Aziz Sancar Araştırma Merkezi törenle açıldı (1)

Güncelleme Tarihi:

Aziz Sancar Araştırma Merkezi törenle açıldı (1)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2016 17:03

Aziz Sancar Araştırma Merkezi törenle açıldı (1)

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA) - Aziz Sancar Araştırma Merkezi, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın da katılımıyla törenle açıldı.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile dünyaya örnek olan bir sistemi geliştiren Sağlık Bakanlığı iki önemli projeyi; Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı(TÜSEB)'nı hayata geçirdi. Bu kurumlar sayesinde sağlık bilimi ve sağlık biyoteknolojisi alanlarında bilgi ve ileri teknoloji üretilebileceği ve kısa süre önce kurulmuş olmasına rağmen TÜSEB yerli aşı ve plazma üretilmesi ile ilgili çalışmalara başlandığı belirtildi.

Sağlık bilimi ve sağlık biyoteknolojisi alanlarında yurt dışında çalışan çok sayıda Türk bilim insanının bulunduğu hatırtılatarak yeni oluşturulan bir proje kapsamında bu bilim insanlarının bilgi ve tecrübelerinin aktarılacağı akademik alt yapılar oluşturulacağı öğrenildi. Bunlardan ilki açılışı yapılacak olan Aziz Sacar Araştırma Merkezi'nin olacağı ifade edildi. Bu merkez sayesinde ilk defa bilim alanında Nobel alan bir Türk bilim insanının isminin yaşatılmış olacağı bildirilirken bu merkez bünyesinde oluşturulan Aziz Sancar oda ve kütüphanesi uygun ortam sağlandığı zaman Türk bilim insanının ne kadar başarılı olabileceğini genç nesillere anlatan ve Nobel'e giden yolu özetleyen bir mekan olacağı açıklandı.

Ayrıca bir program kapsamında Aziz Sancar'ın ABD'deki laboratuvarında genç bilim insanları yetiştirilecek ve bu araştırmacılar Türkiye'ye döndükten sonra Aziz Sancar Araştırma Merkezi'nde, çalışmalarının devamınının sağlanacağı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve TÜSEB işbirliğiyle buna benzer araştırma merkezlerinin kurulmasına devam edileceği belirtildi.

Aziz Sancar Araştırma Merkezi Devlet Planlama Teşkilatı'nın alt yapı projeleri kapsamında 2008 yılında desteklenerek, Sağlık Bakanlığı'nca inşa edildi. Merkez içerisinde hücresel tedavi, rejeneratif tıp ve ileri genomik araştırmaların yapılabileceği alanlar mevcut olduğu ve merkezde kapsadığı modern GMP(Good Manufacturing Practices) laboratuvarları sayesinde adacık ve kök hücre ile ilgili araştırmalar yapılabileceği veTip 1 diyabetin hücresel tedavisi uygulanabileceği ifade edildi.

Modern alt yapı ve donanımı sayesinde Aziz Sancar Araştırma Merkezi'nin kısa bir süre sonra inşaatına başlanacak olan diğer araştırma üniteleri ile uluslararası olarak da hizmet vereceği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!