"Bahse konu hastalık çiçek değil suçiçeği hastalığı"

Güncelleme Tarihi:

Bahse konu hastalık çiçek değil suçiçeği hastalığı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2016 18:07

"Bahse konu hastalık çiçek değil suçiçeği hastalığı"

Haberin Devamı

MANİSA İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş'un, Manisa'da ve Türkiye genelindeki sağlık merkezlerinde çiçek aşısının bulunmadığına yönelik açıklamalarının yanlış yorumlandığını belirterek, "Çiçek hastalığı en son 1977 yılında görüldü ve artık yok. Açıklamadaki çiçek hastalığı değil, suçiçeği hastalığıdır. Ancak suçiçeği aşıları ise toplum sağlığı, aile sağlığı merkezlerimizde mevcut" dedi. Açıklamanın yapıldığı basın toplantısına katılan Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş da, yanlış anlaşıldığını belirterek kamuoyundan özür diledi.

Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, her yaşta ve her cinste kişilerde görülen bulaşıcı çiçek hastalığı aşısının sağlık merkezlerinin stoklarında kalmadığını, bu konuda yalnızca Manisa'nın değil, tüm Türkiye'nin tehlike altında olduğuna yönelik açıklamasına Manisa İl Halk Sağlığı İl Müdürü Ziya Tay'dan açıklama geldi. Tay'ın açıklaması sırasında Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş'ta hazır bulundu.

Manisa İl Halk Sağlığı İl Müdürü Ziya Tay, Manisa Eczacılar Odası Başkanı Kurtuluş'un söz ettiği hastalığın çiçek değil suçiçeği hastalığı olduğunu belirtip, ifadenin yanlış kullanıldığını dile getirdi. Tay, "Manisa Eczacılar Odası Başkanımız tarafından yapılan açıklama vatandaşlarımız tarafından yanlış anlaşılabilecek şekilde ifade edildiğinden bir düzeltme yapma ihtiyacı duyduk. Haberde bahsedilen çiçek hastalığının yanlışlıkla yapılan bir söylemin olduğunu düşünüyorum. Çünkü çiçek hastalığı en son 1977 yılında Somali'de görülmüştü. 1980 yılında da Dünya Sağlık Örgütü, dünyada çiçek hastalığı kalmadığı için çiçek aşısını uygulamadan kaldırmıştır. Burada kastedilen suçiçeği" diye konuştu.

"SUÇİÇEĞİ AŞISINDA SORUN YOK"

Suçiçeği aşısı konusunda her herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını dile getiren Tay, bu aşının toplum sağlığı ve aile sağlığı merkezlerinde bulunduğunu ifade etti. Tay, "Suçiçeği konusunda da Sağlık Bakanlığı bir aşı takvimi uyguluyor. Ülkemizde 13 antijene karşı rutin bağışıklama uygulaması yapılmaktadır. Suçiçeği de bunlardan birisi. Suçiçeği aşı takvimine 2013 yılında girdi. Daha öncesinden suçiçeği aşısı yapılmıyordu. O zamandan bu zamana kadar 12 ayı dolduran bütün çocuklarımıza bu aşı rutin olarak yapılıyor. Manisa'da ise ayda yaklaşık 1580 doz suçiçeği aşısı yapılmaktadır. Şuan için bütün aile sağlığı merkezlerimizde, toplum sağlığı merkezlerimizde ve halk sağlığı müdürlüğümüzdeki aşı depolarında yeterli aşı vardır. Şu an itibariyle Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün deposunda 3 bin 851 doz suçiçeği aşı mevcuttur. Aşı yapılmasını isteyen ailelerimiz toplum sağlığı merkezlerimizde bu aşıyı yaptırabilirler" diye konuştu.

"ÖZÜR DİLEDİ"

Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, açıklamalarının yanlış anlaşıldığını belirterek kamuoyundan özür diledi. Kurtuluş, eczane depolarında suçiçeği aşı bulunmadığını belirtip, "Bu konuda eksik ve yanlış anlaşılan demeçten dolayı kamuoyundan özür diliyorum. Açıklamamda çiçek hastalığı geçince sanki bu hastalık tekrar hortlamış gibi bir ifade oluştu. Bizim bahsettiğimiz durum esasında suçiçeği aşısıdır. Ancak toplum sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde bu aşı bulunabilen aşı statüsünde görünüyor. Kendi eczanelerimizde bulamadığımız aşı sıkıntıları var. Mesela Hepatit A aşısını bulamıyoruz. Bu tür sıkıntıları zaman zaman yaşıyoruz" diye konuştu.

Oda Başkanı Kurtuluş, açıklamasından dolayı halkın tedirgin olmaması gerektiğini vurgulayıp, "Türkiye genelinde bitmiş bir hastalığı suçiçeği diye değil çiçek diye geçirilince böyle yanlış yorumlara sebep olabiliyor. Hem hekimler ve hem de biz eczacılar halkı tedirgin etmemek amaçlı bu yanlış anlaşılmayı düzeltmek istedik. Yanlış anlaşılmaktan dolayı özür diliyorum. Halkımız bir tedirginlik yaşamasın çiçek denen hastalık artık yok. Bizler ne kadar eczane depolarında bu aşıyı bulamasakta, sağlık merkezlerinde bu aşı mevcut" diye konuştu.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!