Bağırsak hastalıkları için farkındalık

Güncelleme Tarihi:

Bağırsak hastalıkları için farkındalık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2017 15:43

Bağırsak hastalıkları için farkındalık

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de yaklaşık 60 bin kişide var olduğu tahmin edilen inflamatuvar bağırsak hastalıklarına ve bu hastalıkların sosyal yaşama engel olduğuna dikkat çekmek amacıyla, 19 Mayıs “Dünya  İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) Günü" olarak kabul edildi. Hastalıklarla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 18 Mayıs gecesi İzmir'deki Folkart Towers'lar, hastalığın sembol rengi olan mor renk ışıkla boyandı ve “İBH Nedir?" yazan mesajla hastalıklara ilgi çekilmesi amaçlandı.

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Toplumsal Farkındalık Projeleri kapsamında, “Farkında Ol, Geç Kalma" sloganı ile yapılan “Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı"nın İzmir ayağında ise, Dünya  İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) Günü nedeniyle bu hastalıklarla ilgili halk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı öncesi, İnflamatuvar Bağırsak Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği üyeleri, bu hastaların tuvaletlerini tutamadıkları için tuvaletlerde öncelik kazanmaları vurgusuna yönelik, klozetlere oturma eylemi gerçekleştirdi.

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hale Akpınar, sindirim sistemi veya bağırsak duvarının kronik iltihabı ve kalınlaşması sonucu oluşan inflamatuvar bağırsak hastalıklarının, yaygın olarak 20'li ve 30'lu yaşlarda görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Herhangi bir bulaşıcı mikrop olmadan bağırsakların iltihaplanmasıyla meydana gelen bu hastalık, birbirine benzer bir grup hastalığı içermektedir. Bağışıklık, kalıtımsal ve çeşitli çevresel faktörlerin etkisiyle oluşan Crohn hastalığı ve ülseratif kolit bu hastalıkların başlıcalarıdır. Hastalıkların başlama yaşı 15-25 arasıdır; ancak, tüm yaş gruplarında da görülebilmektedir. Tüm toplumlarda ortalama binde bir olarak görülen hastalığın, kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre biraz daha fazladır. Ülseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH), oldukça nadir görülen hastalıklardır ve diğer pek çok hastalıkla karıştırılabildiği için yıllarca gizli kalabilen hastalıklar arasındadır. Sindirim kanalının çeşitli yerlerinde inflamasyon ve ülserasyonun oluşmasına sebep olan kronik rahatsızlıklardır. Bu inflamasyon, inatçı ve sık ishale (genellikle kan lekeli ve acil dışkılama ihtiyacı ile görülen), karın ağrısına, ateşe, yorgunluk ve kilo kaybına sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre hastalığın en fazla görüldüğü Kuzey Avrupa'da her 1000 kişiden 5'inin Ülseratif Kolit, 3'ünün ise Crohn hastası olduğu görülüyor. Türkiye'de yaklaşık olarak 60.000 inflamatuvar bağırsak hastası bulunduğu tahmin ediliyor."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!