Az kullanılmış timsah, parmakları tamam kelepir iguana

Sahibinden.com adlı alışveriş sitesinin hayvanlar bölümünde, egzotik hayvanlar başlığı altında adı duyulmadık hayvanlar alıcı bekliyor.

Emlaktan eşyaya, otomobilden cep telefonuna kadar her tür ikinci el eşyanın satışının yapıldığı web sitesindeki egzotik hayvanların ilanlarını okumak bile birçok insan için cesaret gerektiriyor. İlanlarda satılan ikinci el hayvanların resimlerinin yanısıra satıcıya ulaşılabilecek telefon numaraları da bulunuyor. Rıfkı 75 cm boyunda, iki yaşında, muhtemelen erkek bir iguana. Sağlıklı ve parmaklarında bir eksik yok. Sahibi Furkan Gün yurtdışına yerleşeceği için 200 dolara akvaryumu, akvaryum masası, ısıtıcı ve güneş ışığı veren florasanıyla birlikte satılığa çıkarmış. Rıfkı’nın ilan sütunundaki alt komşusu ise iki adet lacerta kertenkelesi. Piyasada tanesi 60-70 euroya satılıyor. Sahibi Halit Başbuğ damping yapmış. İlgilenemediği için lacerta çiftini kafesiyle 65 milyona satıyor. İsteyene çifti 40 milyona yerli sülün de var, 10 bin dolara damızlık Fransız 150 adet angora tavşanı da. n Savaş ÖZBEY

CESARETİ OLAN İÇİN

Timsah (500 dolar): Ev ortamında çok rahat bakabilirsiniz...

Sahibinden Amazon Piranası (500 dolar): Yavruyken aldım, bir buçuk senedir bakıyorum, tamamen etcildir. 8 adet, meraklısına vermek istiyorum. Fiyat hepsi içindir, şimdiye kadar bendeki kadar büyümüş olanını görmedim.

Tarantula (75 dolar): Tek kelime ile muhteşem ötesi yaratıklar. Beslenmelerinde size hiç zorluk çıkarmazlar. Doğada 4 ay hiçbir şey yemeden yaşamını sürdürebilir. Türkiye’nin neresinde olursanız olun en güvenli şekilde adresinize yollanır.

Güncel Hukuk’ta hayvan hakları tartışması

Hayvan Hakları Yasası sonunda kabul edildi ama yeni kanun beraberinde çok ciddi tartışmalar getirdi. Yeni kanuna göre, sahipsiz hayvanlar Zabıta Kanunu gerekçe gösterilerek itlaf edilebiliyor. Apartmanda hayvan beslemek de kişinin mülkiyet haklarından sayılmıyor. 20 seneden daha uzun bir süredir bu yasanın çıkması için çalışan Prof. Dr. İsmet Sungurbey ve hayvansever Prof. Dr. Hüseyin Hatemi’nin bu konudaki düşüncelerini Güncel Hukuk Dergisi’nin piyasada olan ağustos sayısında okuyabilirsiniz.

SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Onu güneşten koruyun


İnsanda olduğu gibi kedi ve köpeklerdeki güneş yanıkları kanser riski taşır. Bunu unutmayın, köpeğinizi ve kedinizi mümkün olduğu kadar güneş yanığından koruyun.

Beyaz tüylü kedilerde kulakların uç kısmında ve kenarlarında güneş yanığı olabilir. Köpeklerde ise, özellikle Collie’lerde ve Shetland çoban köpekleri gibi, burun bölgesinde pigment eksikliği olan ırklarda güneş yanığına bağlı deri problemleri oluşabilir. Köpeklerdeki bu hassasiyet kalıtsal bir ırk özelliğidir ve pigmentlerin yani deriye ait renk maddelerinin yetersiz olduğu burnun üst tarafında ve bazen de göz kapakları ve ağız kenarlarında solar dermatit oluşmasına neden olur. Solar dermatit şiddetli seyrediyorsa bu bölgelerde kızarıklık, ülser ve kanamalar oluşabilir. Tedavi edilmezse burun dokularında kanamalara ve nefes alma güçlüklerine yol açabilir. İlerlerse kanserli dokuların gelişmesine neden olur.

Köpeğinizi mümkün olduğunca direkt güneş ışığından korumalısınız. Koruma faktörü 15 ve üzeri güneş bloke eden losyonlar burnu korumak için faydalı olabilir. Ancak köpeklerin losyonu yalayacaklarını da göz önüne almalısınız. Burun bölgesinde renk maddelerinin az olduğu bölgelere koyu renkli bir mürekkeple dövme yapılması da solar dermatiti önlemek için bir korunma yöntemidir.

