Azize'nin öyküsünü dünya okuyor

Güncelleme Tarihi:

Azizenin öyküsünü dünya okuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 11:08

- Lazkiyeli 24 yaşındaki Azize Şeyho'nun, Alzheimer hastası dedesi ve kardeşi ile Türkiye'ye gelişini, hemşire olmak için gösterdiği çabayı ve bir gün yeniden Suriye'ye dönme hayalini UNICEF dünyaya duyurdu - UNICEF rakamlarına göre Türkiye'deki Suriyeli çocuk sayısı 883 bini aştı

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Lazkiyeli 24 yaşındaki Azize Şeyho'nun Alzheimer hastası dedesi ve kardeşi ile Türkiye'ye gelişini, hemşire olmak için gösterdiği çabayı ve bir gün yeniden ülkesine dönme hayalini Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) dünyaya duyurdu.

Ebola, AIDS gibi hastalıklar, savaş ve yoksullukla mücadele eden çocuklara yönelik çalışmalarını dünya kamuoyuna www.unicef.org adresinden ileten organizasyon, Children of Syria (Suriye'nin Çocukları) başlığı altında Lazkiyeli Şeyho Ailesi'nin 7. çocuğu olan 24 yaşındaki Azize'nin yaşam öyküsüne yer verdi.

UNICEF, Suriye'deki çatışmalar şiddetlendiğinde Lazkiye'deki Tishreen Üniversitesi'nde Fizik Bölümü'nde 3. sınıf öğrencisi olan Azize'nin, 14 Temmuz 2012 tarihinde ablası, 93 yaşındaki Alzheimer hastası dedesi ile sınırdan geçtiğini, hatta hastalığı nedeniyle dedenin Türk görevlilerin sırtında taşındığı, Türkiye'deki ikinci gününde de çadırkentte yaşamını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Antakya'daki Mustafa Kemal Üniversitesi'de Fizik Bölümü'nde derslere giren, UNICEF desteği ile TÖMER'den Türkçe sertifikası alan Azize'nin, bugün Mersin Üniversitesi Hemşirelik Bölümü'nde eğitim aldığı, dedesini sırtında taşıyan ve üniversite eğitimi için fırsat verenler ile Türkiye'ye duyduğu muhabbet tüm dünyaya duyuruldu.

- Azize: "Şimdi değil ama mutlaka yeniden gideceğim"

Hatay'daki çadırkentte yaşayan Azize , AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşam öyküsünün ve minettarlığının UNICEF aracılığıyla tüm dünyaya duyurulmasından memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Türk öğrencilere Arapça, Suriyelilere fizik ve kimya dersleri verdiğini anlatan Azize, önce fizik bölümünden mezun olduğunu, şimdi hemşirelik okuduğunu ve bir gün hastalara yardım etmek istediğini kaydetti.

Suriye'ye dönüp yeniden ülkesini ayağa kaldırmak için çalışmayı hayal ettiğini de söyleyen Azize, "Türklere teşekkür ediyorum, bize kapılarını açtılar, özellikle eğitim alabilmemiz çok önemli. Belki hemen Suriye'ye gidemeyiz, çünkü başımıza çok iş açılabilir ama savaş durduktan sonra mutlaka yeniden gideceğim" dedi.

Haberin Devamı

Çadırkentte 6 kardeşi, anne ve babasıyla kalan Azize, önceleri yaşam şartlarını yadırgadığını, ancak şartların biraz iyileştiğini, aile olarak da yaşam şartlarına alıştıklarını söyledi.

- UNICEF'in Türkiye'deki Suriyeli çocuk tahmini

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) kaynaklarından edinilen bilgi doğrultusunda UNICEF, Türkiye'de 882 bin 644 Suriyeli çocuk bulunduğunu açıkladı.

UNICEF rakamlarına göre, Türkiye'deki Suriyeli erkek çocuk sayısı 455 bin 398, kız çocuk sayısı ise 427 bin 246'a ulaştı.

Kamplarda kalan Suriyeli çocuk sayısının ise 119 bin 350 olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!