Ayvalık'ta iklim değişikliği için helva kavurdular

Güncelleme Tarihi:

Ayvalıkta iklim değişikliği için helva kavurdular
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2018 20:24

Ayvalık'ta iklim değişikliği için helva kavurdular

Haberin Devamı

Kadri KAYA/AYVALIK (Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Kent Konseyi üyeleri tarafından iklim değişikliğine dikkat çekmek için helva kavrulup dağıtıldı.
Ayvalık Kent Konseyi, bisiklet sürüşü ile temiz hava gerekliliğine, helva kavurarak insan kaynaklı kirlilikle dünyanın geri dönülmez şekilde zarar gördüğüne dikkat çekti. ‘İklim için ses ver’ hareketine katılan Ayvalık Kent Konseyi, bugün etkinlikler düzenledi. Fikir Sahibi Damaklar kurucusu Defne Koryürek’in konuk olarak katıldığı söyleşide gıda, ekoloji ve iklim konularında neler yapılması gerektiği anlatıldı.
İklim değişikliğine dikkat çekmek ve gereken önlemlerin alınması amacıyla gün içindeki ilk etkinlik, bisiklet sürüşü oldu. Öğretmen Evi önünden başlayan etkinlikte, Ayvelo Bisiklet Topluluğu, Armutçuk’ta Sarı Zeybek Spor Tesislerine kadar pedal çevirdi. Ayvelo Bisiklet Topluluğunun etkinliğine, farklı yaş gruplarından 20 kişi katıldı. Etkinliğe Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD),  Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD), Türk Anneler Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği Ayvalık Şubeleri, Kent Konseyi yönetim kurulu, Konsey Kadın Meclisi, CHP, Çevre Koruma ve Ayvalık Güzelleştirme Derneği,  Eğitim-İş, TEMA Ayvalık ve Ayvalık Tabiat Derneği temsilcilerinin yanı sıra Söke ve Kuşadası’ndan ilçeye gelen vatandaşlar da katıldı.
“İKLİME HELVA MI KAVURACAĞIZ?”
Ayvalık Kent Konseyi üyeleri ‘İklime helva mı kavuracağız?’ solaganıyla, iklim değişikliğinin dünyayı geri dönülmez bir noktaya getirdiğini ifade etmek amacıyla helva kavruldu ve katılımcılara ikram edildi. Saat 16.00’da, İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, Türkiye'nin ilk Slow Food Uluslararası Konsey üyesi, Fikir Sahibi Damaklar kurucusu Defne Koryürek’in konuk olarak katıldığı söyleşi ve forum düzenledi.
İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Ayvalık Kent konseyi Başkanı Filiz Karayelli, insan kaynaklı bir iklim değişikliğiyle karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. Karayelli, “Arktik kuşakta gördüğümüz orman yangınları ya da sellere teslim olan metropol görüntüleri 2018’de kanıksandı bile! Türkiye’de ise 2018 yılı, ilk 7 aylık verilere göre, son 47 yılın en sıcak yılı olarak geçti. Uzmanlar gelecek yılın bir önceki dörtten daha da sıcak olacağını söylüyorlar. Sanayi Devrimi'nden bu yana gezegenimiz bir dereceden fazla ısındı. Atmosfere bıraktığımız karbonun, limit olan 350 ppm’i aşmasının karşılığı bir ısınma bu. Küresel bir krizle karşı karşıyayız, zira bu insan kaynaklı karbon salınımı son iki yüzyılda hiç azalmadı, arttı ve artmakta. 1960’lardan bu yana bilim insanlarının uyardığını, 1990’larla birlikte sivil toplum kuruluşlarının yaklaşan felakete dair kampanyalar düzenlediğini düşünürsek, yeni bir bilgi ya da sürpriz bir durumla karşı karşıya da değiliz.  Kıtlık, kuraklıklar, savaşlar, seller ve yangınlar silsilesinin ilk dalgasını idrak ettiğimiz son on yıl, bizlere, bir sonraki on yılın nasıl bir hayatta kalma mücadelesiyle geçeceğinin göstergesi. Bu konuda bir şeyler yapabilecek son nesil de bizleriz" dedi.
“DÜNYA BİR FELAKETE DOĞRU GİDİYOR”
Türkiye'nin ilk Slow Food Uluslararası Konsey üyesi, Fikir Sahibi Damaklar kurucusu Defne Koryürek, Kent Konseyi tarafından düzenlenen söyleşi ve foruma konuk olarak katıldı. Gıda, ekoloji ve iklim konularında bilgi veren Koryürek, dünyanın bi felakete doğru gittiğini söyledi. Seragazları hakkında bilgi veren Koryürek, “Normal koşullar altında doğanın kendi dengesi var. Kendi dönüşümü bozulmadığı sürece artıyı eksiyi dengeleyebiliyor, ancak insan oldukça meraklı bir canlı. Bir taraftan bir canlıyı yok etmekte, yerküreden silmekte sakınca görmüyor, diğer taraftan yok olmuş canlıların fosilleri ile ilgileniyor. Türümüz tuhaf. 18. yüzyılla başlayan sanayi devrimi ile birlikte dünyanın dengesi bozuldu. Tarımla başlayan insanın yerküreyi zapturapt altına alma gayesi sanayi devrimi ile farklı bir noktaya gitti. Enerji bağımlısı bir dünya oldu. Hemen herkesin arabası var, cep telefonu var. Evinde serinlemek için kliması olmayan pek yok. Bunların hepsi enerji ile bağlantılı. İnşaat ve enerji her yerde. Enerjiye odaklı sistemin neticesinde atmosfere çılgın miktarda karbondioksit metan ve çeşitli gazlar bırakıyoruz. Size kötü bir haberim var, atmosfere salınan metanın yüzde 60’ı tarım ve hayvancılık kaynaklı. Metan atmosferde 12 yıl, karbondioksit 200 yıl kalıyor. Neyi ne kadar atmosfere bıraktığımız çok önemli" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!