Bacağımın biri kısa

BENİM bacağımın biri doğuştan kısa. Bu durum yürümemde sorun yarattığı gibi, psikolojik olarak da beni etkiliyor.

Duyduğuma göre, bacak kemiği kırılarak biraz aralanıp tekrar vidalanıyormuş. Böylece kemiğin kısalığı gideriliyormuş. Bu doğru mu? Ben yaptırabilir miyim? Kemiğin kaynamaması gibi bir durum var mı?

K.K./KASTAMONU

BACAĞIN
birinin doğuştan itibaren kısa olması, doğuştan kalça çıkığı ihtimalini hatıra getiriyor. Kalıtımla geçen bir sorun olan bu tabloda, bacağı kalçaya bağlayan eklem yeterli gelişmiş olmadığı için, bacak kemiğinin dayanma noktası, özellikle çocuk yürümeye başladıkça yukarı kayar. Yani leğen kemiğinin alt kısımlarındaki eklem çukuruna yerleşmesi gereken bacak kemiği (femur) başı, yukarı kayarak kemiğin herhengi bir yerine dayanarak yalancı bir eklem oluşturur. Böyle olduğunda da bacak kısalmış olur. Hasta sürekli aksayarak yürür. Bunun psikoljik etkilerinin yanı sıra, yürüme sırasında bacaklar ve beldeki eklemlerin normal dışı hareketlerine ve buna bağlı olarak ortaya çıkacak sorunlara neden olur.

Böyle bir durumda sorun, bacak kemiklerinin kısalığı değil de, bacak kemiği başının, eklemin olması gereken yerden daha yukarlara kayması olduğu için kemiği uzatmak türündeki işlemler yerine, yürüme sırasında kemiğin daha yukarılara kaymasını önleyici türde ameliyatlar yapılır.

Size tavsiyem, ortopedi uzmanlarıyla bu konuyu ayrıntılı olarak konuşmanızdır.


Akıntı ve yanma var


24 yaşındayım. Bir süreden beri cinsel organımdan akıntı geliyor. Son cinsel ilişkimden 5 gün sonra başlayan bu akıntının yanı sıra idrar yaparken yanma şikáyetlerim de var.

NECMİ.M/İSTANBUL

CİNSEL
organdan akıntı olması ve idrar yaparken yanma hissetmeniz, dış idrar yolu olan üretrada iltihaplanma olduğunu düşündürüyor. Bunun cinsel ilişkiden 5 gün kadar sonra başlaması, bu ilişki sırasında mikrop aldığınızı düşündürür.

Tedavisi için vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmalısınız. Tedavide gecikirseniz iltihabın ilerleyerek prostat bezine yerleşmesi ihtimali vardır. Bu takdirde tedavinin çok daha zor olacağını bilmelisiniz.
Yazarın Tüm Yazıları