Ayvalık mutfağının sırrı

Hiç Cunda adasına gidip Taş Kahve’de adaçayı içme şansınız oldu mu? Ya da Ayvalık’ın tarih kokan dar sokaklarında gezinirken eski bir kilisenin veya caminim bahçesindeki zeytin ağacı altında soluklanma şansınız.

Tarih kokan dedik, çünkü, Ayvalık 14. yüzyılda Türkler tarafından alınmadan önce Frigler, Hititler, Lidyalılar ve Yunanlılar burada yaşamış. Yörenin adı da aslında zengin tarihinin eseri. Antik çağda Kydonia olarak anılan yöre, daha sonraları Türklerin eline geçince adı Ayvalık olmuş. Çünkü Kydonia yabani ayva anlamına geliyor. Adından da anlaşılacağı üzere eskiden ayva ağaçlarıyla doluymuş Ayvalık. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de barış içinde yaşayan Türkler ve Rumlar Ayvalık’ın yeme içme kültürünün çok zengin olmasının birincil nedeni. Yöre mutfağına damgasını vuran en önemli unsurlardan biri de tahmin edileceği üzere zeytin ve zeytinyağı. Ayvalık’a gidip de yörenin zeytin ağaçlarıyla kaplı dokusunu gördüğünüzde anlıyorsunuz, zeytin ve zeytinyağının önemini. Diyeceğimiz o ki, Ayvalık’a gidip de nefis zeytinyağlı yemeklerinden, Ayvalık tostundan ve muhteşem papalina balığından yememezlik etmeyin.

Taratorlu kıvırcık salata

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet orta boy kıvırcık marul

1 demet maydanoz

1 demet dereotu

2 çay kaşığı tuz

Tarator sos için;

1/2 su bardağı tahin

2 adet limonun suyu

2 diş sarmısak

1 su bardağı süzme yoğurt

1/2 su bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz,, kırmızı pul biber

Kıvırcık marul yaprakları yıkanıp süzülür. İncecik doğranarak derin bir kaba aktarılır. Dereotu ve maydanoz da ayıklanıp yıkandıktan sonra incecik doğranarak marulun olduğu kaba eklenir. Üzerlerine tuz serpilen sebzeler ovalanarak yumuşatılır. Diğer taraftan, tahin orta boy bir kaseye aktarılıp üzerine limon suyu eklenir. Bir taraftan çatalla çırpılırken bir taraftan da üzerine dövülmüş sarmısak ilave edilir. Süzme yoğurt ve ılık su da katılıp sos karıştırılmaya devam edilir. Tuz ve kırmızı pul biber serpilip tekrar karıştırıldıktan sonra hazırlanan sos salatanın üzerine gezdirilip karıştırılır. Salata, sosunu çekmesi için bir kenarda 15-20 dakika bekletildikten sonra üzeri yeşil zeytin ve ince turp dilimleriyle süslenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları