Babalar evde, işler zor...

Ama anneler merak etmeyin, gün gelecek babaları alacak çocuklarını, gezmeye de götürecek, yanlarında işe de taşıyacaklar. Ve siz bu zamanların tadını çıkaracaksınız.

Bayram haftası. Çocukları okula ya da yuvaya gidenler için zor bir dönem. Çünkü çocuklar evde. Çocukları henüz bebek olup da zaten evde olanlar içinse beraber 24 saat demek. Daha da zoru babalar da evde (ya da her nerede isek!)

Kolay bir dönem değil yani...

Maaile beraber. Belki yardımcılar da izinde...

Böyle zamanlarda sanırım babalarla uğraşmak, çocuklarla uğraşmaktan daha zor oluyor.

Bütün gün evde olmayıp, çocuğun becerilerinden habersiz oluyor babalar. Mesela çocuğunun iki saatini bir sandalyenin üzerinde, düşmeden çeşitli akrobatik hareketler yaparak nasıl geçirdiğini bilemiyorlar. Veya, ocak başında tenceredeki yemeği ne kadar düzgün karıştırabildiğini de...

Babalar için sandalyeye çıkmak ya da ocağa yaklaşmak 'Hiyaaaaa, dikkaaaat, amaaan' feryatları demek...

Tecrübesizliklerinden olsa gerek babalar çok daha fazla endişe içinde oluyor böyle durumlarda. 'İn oradan, düşücen, vay vuy' diye bağırırken önce ne olduğunu anlamayan ve ortalığa aval aval bakan çocuğa mı, kalp krizi geçirme tehlikesi içinde olan babasına mı koşacağınıza şaşırıyorsunuz.

Bir kere belirteyim, baba derken kendi çocuğumun babasından bahsetmiyorum. Ortada pek çok baba söz konusu ve ben hepsini gözlemliyor ya da haklarında bilgi topluyorum.

Babalarla ilgili temel sorunları, karışmaları gereken bir durumda ortada olmamaları, ortada olmamaları gerektiği zaman ise tepemize çıkmaları şeklinde özetleyebiliriz. Bir de tabii çocuğun ufacık 'mıklamasına' dayanamayıp anneye 'çocuğumu ağlatıyorsun' muhabbeti çekenler var.

Annelerin bir yakınması da çocukla bir günün nasıl geçtiğini tahmin bile edemeyen babaların durup dururken ahkam kesmeleri.

Şimdi iki taraf da haklı diyerek berbat bir cümle kurmayalım, değil mi? Zaten burada önemli olan haklı haksız meselesi değil, terör yaratmadan sorunları çözmek.

İlgisiz, sorumsuz, 'normal' saymayacağımız babaları devre dışı bırakarak biz bize konuşmak gerekirse, onların üzerlerine şu dönemlerde fazla gitmemek lazım. Zaten herkesin işleri sıkışık. Adamlar gün içinde kafayı yiyor. Eve geldiklerinde de tehlikeli ve gergin bir ortamla karşılaşmak istemiyorlar haliyle.

Çok küçük olan çocuklarıyla da ilgilenmek onlar için daha zor, ne de olsa anne gibi diyalog kurmaları için çok zamanları da yok.

Ama anneler merak etmeyin, gün gelecek babaları alacak çocuklarını, gezmeye de götürecek, yanlarında işe de taşıyacaklar. Ve siz bu zamanların tadını çıkaracaksınız.

Artık köpüklü bir kahve mi kaynatırsınız, bir kadeh içki mi koyarsınız bilemem ama bu zamanlar gelecek. Eh, siz de biraz idare edin artık. Bu arada o dönemi çabuklaştırmak da biraz sizin elinizde. Babayı teşvik edin. Heyecanlandırın. Çocuğunuza babasını bol bol öpmesini söyleyin.

Veee rahat edin...

İyi bayramlar


Onu kısıtlamayın, yoksa...


Ona asla söylemeyin: Ne düşünüyorsun?

Ona hep söyleyin: Bu konuda sen ne dersin?

Ona hediye alırken: Entelektüel ve renkli kişilik sahibi kova çocuklarına özellikle zeka ile ilgili armağanlar seçin. Bilim kurgu, fantastik, uzay ilgisini çeker. Elektronik eşya ve bilgisayar da merakları arasındadır. Ansiklopedi ve maketler de... Gümüş ve beyaz favori renkleridir.

Dahilerin burcu olarak bilinir kova. Sizin çocuğunuz dahi mi bilinmez ama farklı olacağı kesin. Bir taraftan zeka pırıltıları, bir taraftan afacanlıklar...

Kova burcunda doğan çocuk daha erken yaşlarda sizi bilgisi, başkalarınınkinden farklı görüşleriyle şaşırtabilir. Emir almayı hiç sevmez ve tepkisi direkt 'hayır' olur. Ama ona düşünmesi için fırsat verirseniz son kararının ne kadar akıllıca olduğuna şaşıracaksınız.

Görünürde pek sakin ve yumuşak başlı olabilirler. Ne var ki ufak bir rüzgar onları altüst edebilir. Onları genel kurallarla zaptetmek de imkansız gibidir. Onlara özel stratejiler geliştirmeniz gerekecektir.

Nereye gittikleri hakkında bir fikirleri yoktur ama oraya nasıl gideceklerini çok iyi bilebilirler. Ne yapacakları hakkında fazla konuşmayı da sevmezler. Ama sizden samimiyet görmek ister.

Müthiş gözleri vardır: En yakın arkadaşınızın yüzüne yaptırdığı bir estetiği size soru olarak getirebilir: 'Anne, bilmem kim teyzenin yüzü niye değişmiş!'' Ayrıca takıntıları da vardır. Hele hele sevdiği bir şeyi ortadan yok ederseniz yandınız. Büyüdükleri zaman da istedikleri bir şeyi ne pahasına olursa olsun elde edeceklerdir.

Onları çok fazla kısıtlamamanız gerekir çünkü bu durumda asi olabilirler. Cömert ve yeteneklidirler.

Onları bedeni faaliyetlere katılmaya teşvik edin yoksa bunun yerini zararlı bir hareketsizlik alır ve saatlerce hayal kurarlar. Zihinsel faaliyetlere daha meraklı olmalarına rağmen bedenlerini çalıştırmaları biraz size bağlı olacaktır.

Kova çocuklarına ne söylediğinize ve nasıl söylediğinize dikkat edin. Ellerini temiz tutması için yapacağınız yersiz ısrarlar ya da kendi bardağından içmesini yinelemek abartılmış korkularla büyümesine ve ileride yanında kendi bardağını taşıyan bir tip haline gelmesine neden olabilir.

O diğer çocuklar gibi her gün okula gitmeyi de istemeyebilir. Uygun bulmadığı şeyler yüzünden sizinle ciddi tartışabilir. Yalnız çocuk, dünyayı, insanları çok seven bir tiptir. Ona, ileride insanlara yardım edebilmesi için okuması, iyi bir eğitim görmesi gerektiği anlatılmalıdır. Kendi bildikleri ve inandıkları yolda yürümeyi tercih ederler. Okul zamanı her gün yeni arkadaşlar edineceklerdir. Sokak temizleyicisinden okulun en zengin çocuğuna kadar her tipten insanları getireceklerdir karşınıza. Hazır olun.


Kova burcu annesi

Kova kadınları doğal annelerdir. Ama başta biraz şaşırırlar. Bütün dikkat ve enerjilerini tek bir insan için harcamaya hemen hazır olmaz. Ama sonra kendini tamamen ona adar. Çocukların üstüne aşırı düşmezler. Çocukların yaptığı her şeyi doğal karşılar, kolay kolay ürkmez, hele hele çocuk doğruyu konuşuyorsa hiç cezalandırmaz. Sevgi gösterileri yapan bir anne olmayacaktır ama her davranışta kusur da aramayacaktır. Saatlerce onların düzeyine inerek, onlara patronluk taslamadan konuşabilir. Ev ödevlerine yardım eden eğlenceli bir annedir. Birkaç dakika içinde çocuğun gözyaşlarını gülücüklere çevirebilir. Çocukların bütün sorunlarını kolay kolay çözebilecek bir yapıya sahiptir. Ünlü kova anneleri: Mia Farrow, Cybill Shepherd


Annem diyor ki!


Bana bir kitap göndermişler: Kolay okunan bir paragraflık yazılardan oluşuyor. Adı da: 'Annem diyor ki' (Tavanarası Yayınları) Ve yazan Hal Sirowitz adlı bir erkek. Ben okumaya başladığımda kadın olarak düşünmüştüm nedense. Biraz uçuk ama komik yazılar var içinde.

Bayram sırasında gırgır olsun diye okuyabilirsiniz. Mesela bir bölüm sunayım:

'Çok güzel kız, dedi Annem, ama kesin seni terk eder bu. Gelecekten bahsederken seni hiç katmadan konuşuyordu, hadi diyelim dalgınlığına geldi de unuttu, ama ikinci kez bahsederken yine senin adın geçmedi ki. Başka bir şehirde okumayı planlıyormuş, yanına ne alacağını sorduğumda ise paltosunu, çizmelerini saydı, senden bahsetmedi. Sana bayıldığını söylüyor gerçi, ama zaten insanlar, başlarından atmaya çalıştıkları köpek yavruları için böyle konuşurlar.'

Gırgır değil mi... (Acaba ben de böyle bir anne olur muyum ileride?!)
Yazarın Tüm Yazıları