Bahar geldi alerjimiz azdı

Hiçbir şeyden çekmedik alerjiden çektiğimiz kadar... Uyandığımız andan itibaren gün boyunca yakamızı bırakmayan hapşırık, göz yaşarması, göz kızarması şikayetlerimiz bu yıl erken başladı.

Baharla birlikte kızım ayrı telden çalar, ben ayrı telden... Eskiden alerjimiz nisan ve mayıs aylarında azardı, bu yıl şubat sonundan itibaren ortalarda alerjik geziyoruz. Ama bu yıl çok şükür ki alerji parkurunda yalnızım. Nehir, bir yaş daha büyüdüğü için mi ne, daha rahat nefes alıyor.

Geçen yılları düşününce irkiliyorum. Neydi o öyle... Nehir, ekimden mayısa kadar en az beş-altı kez krup olur, acil servislerde sabahlardık. Her seferinde uzun bir ilaç listesiyle eve dönerdik. Yazılan ilaçlar da ucuz değildi. Herhalde özel sağlık sigortasını yaptırdığımız şirket bizden yaka silkiyordu. Masrafımızın had safhada olduğu dönemlerde, ortamı yumuşatmak için "Şirket seneye bizi sigortalı yapmayacak. Hatta Nehir’le benim fotoğrafımı diğer sigorta şirketlerine gönderip ’Dikkat sigortalı yapmayın’ yazacaklar" diye dalga geçerdim.

Bu yıl da doktora gittik, ama makul ölçülerde kaldık. Bunda, Nehir’e uygulanan farklı yöntemin etkisinin olduğunu düşünüyorum. Son birkaç yıldır hayatımı zindana çeviren migren için nöral terapi yaptırdığımı biliyorsunuz. Nöral terapiden sonra hayatımı daha kaliteli yaşar oldum. Hatta, o yazım üzerine Doktor Emel Gökmen’e giden okurlardan çok güzel mesajlar aldım.

Migren seanslarım sırasında iki hafta sonu Nehir’i de yanımda götürdüm. Emel Teyzesi (Dr. Emel Gökmen), Nehir’in alerjisini bildiği için manyetik alan terapisi yaptı.

Aslında kızım izin verseydi, bademciklerine yapacağı ve canını hiç yakmayacak bir iğneyle üst solunum yolu enfeksiyonu da olmasının önüne geçecektik, ama kabul etmedi. Emel Teyzesi de onu zorlamak istemedi. Bana kalsaydı zorla tutar, ağzını açtırır, o iğneyi yaptırırdım.

Kızım kurtuldu

Dr. Emel Gökmen, Nehir’i muayene masasına yatırdı. Göbeğiyle göğüs bölgesine manyetik alan terapisi yapan aleti yerleştirdi. Nehir, bu halde 20 dakika kadar yattı. Bu işlemi eylül ve kasım olmak üzere iki kez tekrarladık. İlk yaptığımızda Dr. Gökmen, "Merak etme, bu yıl Nehir rahat bir yıl geçirecek" demişti.

Her şeye soru işaretiyle baktığım için Emel Hanım’ın bu sözlerini de tek kaşımı kaldırarak dinledim.

Nehir, gerçekten de koca kış boyunca sadece bir kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdi. Biraz alerjinin biraz da virüslerin etkili olduğu bir hastalıktı, antibiyotiksiz atlattık.

Bunları yazarken de birkaç kez tahtaya vurduğumu, dilimi ısırdığımı söylemeliyim. Çünkü çocuklara en çok annenin nazarı değermiş.

Nehir bu yıl hiç olmadığı kadar iyi, ama ben bahara hızlı merhaba dedim. Her sabah aksatmadan hapşırıp, tıksırıyorum. Gazetenin sağlık merkezinde Doktor Şule Yıldön, yılın ilk alerji ilacını bana yazdığını söyledi. Anlayın ne cins ana-kız olduğumuzu...

Bir sporcu yetiştiriyorum

Milli takımlara seçkin sporcular kazandırmak amacıyla kurulan ES Voleybol, ’Bir Sporcu Yetiştiriyorum’ kampanyası ile sporcular için burs fonu oluşturmuş. Seçkin sporcu olmaya aday, ancak maddi desteğe gereksinimi olan öğrenciler için oluşturulan fonları halen kendi bütçesinden karşılayan ES Voleybol, bu fonları ES Voleybol velilerinin ve spora katkıda bulunmak isteyen herkesin katılımına sunuyor. Bu sisteme dahil olan her sporcu için aylık 100 YTL’lik bir fon oluşturuluyor. Sisteme katılanlar, aylık 50 veya 100 YTL ödeme seçeneklerinden birini seçebiliyor. Ve destek verenlere burs fonundan faydalanan sporcularla ilgili olarak 6 ayda bir bilgilendirme yapılıyor. ES Voleybol’un Koşuyolu, Ataşehir ve Moda Spor Okulları var. Tüm çalışmalarında Davranış Bilimleri Enstitüsü ile işbirliği yapıyor. Çocuğunuzun sporla iç içe bir yaşam geçirmesini istiyorsanız, daha ayrıntılı bilgiyi www.esvoleybol.com adresinden veya (0216) 327 04 30 nolu telefondan edinebilirsiniz.

D vitamini takviyesi

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde, ’D Vitamini ile Gülümseyen Gelecekler’ projesi sürdürülüyor. Proje, önümüzdeki 10 yılı kapsayacak bir sosyal sorumluluk kampanyası. Hedef, anne-babaları bilinçlendirmek. Kampanyayla ilgili birkaç notu sizinle paylaşmak istiyorum.

Bugüne kadar D vitamini damlası uygulanan 0-12 ay aralığındaki bebek sayısı 750 bini geçti.

Hedef her yıl yeni doğan 1.3 milyon bebeğin tümüne ulaşmak.

Programın ulusal tanıtım seferberliği ayağına Danone sponsor oldu.

Alerjik çocuklar Yeni nesil çocukların çoğu alerjik. Anne-babalarında alerjik geçmiş olmasa bile, çocuklarda alerji görülebiliyor. Bazıları hayatları boyunca alerjiye karşı ilaçlar kullanmak durumunda kalıyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları