Azgın kızları kim durduracak?

Gardırop yükü giysi var üstümde. İç çamaşırı, gömlek, kazak, ceket, ayak bileğine inen içi kuzu derisi palto, kaşkol, eldiven, siyah camlı gözlük, kulakları kapatan yün şapka. Gene de çaprazlı esen sabah rüzgarı iliklerime erişiyor. Isı sıfırın altında 15 derece. Burası New York, Güney Kutbu değil. Tren terminali ve süpermarketten geçerek dondurucu soğukla kısmen baş ettikten sonra ofise ulaşıyorum.
/images/100/0x0/55ea1020f018fbb8f868ec93
Günün gündemi bol çeşnili: ABD Kongresi’nde iktidar-muhalefet çekişmeleri, Beyaz Saray seçimine yarışan adayların nabız yoklama gezileri, Başkan Bush’un 2 bin 500 sayfalık 2007 yılı bütçe programı, borsada senetlerin değer artışı, kasırganın 30 can aldığı Florida Eyaleti’nde olağanüstü hal ilanı, Bağdat’ta SÜnni-Şii, Gazze’de Hamas-El Fetih çatışmaları irili-ufaklı haberlerle basında yer alıyor.

Masamın üstündeki Newsweek’e göz gezdiriyorum. Yüksek tirajlı saygın politika dergisinin kapağında Paris Hilton ile Britney Spears, başlık ise "Azgın Kızlar." Kapak konusunda iyi bir seçim yapmış Newsweek. Derginin araştırma ekibi Paris-Britney ve Lindsay Lohan üçlüsü ile Hollywood’un genç yıldızların halkın yüzde 77’sine göre Amerikan kızlarına ’kötü örnek’ olduklarını bildiriyor.

Britney’in fotoğrafçılara külotsuz poz vermesi, kulüplerde aşırı içkiden ’küfelik’ olması, Paris’in seks videolarını piyasaya sürmesi, halka açık plajlarda sutyenini fora etmesi, alkolik Lindsay’ın lokantalarda erkeklerle aleni seviştikten sonra yüksek alkolden masa altında sızması, otel çıkışında bayılıp hastaneye taşınması, Nicole Richie’nin sarhoşluk nedeniyle araba kazaları yapması, bu kızların özel kulüplerde striptiz gösterileri enine boyuna eleştiriyor. Dergi ciddi bir sosyal sorunu eşeliyor.

POP KÜLTÜRÜNDE SEKSİN YERİ

ABD’nin aile değerleri, ahlak ilkelerini tehdit eden konu mercek altına alınıyor dergide. 20 yaş altındaki kızlar, para sorunu çekmeyen, sürekli kıyafet değiştiren, lüks yaşam içinde kimseye hesap vermeden dilediğini yapan, her gece birkaç kulüpte boy gösterip sabahlara kadar eğlenen, gömlek değiştirir gibi sevgili yeniledikleri için şöhret olan Paris-Britney-Lindsay’e hayranlık besliyor. Bunlar 21. yüzyıl gençliğinin özenti duyduğu ünlüler.

Amerikalıların yüzde 84’ü pop kültüründe seksin 20-30 yıl öncesine kıyasla büyük rol oynadığını söylüyor. Basın, bu şöhretlerden, önüne gelenle yatan kadınları tanımlayan ’bimbo’,’slut’ sözcükleriyle söz ediyor. Los Angeles’li bir anne daha da ağır sıfat kullanıyor: "Bunlar ’prosti-tots’ (Bebek fahişeler) "Ama Paris’in umurunda mı? Hilton otel zinciri várisi "Hollywood’un iki ünlü sarışını, Mae West ile Mariyn Monroe dönemi geçti. Şimdi piyasanın en şöhretli sarışını benim" diyor. Abartma payı az bu beyanda. Yazılı ve görüntülü basında Paris Hilton’suz geçen gün yok.

Sinema aleminde 1900’lü yılların ortasından bu yana Gypsy Rose Lee, Mae West, Ingrid Bergman, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor gibi yıldızlar, mahrem yerlerini sergileyen çıplaklık ve zina nedeniyle, şöhretlerin zirvesinde olmalarına rağmen bir süre Hollywood’dan dışlandılar. Mae West ile Gypsy Rose ’gençliğin ahlakı bozduğu’ gerekçesiyle haftalarca cezaevinde kaldı. Oysa son 20 yıldır Madonna’nın porno içerikli şarkı ve dans gösterileri, gözde manken Kate Moss’un sık sık görüntülenen kokain tutkusu, Paris Hilton’un skandal süslü hayatı ABD güncelinde rutin addedilmeye başladı. Amerikan toplumunda aile değerleri hızla düşüşe geçti. Ebeveynlerin söz geçiremediği çocukları üstünde kontrol gücü giderek azalıyor.

ŞİMDİ DE FİLMİ ÇIKTI

Gençliğin hayranlıkla izlediği ’bimbo’lar takımının yaşamı ucuz bütçeli film senaryolarından farksız. Zengin kız-yoksul erkek aşkları, sevgili paylaşımı, organ teşhiri, skandallar, çıplaklık, alkol, sigara, uyuşturucu, seks, kavga, öç alma, entrika iç içe. Yeni pop kültüründe seks ve çıplaklık ön planda.

Bimbo takımına hayran genç kızlar ödül geceleri, rock, rap ve pop konserlerinde sutyensiz göğüslerini kameralar karşısında fora edip isim yapmaya çalışıyor. Estetik cerrahlar Pamela Anderson, Jessica Simpson, Britney Spears’ın gülle göğüslerine sahip olmak için 15-16 yaşındaki kızların neşter altına yattıklarından şikayet ediyor. Liseye yeni başlamış kızlar karış boyu şortlar, göğüs sergileyen buluzlar içinde hayranlık duydukları şöhretlerin sınırsız özgür yaşamlarını taklit etmeye uğraşıyor. Bimbo modasını hikaye eden "Azgın Kızlar" adlı bir video film dizisi satış rekorları kırıyor.

Dünya lideri ülke, aile düzenini temelinden sarsan önemli bir dönem geçiriyor. ABD, içsavaşın sürdüğü üç ülkede politika kararsızlığı içinde, keşmekeşten çıkış fırsatı arıyor. Irak ve Afganistan’da 150 bin askeri ateş hattında. Çıplaklık ve seks gündemli yeni pop kültürüne karşı genç nesillerin nasıl savunulacağı başlı başına bir sorun. Azgın kızları kim durduracak?
Yazarın Tüm Yazıları