Solar dermatit dışındaki güneş yanıkları özellikle tüyleri çok kısa kesilmiş ya da bazı bölgelerinde tüy bulunmayan köpeklerde de görülebilir. Bu durumlarda köpeğinize güneşe çıkarken penye bir kıyafet giydirin.

PAKO GİTTİN AMA BAK GÖRÜYORSUN SENİ BIRAKMAK KOLAY OLMAYACAK

Hep boynuna sarılmak istedim

Ben onunla hep tanışacağımı hayal ederdim biliyor musunuz? O benim için seneler önce ölmüş dedemdi, o benim için ‘huysuz ama tatlı’ anneannemin erkek kardeşiydi, benim için o pazar günlerinin erkenden başlama nedeniydi, benim için hep boynuna sarılmak istediğim ‘kocaman’ bir insandı.

Annem gazeteyi saklamış dün, sırf görüp yıkılmayayım diye kahvaltımı rahat yapayım diye ama nafile.. Hayatımın en ‘sulu’ kahvaltısıydı. Annem bile beni teselli edemiyordu. ‘Bir kere görebilseydim bir kere konuşabilseydim onunla ne olurdu anne’ diyordum. Acaba daha mı kötü olurdum? On dakikalığına ışığı görüp sonra karanlığa mı gömülmüş olurdum? Hayat hep böyle acımasız kalacak değil mi? İyiler hep ‘içimizden’ giderken kötüler hep ‘başımızda’ kalacak!

Duygu İNCE

Kimsesiz hayvanlara sevgi dağıttık

Pako tüm hayvanseverlere simge olmuş ve hepimizin gönlünde taht kurmuştu. Biz Pako’nun da onayı ile ona cenaze töreni düzenlemek yerine Turgutreis Barınağı’na giderek oradaki isimsiz kahramanlara sevgi dağıtmayı tercih ettik. Sizin acınızı paylaşıyoruz ve Türkiye’deki insanların gönüllerinin kısa zamanda hayvan ve doğa sevgisi ile dolmasını diliyoruz. Yıldız Kürkçü, Hayvan Hakları Derneği Bodrum ve Turgutreis Şubesi

Lütfen devam et

Sana olan özlemimiz belki o güzel yazılarınla biraz olsun dinecek. Belki bizler hayvan dostlarıyla olan sevgi bağını seninle daha da çoğaltacağız. Lütfen bizim için yazılarına devam et. Eva-Mete-Lucky

Üçü de ağlıyordu

Oya, kızı Kimsecik ve torunu Cancan, ki sondan ikisi kedidir, bugün üçü de çook mutsuz. Oya, Kimsecik ve Cancan’a Pako’yu sesli okurdu. Bazı bir daha, bir daha okurdu. Bu hafta okumayı yarıda kesti. Üçü de ağlıyordu.

Oya KAYACAN

Devam et bizi uyarmaya

Unutma Pako... Öylesine bir ülkeyiz ki... Anlatılan masallara kanıyor ve uyuyoruz yıllardır.

Sen tam bizi silkeleyip o tükenmez uykularımızdan sıyırmaya başlamıştın...

Ne olur Pako... Devam et bizi uyarmaya... Öyle ya da böyle...

Bekir abi...

Ne olur arkamızda olmaya devam et... Sıkı geliyor gençlik.. Uyanığız... Ve sen yanımızda oldukça uyarıldıkça hayatta daha iyiye, daha doğruya gideceğiz İnsan olduğumuz için... Sevmeyi bildiğimiz için... Paylaşmak için...

Ne olur iyi ol.

Merve ENGİN

PAKO PANO

Kışın zift içine düşmüş bir kedi bulduk ve iyileştirdik. Kedinin 8 yavrusu oldu. Evde 3 kedim daha var, bu kediciklere yuva arıyorum. (0212)677 08 87.

Biz 26 Mayıs doğumlu, dördü erkek, biri kız 5 kedi yavrusuyuz ve kendimize sıcak bir yuva arıyoruz. (0216) 356 21 50.

Eskişehir’de çocukların oyuncağı olmaktan kurtardığımız kısırlaştırılmış kızımıza İstanbul’da sıcak bir yuva arıyoruz. (0535)418 76 76.
Yazarın Tüm Yazıları