Bafa gölü için kırmızı alarm

KİMİSİ “Vampir”, kimisi ise “Terminatör” diyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin nehirlerinde, göllerinde hızla yayılıyor...
Yayılmak ne kelime resmen istila ediyor.
En son görüldüğü yer dünya kültür mirası Bafa Gölü.
Menderes deltasından mı geldi, yoksa birileri, “Bak balık sayısı arttı. Bu su temiz” demek için mi saldı, bilinmiyor.
Kimse de, “Biz getirdik” demiyor.
Ama bir gerçek var ki... Beyşehir’i, Sapanca’yı, İznik’i ve Eğirdir’i teslim alan İsrail Sazanı (Carassius Gibelio) şimdi Ege’nin en değerli su varlığı Bafa’da görülüyor.
Bafa’da yıllardır bilimsel çalışmalar yürüten Ekodost Derneği Bilim Kurulu Danışmanı, Süleyman Demirel Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, “Göllerin bu balıklardan acilen kurtarılması gerekiyor” diye feryat ediyor.
Halk arasında “İsrail Sazanı” olarak bilinen “Carassius Gibelio” cinsi balıkların neredeyse yok edilmesinin mümkün gözükmediğini belirten Kesici, “Bunlar diğer tatlı su canlıları için çok tehlikeli. Göllerdeki besin kaynaklarını yok ediyorlar. Diğer sazanların yavrularını yiyorlar. Bunlar; sudakları, tatlı su levreklerini, ak balıkları ve krevitleri yok etti. Eskiden 15 milyon dolarlık krevit satıyorduk. Şimdi 1 milyon dolar hayal oldu” dedi.
İsrail Sazanları’nın bulundukları suları akvaryum haline getirdiğini, Bafa’nın da canlı popülasyonunu bozacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, “Doğayla oynamamak lazım. DSİ’yi yönetenler, doğayı paraya çevirmek yerine koruma yoluna gitseler, o varlıklarımız daha fazla kazandırır. Hayatın kaynağı olan sular iyi yönetilirse bolluk ve bereket, kötü yönetilirse kıtlık ve felaket getireceği unutulmamalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

İsrail sazanları neden tehlikeli

Yapılan araştırmalarda Carassius Gibelio (İsrail Sazanı) türü balıkların tehlikeleri şöyle sıralanıyor:
1. Bulundukları ortamdaki su canlılarının besinleriyle girdikleri rekabete üstünlük sağladıklarından diğer balıkların beslenmesine engel olarak kendi sayılarını artırıyor.
2. Bafa’daki “sarı balık” vb sazan türü balıkları dölleyebiliyor ve onlardan kısır bireyler meydana getiriyor. Dişi bireyleri de başka türlerin erkek bireyleriyle yeni bireyler meydana getirebiliyor.
3. Yıl boyunca doğal sazan türlerinin 20 katına yakın yavru  veriyor, göllerin var olan balık türlerinin yumurtalarıyla beslenerek onların üreme şansını azaltıp neredeyse yok ediyor.

Haberin Devamı

Bafa’da acilen sürek avı başlatılsın

Göllerimizde, akarsularımızda balık sayısını artırmak için getirilen çok kılçıklı ve diğer balıklara göre daha az proteinli olduğu için piyasa değeri düşük olan İsrail Sazanları için bilimadamları alarm veriyor. Bu balıkların resmen terminatör olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, “Bafa gibi büyük göllerde bunlarla baş etmek mümkün olmayabilir. Bafa’da görülmeye başlanan İsrail Sazanları için acilen bir nevi gece gündüz devam eden sürek avı başlatılmalı. Bu balıkları yok etmek için bir başka terminatör balık cinsi asla bırakılıp daha büyük canavarlar yaratılmamalı” dedi.

ÇEVRECİLERE ÇAĞRI

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve fotoğrafları iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de...
İbrahim Irmak  Tel: 0533 414 24 57 Mail: cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları