönemde başkanlığa adaylığımı açıkladım. Artcan Tarım Ürünleri bu çerçevede 4 yıl boyunca önümüzdeki dönemde BAİB başkanlığını yürütmeye haiz. İki dönem kuralı var ve Artcan sadece bir dönem başkanlık yaptı ve ikinci dönemi de yapma hakkına sahip. Yönetimde uzun süre birlikte çalıştığımız iki arkadaşımız bizden ayrıldı ve biz de kendilerine başarılar diledik ve yolları açık olsun dedik. Benim sadece iki yıl başkanlık yapabileceğimi söylediler. Sonra bunu 17 aya, sonra 15 aya düşürdüler, geçen hafta itibariyle sıfıra düşürdüler. Hatta siyasete gireceğimi söylediler. Birtakım ifadeler kullanıldı ve benim bu konularda hiçbir açıklamam yok" dedi.

'TİM VE EKONOMİ BAKANLIĞI'NDAN BELGELERİM MEVCUT'

Hem TİM hem de Ekonomi Bakanlığı'ndan başkan olabileceğine dair belgelerinin mevcut olduğunu belirten Satıcı, "Zaten bu yarışa girmeden ekibimizle bu konuda karar verip bu yazıları da aldık. Burada arkadaşların yaptıkları maalesef hem seçimi manipüle etme hem de insanların kafasını karıştırmaktan başka bir şey değil. Bu çerçevede hukuki haklarımız saklı olmakla birlikte kendilerini son bir kez daha uyarmak istiyoruz. Bu bir yarış, yarışa girersiniz kazanırsınız biz de sizi tebrik ederiz. Neden bir hafta 10 gündür böyle bir davranış içindeler bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu büyük aileyi şaibe noktasında bırakacak yaklaşımlardan kaçınmalarını istiyoruz" dedi.

600 YEŞİL PASAPORT BİLGİSİ YANLIŞ

13 Nisan'daki genel kurula geniş bir katılım beklediklerini de belirten Satıcı, yeşil pasaport konusunda da yanlış bilgilendirmeler yapıldığını söyledi. Yönetimde görev yaparken birlik çalışmalarına mesai harcamadıklarını öne sürdüğü rakiplerinin bu yüzden olayın dışında kaldıkları ve yanlış bilgilendirme yaptıklarını belirten Satıcı, “Antalya, Isparta ve Burdur bölgesinde yeşil pasaport almaya hak kazanan 225 tane firma listesi açıklanıyor. Bizler de birlik olarak bu firmalara bunu duyuruyoruz, ben onların evrakını imzalıyorum. Batı Akdeniz Bölge Müdürlüğü'nden de onay geldikten sonra pasaportlarını çıkartıyorlar. Bu 225 hakedişin sonrasında 169 firmamız yeşil pasaportunu aldı. Geriye kalan firmalar duyuru yapmamıza rağmen muhtemelen ihtiyaç duymadıkları için almadılar. 600 firmanın yeşil pasaport alacağı yönündeki bilgi tamamen yanlış" dedi.

SADECE DOMATESTE KISITLAMA KALDI

Son dört yıllık süreçte bölge ihracatının çok iyi noktaya getirildiğinden de bahseden Mustafa Satıcı, geçen yılki rakamın 1.7 milyar dolar olduğunu söyledi. Fuar, alım heyeti, rekabetçiliğin geliştirilmesi, yurtdışı etkinlikleri ve seminer vb yüzlerce program düzenlendiğini anlatan Satıcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Rusya'nın domates kısıtlamasına karşı 'Gerekirse biz de aynısını yaparız' şeklindeki sözlerini desteklediğini açıkladı. Satıcı, “Sayın bakanımızın bu konudaki kararlı duruşu için gerçekten teşekkür ederiz kendisine. Her konuda her daim yanımızda oldu. Nitekim geçtiğimiz haftalarda kısıtlama olan biber, nar, kabak ve diğer yeşilliklerle ilgili kısıtlama kaldırıldı. Önemli bir gelişmeydi. Şu an Rusya'ya ihraç edilen sebze ve meyve ürünlerinde domates hariç hiçbirinde kısıtlama kalmadı. Domates konusunda sayın Bakanımız çok yönlü çaba harcıyor, önümüzdeki dönemde bu yasağın kalkması noktasında Ekonomi ve Tarım bakanlıkları ile bizler müşterek bir çalışma yapıyoruz. Bekleyip göreceğiz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!